REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pats tinkamiausias laikas miške ieškoti raudonskruosčių bruknių. Apie šių uogų naudą sveikatai turbūt girdėjote ne kartą. Jos ne tik pagerins regėjimą, bet ir padės gintis nuo peršalimo ligų žiemą.

Pats tinkamiausias laikas miške ieškoti raudonskruosčių bruknių. Apie šių uogų naudą sveikatai turbūt girdėjote ne kartą. Jos ne tik pagerins regėjimą, bet ir padės gintis nuo peršalimo ligų žiemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bruknės renkamos ne anksčiau kaip rugsėjo mėnesį, kai gerai prinoksta. Jas rinkti labai lengva, nes vos prisilietus uogos pačios byra į saują. Nereikėtų bruknių rinkti pusžalių. Nuskintos jos prisirpsta, tačiau netenka pusės savo vertės. Šiose uogose gausu natūralaus cukraus, pektinų, C, P ir B grupės vitaminų, karotino, geležies, kalio, kalcio. Bruknėse taip pat daug įvairių rūgščių, kurios jas saugo nuo pelėsių ir grybelių, todėl jos ilgai išlieka sveikos ir šviežios. Bruknės maistingumu ir vitaminingumu lenkia daugelį šviežių rudens gėrybių. Šioms uogoms būdingas uždegimą slopinantis, druskų apykaitą reguliuojantis, šlapimą varantis, kraujospūdį mažinantis bei antibakterinis poveikis. Bruknių kasdien būtina valgyti žmonėms, kurie dirba įtempę akis ar ilgai sėdi prie kompiuterių.

REKLAMA

Kaip laikyti bruknes?

Suberkite jas į švarų butelį, užpilkite šviežiu šaltinio vandeniu, užsukite ir pastatykite į šaldytuvą. Laikysis puikiai, ilgai nepraras naudingųjų savybių.

Šaldytuve gerai laikysis ir emaliuotame ar molio inde mediniu grūstuvu sugrūstos bruknės. Viršų reikia šiek tiek prislėgti lėkštute ir akmenėliu, kad susidariusios sultys apsemtų visą masę.

Šviežias bruknes galite išsunkti, o sultis iš karto pakaitinti ir supilstyti į švarius iškaitintus butelius. Juos užsukite ir laikykite vėsioje vietoje. Žiemą, jei peršalę pradėsite negaluoti ar susirgsite gripu, bruknių arbata ar kisielius padės jums pasveikti.

REKLAMA
REKLAMA

Bruknes galite ir užšaldyti šaldiklyje. Tačiau nevertėtų taip jų „kankinti“, nes jos ir neužšaldytos geba išlikti vertingos.

Bruknes galite ir džiovinti, o vėliau – naudoti vietoje razinų. Jos tiks ir arbatai.

Bruknėmis įdarytos kriaušės

5 kriaušės, 3 stiklinės vandens, 4 šaukštai cukraus, 150 g bruknių uogienės, 2 stiklinės grietinėlės, 1 šaukštas cukraus pudros, 2 šaukštai razinų.

Kriaušes nulupkite ir išimkite sėklalizdžius. Jas išvirkite vandens ir cukraus pudros sirupe ir jame ataušinkite. Vėliau išgriebkite, pridėkite bruknių uogienės, sudėkite į pusdubenį ir papuoškite plakta grietinėle bei razinomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausainiai su bruknėmis ir obuoliais

50 g sviesto, 100 g ruginių miltų, 50 g rudojo cukraus, 1 obuolys, 85 g bruknių, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštas pieno, 1 kiaušinis, 1 šaukštas cukraus pudros.

Sviestą supjaustykite kubeliais, suberkite miltus ir išmaišykite rankomis, kad būtų daug trupinių. Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Į sviesto ir miltų masę sudėkite kiaušinį, bruknes, cukrų, cinamoną, obuolius, supilkite pieną ir viską gerai išmaišykite. Suformuokite sausainius, dėkite juos į riebalais išteptą skardą ir kepkite apie 30 min. 180 °C temperatūroje. Pabarstykite cukraus pudra.

REKLAMA

Veršiena su bruknėmis

600 g veršienos, 200 g pievagrybių, 1 obuolys, 100 g minkštojo sūrio (kamambero), 2–3 šaukštai bruknių uogienės, 2 šaukštai aliejaus, 2 šaukštai sviesto, druska, pipirai, žalumynai, aliejus.

Pievagrybius nuvalykite ir supjaustykite juostelėmis. Obuolį nulupkite, perpjaukite pusiau ir išskobkite sėklalizdį. Tada supjaustykite jį plonytėmis juostelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis. Keptuvėje išlydytame svieste pakepkite pievagrybius ir obuolius. Sūrį supjaustykite griežinėliais, o veršieną – į keturias dalis ir pamuškite. Kiekviename gabaliuke suformuokite įdubimą. Jį apibarstykite druska ir pipirais. Tada ten sudėkite pievagrybius, obuolius, minkštąjį sūrį (kamamberą), uogienę. Veršienos gabalėlius perlenkite, o kraštus suspauskite smeigtukais. Apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Apdėkite likusiais obuoliais ir pievagrybiais. Įkrėskite šaukštą uogienės ir apliekite keliais šaukštais vandens. Uždengę 5 min. patroškinkite ant mažos ugnies.

REKLAMA

Apkeptas sūris su bruknėmis

300 g minkštojo sūrio (kamambero), žiupsnelis maltų paprikų, 1 kiaušinis, 2 šaukštai pieno, druska, miltai, aliejus, 50 g džiūvėsėlių, 2 svogūnai, 150 g cukraus, 200 g bruknių, 4 salotų lapai.

Atšaldytą sūrį supjaustykite kubeliais, apibarstykite paprikų milteliais ir suformuokite 5 cm ilgio pirštelius. Juos apvoliokite miltuose, suvilgykite kiaušinio, druskos bei pieno plakiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose. Palaikykite šaldytuve, kad nesuirtų džiūvėsėlių plutelė. Svogūnus nulupkite, supjaustykite plonais žiedeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suverskite svogūnų žiedelius, apibarstykite miltais ir apkepinkite, kol gražiai pagels. Tada juos išgriebkite ir dėkite ant servetėlės, kad nuvarvėtų riebalai. Prikaistuvyje iš 4 šaukštų vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Į sirupą suberkite bruknes ir 2 min. pavirkite. Sirupą atvėsinkite uždengtame inde. Keptuvėje apkepkite sūrio pirštelius, kol jie gražiai pagels. Juos patiekite karštus su atvėsusiu bruknių kompotu, svogūnų žiedeliais ir salotų lapais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų