REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liepos pabaiga ir rugpjūčio pradžia — pats metas raškyti agrastų uogas. Jei jų turite daug ir neįstengiate visų suvalgyti, pasigaminkite iš agrastų gaiviųjų gėrimų ar pasirūpinkite atsargomis žiemai.

Liepos pabaiga ir rugpjūčio pradžia — pats metas raškyti agrastų uogas. Jei jų turite daug ir neįstengiate visų suvalgyti, pasigaminkite iš agrastų gaiviųjų gėrimų ar pasirūpinkite atsargomis žiemai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Agrastuose gausu žmogaus organizmui naudingų medžiagų: fruktozės, gliukozės, sacharozės, pektinų, organinių rūgščių, kalio, cinko, geležies, fosforo ir kt. Uogose daug vitamino P, kuris stiprina kraujagysles. Įdomu, kad raudonos spalvos agrastuose šio vitamino yra 4–10 kartų daugiau nei žaliuose ar geltonuose. Viena iš svarbiausių agrastų ypatybių – didelis kiekis gintaro rūgšties,  mažinančios galvos smegenų kraujagyslių spazmus. Ši rūgštis išlieka ir verdant. Be to, agrastai  normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, padeda organizmui atsigauti po sunkių ligų, mažina kraujospūdį. Ypač naudinga gerti agrastų sultis. Jos mažina troškulį ir gaivina, o paskanintos medumi gydo gerklės perštėjimą. Jas tinka vartoti sutrikusios medžiagų apykaitos, nutukusiems žmonėms.

REKLAMA

Agrastų uogos turi iki 2 proc. ląstelienos, todėl jų negali valgyti sergantieji skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, taip pat linkusieji viduriuoti, sergantieji cukriniu diabetu.

Agrastų sultys

3,5 kg prinokusių agrastų, 300 g cukraus, 1 l vandens, 1 vanilės lazdelė

Prieš plaudami perrinkite agrastus ir nuskabykite kotelius bei viršūnėles, kad jie nesugadintų sulčių skonio. Į vandenį suberkite cukrų, įdėkite vanilės lazdelę. Kai vanduo užvirs, suberkite agrastus ir ant silpnos ugnies virkite dar 10 minučių. Tada paimkite išvirintą marlės skiautę (80×80 cm), gerai ją nuspauskite ir ištempkite virš puodo. Marlės kraštus apjuoskite guma, kad gerai laikytųsi. Ant jos supilkite išvirtus agrastus ir palikite 5–12 valandų, kad išvarvėtų sultys, o agrastų masė liktų sausa. Gautas agrastų sultis išpilstykite į sterilius stiklainius ar butelius. Indus su sultimis sustatykite į aukštą puodą, iki jų gurklių pripilkite vandens ir pakaitinkite iki 85 °C temperatūros. Stiklainius sandariai uždarykite ir 20 minučių pasterizuokite. Paskui atvėsinkite – į puodą, kuriame buvo pasterizuojami stiklainiai, pamažu pilkite šaltą vandenį. Tik taip dėl staigių temperatūros pokyčių stiklainiai neįskils.

REKLAMA
REKLAMA

Agrastų pyragas

Įdarui: 1 kg agrastų, 100 ml obuolių sulčių, 1 stiklinė cukraus

Tešlai: 6 kiaušiniai, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė miltų, 6 šaukštai krakmolo, 1 šaukštelis kepimo miltelių

Nuvalytus agrastus subadykite ir sudėkite į puodą. Ant jų supilkite obuolių sultis ir ant mažos ugnies virkite tol, kol agrastai ištiš. Tada į puodą suberkite cukrų ir maišydami virkite. Kai masė užvirs, puodą nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.

Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Po truputį berdami cukrų baltymus standžiai išplakite ir sumaišykite su ištrintais tryniais. Į gautą masę suberkite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą torto formą. Pyragą kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min. Iškepusį biskvitą ataušinkite ir perpjaukite per pusę. Vieną lakštą įdėkite į torto formą, ant jo sukrėskite agrastų košę, ant viršaus uždėkite dar vieną lakštą,  truputį paslėkite. Pyrago viršų  apibarstykite cukraus pudra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Agrastų ir bananų uogienė

1,5 kg rūgštesnių agrastų, 3 bananai, 1 kg cukraus

Bananus sutrinkite šakute. Agrastus nuplaukite, nuvalykite, sudėkite į puodą ir mediniu šaukštu lengvai pagrūskite. Sugrūstus agrastus sumaišykite su trintais bananais ir užberkite cukrumi.  Palaukite apie 12 valandų, kol puode atsiras sulčių. Uogienę virkite ant nedidelės ugnies apie 1 valandą, kartkartėmis pamaišydami. Jei reikia, nugriebkite susidariusias putas. Kai uogienės konsistencija bus norimo tirštumo, supilstykite į švarius, sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždarykite.

REKLAMA

Agrastų gira

10 l šaltinio vandens, 2,5 kg agrastų, 250 g medaus, 30 neplautų razinų

Agrastus sumaigykite, užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Kai atauš, perkoškite, įmaišykite medų, įberkite razinas ir pastatykite šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstykite ją į mažesnius indus ir laikyti šaltoje vietoje. Raudonų agrastų gira bus rausva, geltonų – gelsva, žalių – žalsva.

Marinuoti agrastai

1 l vandens, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė acto (5–6 proc.) arba 0,5 stiklinės stipresnio acto, 1 šaukštas druskos, lauro lapų, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, gvazdikėlių, kalendrų, agrastų

REKLAMA

Marinuoti geriausiai tinka kieti, ne iki galo sunokę agrastai. Nuskabykite jų viršūnėles bei kotelius ir gerai juos nuplaukite. Agrastus suberkite į švarius iškaitintus indelius (tik nepergrūskite, nes jie sutrūkinės). Visus kitus ingredientus sudėkite į puodą ir išvirkite marinatą. Dar verdantį marinatą pilkite ant agrastų. Indelius sandariai uždarykite ir palikite ataušti.

Agrastai su medumi ir riešutais

1 kg didelių agrastų, 50 g medaus, 50 g graikinių riešutų

Nuskabykite agrastų viršūnėles ir kotelius ir gerai nuplaukite. Įkirpkite agrastus ir iš jų išspauskite sėklas, o į vidų prikimškite smulkintų riešutų. Įdarytus agrastus virkite meduje, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų