REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pastatų, apipintų legendomis, Lietuvoje daugybė. Apie vienus pasakojama, kad nuo jų nutįsusiais tuneliais galima nukeliauti toli toli, apie kitus – kad juose vyksta keisti, o kartais net bauginantys reiškiniai. O ką apie juos gali pasakyti tie, kurie mato, girdi ir jaučia kitaip negu visi?

REKLAMA
REKLAMA

Kartu aplankyti vieną iš jų Balsas.lt žurnalistai pakvietė bioenergetikę Jūratę Malinauskienę ir tarologą Leopoldą Malinauską.

REKLAMA

Informacijos apie dvarą nedaug

Oficialios informacijos apie Ausieniškių dvarą netoli Vievio nedaug. Ausieniškėse, tačiau ne dvaro rūmuose, 1812 metais su savo armija keliaudamas pro Vilnių į Maskvą nakvojo Napoleonas. O rūmai, į kurių išdužusius langus, aptrupėjusius laiptus ir kolonas žvelgiame šiandien, pastatyti trimis metais vėliau – 1815-aisiais. Jų savininkas Vincentas Matusevičius (kituose dokumentuose Vikentijus Matusevičius)  – 1830–1831 metų sukilimo dalyvis, Trakų apskrities sukilėlių būrio vadas.

REKLAMA
REKLAMA

Vienuose šaltiniuose teigiama, kad mūšį prieš caro kariuomenę sukilėliai 1831 metų balandžio pabaigoje pralaimėjo kaip tik prie Ausieniškių palivarko. Kituose šaltiniuose pasakojama, kad mūšis prie Ausieniškių vyko keliomis savaitėmis anksčiau, o V. Matusevičiaus vadovaujami sukilėliai kartu su kitais būriais dalyvavo mūšiuose ir kitose Lietuvos vietose.

Sukilimui pralaimint, dvaro savininkas pasitraukė į Prūsiją, o vėliau į Prancūziją, tačiau maždaug po 4 dešimtmečių, gyvenimo pabaigoje, grįžo į Ausieniškes ir čia mirė. O dvaras sukilimui pralaimėjus buvo išparceliuotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kruopelę prisiminimus apie dvaro istoriją surinkusi Ona Šakienė žurnalistams sakė, kad XX a., Pirmojo pasaulinio karo metais, šiose vietose ėjo frontas, o Antano Smetonos valdymo laikais dvaro savininkai buvo ponai Sarnackai iš Kauno. Ponia,  pasak liudytojų, atvažiuodavusi ir garbaus amžiaus būdama. Mėgdavusi sėdėti ant gonkelių, o su ja pasilabinusiems ir ranką pabučiavusiems esą duodavo litą.

Sovietmečiu dvaro pastate gyveno daug įvairių žmonių, o šiais laikais dvaras grąžintas senųjų šeimininkų palikuonims, tačiau akivaizdu, kad tvarkyti jo neskubama.

REKLAMA

Ekspertai: čia tebėra daug kariškių

Balsas.lt ekspertai, vykdami į Ausieniškes, žinojo tik vieną faktą – kad šiose vietose nakvojo Napoleonas.  Štai ką jie pamatė ir pajuto greta senojo dvaro.

„Kai atėjome, mus sutiko senyvo amžiaus moteris, kuri bandė mums pasakyti, kad šis šurmulys jai yra atsibodęs. Taip pat matau, kad pro šią vietą prajojo labai daug kariškių, vilkinčių tamsiai žalia uniforma. Jų fone įžiūriu labai daug baltų skalbinių, patalynės“, – rodydama tai į vieną tai į kitą pusę pasakojo bioenergetikė Jūratė Malinauskienė.

REKLAMA

Anot jos, šiose vietose nutiko daug įvairių įvykių. Būta ir muštynių, ir sergančių žmonių gyventa. O šešėliai, kuriuos „pagavo“ fotoaparatas – čia kadaise gyvenusių žmonių energetiniai pėdsakai.

„Tai praeitis, užsilikusi energetika. Tai ne fantomai, o tų žmonių vėlės, energetiškai užsilikusios šiame pastate, tam tikri atspindžiai. Jų čia be galo daug, ir jos yra neramios. Jei šiame name kas gyventų, manau, jiems nelabai sektųsi, nes visą laiką jaustų pinigų stygių arba šeimoje įvyktų kokios nors nelaimės arba vagystės“, – dalijosi įspūdžiais bioenergetikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kodėl tuomet žmonės, kuriuos poilsiaujančius matėme kitoje pastato pusėje, sakė jokių keistų reiškinių nepastebėję, ji sakė:

„Jie to nemato, bet jie švenčia tikrai ne vieni. Kartu su jais yra tie kariškiai žalia uniforma“.

Kodėl jie liko, palikę šį pasaulį?

Dėl kokių priežasčių tie, kurie čia yra kažkada buvę, neišeina ten, kur paprastai išeina kiti žmonės, kai palieka šį pasaulį?, Balsas.lt žurnalistai klausė J. Malinauskienės.

„Jeigu žmogus tragiškai žuvo, jeigu jis nėra palaidotas tradiciškai, jis gali „vaidentis“ ir trukdyti kitiems žmonėms gyventi, būti toje aplinkoje, nes pats neranda išėjimo. Tai – nerami siela. O kartu su  ja apsigyvena ir kitos energetiškai neramios dvasios. Manau, kad šioje vietoje yra daug tokių šešėlių. Jeigu žiūrėtume į šį langą ilgiau, pamatytume prabėgančius šešėlius“, – aiškino bioenergetikė.

REKLAMA

Anot jos, kai kada net daugiabučiuose namuose vaidenasi.

„Mūsų kaimynai visai neseniai viename parke nufotografavo net pakaruoklio fantomą. Kaip tie fantomai lieka – tebėra mįslė. Bet aišku, kad čia jie ne savo valia, nes jiems čia nelabai patinka“, – sakė J. Malinauskienė.

Seni pastatai – „esybių“ buveinė?

„Viena iš prielaidų – kuo seniau stovi pamatai ir mūrai, kuo mažau daryta reformų pastatų viduje ir išorėje, tuo daugiau juose susirenka gyventojų. Bet ar juos galima vadinti gyventojais? Negalima jų vadinti gyventojais. Tai – tiesiog būnantys, esantys čia“, – tęsia tarologas Leopoldas Malinauskas.

REKLAMA

Anot jo, gali būti, kad ir  šioje vietoje anksčiau stovėjo koks nors kitas pastatas.

„Mes žinome, kad Ausieniškėse nakvojo Bonapartas. Bet rašoma, kad dvaras pastatytas 1815 metais. O Bonapartas galėjo nakvoti tik 1812 metais. Vadinasi, kažkoks statinys buvo ir kažkuo patiko prancūzų imperatoriui ši vieta. Todėl čia ir gali būti tų „buvėjų“, kurie periodiškai pasirodo. Jie gali pasirodyti, paskui kažkur dingti, vėl čia atsirasti. Niekas neištyrė, kaip jie migruoja. Bet kuo ilgiau stovi statinys, tuo dažniau mes jame galime rasti visokių „esančiųjų“, – mintimis dalijosi L. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Napoleono kariai vilkėjo mėlynai ir baltai. Dar buvo rudos spalvos uniformos. Tad kas tie kariškiai žalia uniforma, kuriuos matė bioenergetikė? Gal jie čia liko nuo sukilimo laikų? O gal tai XX a. griaudėjusių karų dalyviai? Deja, šios paslapties Jūratei ir Leopoldui Malinauskams atskleisi nepavyko.

Bet ekspertai ir portalo Balsas.lt komanda pasirengę leistis į naujas keliones. Jeigu jūs girdėjote pasakojimų apie keistus reiškinius, garsus ar vietas, būtinai parašykite mums. Tik vieni jų netyrinėkite – be atodairos leistis į tokias keliones Jūratė ir Leopoldas Malinauskai nepataria.

REKLAMA

Vaiduokliai (nuotr. Balsas.lt)Bioenergetikė Jūratė Malinausienė (nuotr. Balsas.lt)

Taip pat skaitykite ir žiūrėkite:

Balsas.lt naktinis eksperimentas: vaiduoklių medžioklė Trakų pilyje

Portalas Balsas.lt įspėja:

Šiame pasakojime pateiktus epizodus ir reiškinius galima interpretuoti ir paaiškinti įvairiai. Tačiau eksperimentuoti su nepaaiškinamais reiškiniais patiems nerekomenduotina ir gali būti pavojinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų