REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visa tiesa apie ryžius mūsų virtuvėje

Iš šimto pasaulyje auginamų ryžių rūšių Europoje prekiaujama dvidešimčia. Jos viena nuo kitos ne itin skiriasi, tačiau kiekviena turi tik jai vienai būdingų savybių. Apžvelkime svarbiausias rūšis.

Iš šimto pasaulyje auginamų ryžių rūšių Europoje prekiaujama dvidešimčia. Jos viena nuo kitos ne itin skiriasi, tačiau kiekviena turi tik jai vienai būdingų savybių. Apžvelkime svarbiausias rūšis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgagrūdžiai ryžiai turi palyginti nedaug krakmolo, todėl gaminant pailgi, plonyčiai, balti grūdeliai beveik nesulimpa. Patna ryžiai iš JAV (išlukštenti ir poliruoti ilgagrūdžiai ryžiai) yra labiausiai perkami. Jie dažnai pakuojami į greitojo virimo maišelius. Ilgagrūdžiai ryžiai labiausiai tinka garnyrui, apkepams ir salotoms.

REKLAMA

Plikyti ryžiai yra ilgagrūdžiai ryžiai, kuriuos specialiai apdorojant garais vitaminai ir mineralinės medžiagos (paprastai apdorojant grūdus jos prarandamos) sustumiamos į grūdo branduolį.

Rudieji ryžiai – pati tinkamiausia rūšis sveikuoliams. Sidabrinė plėvelė, skirianti grūdą nuo nevalgomo lukšto, nenušlifuojama, todėl išlieka visi vitaminai ir mineralinės medžiagos. Rudieji ryžiai labiausiai tinka garnyrui, apkepams ir salotoms.

REKLAMA
REKLAMA

Basmati ryžiai yra ypatinga ilgagrūdžių ryžių rūšis. Jie ypatingi tuo, kad (kitaip nei kitos ryžių rūšys, kurios turi labai silpną kvapą) skleidžia gundantį aromatą ir yra švelnaus riešutų skonio. Verdant plonyčiai grūdeliai tampa stambesni ir birūs. Šie ryžiai itin tinka azijietiškiems patiekalams, bet jų neišeis valgyti pagaliukais.

Kvapieji ryžiai puikiai atitinka savo pavadinimą. Verdant šiuos ilgagrūdžius ryžius, pasklinda nuostabus gėlių aromatas. Žinomiausi yra „Jasmine“ ryžiai iš Tailando. Šie birūs ir kartu lengvai sulimpantys ryžiai tinka visiems gilioje keptuvėje gaminamiems patiekalams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpagrūdžiai lipnūs ryžiai virdami išskiria daug krakmolo, todėl grūdeliai puikiai sulimpa. Jie tinka gaminti visiems sūriems ir saldiems patiekalams, kuriems reikia gerai sulimpančių grūdų, pvz., sušiui, pagaliukais valgomiems patiekalams arba desertams.

Trumpagrūdžiai pieniški ryžiai labiausiai traukia smaližius. Šie apvalieji ryžiai dažnai verdami ne vandenyje, o piene, dėl to jie taip ir vadinami. Verdant grūdai puikiai sulimpa. Pieniški ryžiai naudojami košėms ir saldiems bei pikantiškiems apkepams arba pyragams.

REKLAMA

Rizoto ryžiai dažniausiai auginami šiaurės Italijoje, tai apvalūs arba pusiau apvalūs ryžiai. Virdami jie sugeria daug skysčio ir labai sulimpa, tokia konsistencija padarė šį patiekalą žinomą visame pasaulyje. Šiems ryžiams būdinga tai, kad net išviręs grūdo branduolys yra kietokas. Žinomiausi yra arborio ir carnaroli ryžiai.

Laukiniai ryžiai, tiesą sakant, nėra ryžiai, tai vienos Šiaurės Amerikoje augančios pelkių žolės sėklos. Jos yra švelnaus riešutų kvapo. Laukiniai ryžiai gana brangūs, todėl dažnai patiekiami kaip itin prabangus garnyras. Šie ryžiai parduodami ir sumaišyti su kitomis ryžių rūšimis, dažnai su plikytais ryžiais.

REKLAMA

Maistinė vertė Ryžiai priskiriami sveikiausiems maisto produktams. Jų sudėtyje yra angliavandenių, suteikiančių energijos fizinei ir dvasinei veiklai. Be to, ryžiuose mažai riebalų ir labai daug vertingų baltymų. Rudieji ir plikyti ryžiai turi daug B grupės vitaminų ir mineralinių medžiagų. Dar vienas privalumas – dėl savo balastinių medžiagų ryžiai pasotina, šalina iš organizmo skysčius ir šlakus. Deja, poliruoti ryžiai praranda daugelį vertingų maisto medžiagų.

Laikymas Visada verta turėti ryžių atsargų. Ryžius reikėtų laikyti vėsioje ir sausoje vietoje (geriausia originalioje pakuotėje), kad nesudrėktų. Greta neturėtų būti kvapių produktų, nes ryžiai gerai sugeria kvapus. Ryžiai nėra jautrūs šviesai, todėl nebūtina jų laikyti tamsoje. Jei laikysitės šių nurodymų, ryžiai gali išbūti nuo 1 metų (rudieji) iki 2 metų (baltieji).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminimas Ryžiai auga vandenyje, todėl ir gaminti juos reikia vandenyje. Pagal paruošimo būdą ir vartojamą rūšį vienam puodeliui ryžių reikia nuo 2 iki 4 puodelių vandens. Už tai jie mums atsidėkos gera kokybe. Iš 200 g plikytų arba ilgagrūdžių ryžių išverda maždaug 800 g, tai 4 porcijos garnyro. Iš 200 g apvaliųjų rūšių ryžių išverda 500 g, t. y. daugiau nei 3 porcijos garnyro. Paprastai skaičiuojama, kad garnyrui vienam asmeniui reikia nuo 50–70 g sausų ryžių, pagrindiniam patiekalui 100–120 g.

Tipiški ilgagrūdžiai

Dažnai parduodami jau apvirti, greitai (per minutę) pagaminami ryžiai.

Rudieji ilgagrūdžiai

Iškulti, bet nešlifuoti, su sidabro spalvos plėvele ir riebalų turinčiu branduoliu.

Indiški premium basmati

Švelnų miško kvapą ir lengvą perlamutrinį blizgesį jie išlaiko net išvirus.

Himalajų basmati

Švelnaus riešutų ir stipraus kalnų žolių kvapo.

Iranietiški basmati

Gelsvesni nei indiški, o kvapas toks pat stiprus kaip himalajiškų ryžių.

Tailandietiški kvapieji

Grūdai ilgi, kvepia gėlėmis, labai skanūs.

Tailandietiški lipnieji

Gana lipnūs, tad gerai prie jų limpa žolelės ir prieskoniai.

Vietnamietiški lipnieji

Balčiausi ir lipniausi iš visų baltųjų ryžių.

Japoniški sušio

Apvaloki grūdeliai puikiai sulimpa, bet kartu ir birūs.

Pieniški

Grūdai apvalūs, išvirę labai balti ir tinka saldiesiems patiekalams.

Itališki arborio

Trumpagrūdžiai, tinkantys visiems Viduržemio jūros regiono patiekalams.

Itališki carnaroli

Grūdas – taurus ir apvalus, turi truputį daugiau vitaminų nei kiti.

Rudieji trumpagrūdžiai

Smėlio spalvos, labiausiai tinka su daržovėmis.

Laukiniai

Jie nėra ryžiai, tai žolių sėklos, bet ypač kvapios.

Ekologiškas ryžių mišinys

Laukiniai, raudonieji camargue ir apvalieji ryžiai – sveika ir gardu.

Raudonieji camargue

Raudoni grūdai, kvepiantys riešutais ir žeme, tinka prie sūrio ir žolelių

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų