REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiniasklaida neseniai pranešė, kad siekdama gerų rezultatų Sveikatos apsaugos ministerija nuo šių metų rugpjūčio 1-osios ketina naikinti didžiąją dalį greitosios medicinos pagalbos (GMP) dispečerinių – vietoje savivaldybėse esančių 58 palikti 10 regioninių, buvusių apskričių centruose. Tauragės rajono gyventojai pokyčių nepajustų, nes pas mus liktų GMP dispečerinė, netgi būtų sustambinta. Tačiau ar tam pasiruošę mūsų medikai?

REKLAMA
REKLAMA

„Tauragės kurjeris“ pakalbino Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorę Astą Piečienę, ką ji mano apie tokį sumanymą.

REKLAMA

– Apie tokį platų užmojį stambinti greitosios medicinos pagalbos dispečerines dar neturime jokių nurodymų. Aš maniau, kad greitosios medicinos pagalbos dispečerinės bus jungiamos prie kitų tik mažosiose savivaldybėse. Pas mus tai jau padaryta. Tauragės ir Pagėgių savivaldybių taryboms priėmus atitinkamus sprendimus nuo liepos 1-osios perėmėme Pagėgių pirminiam sveikatos centrui priklausiusią greitąją medicinos pagalbą – darbuotojus, automobilius. Pagėgiuose nebeliko dispečerinės, greitoji išsikviečiama per Tauragę, skambinant telefonu 03 arba Bendrosios pagalbos centro telefonu 112 skambinant į Klaipėdą, iš kur apie iškvietimą pranešama mūsų dispečerinei. Apie iškvietimus Pagėgiuose paliktą greitosios medicinos pagalbos brigadą informuoja mūsų dispečeriai. O didžiosios dalies dispečerinių jungimui prie veikiančių apskričių centruose reikia gerai pasiruošti, – sakė A.Piečienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar per neilgą laiką, kai Tauragė priima iškvietimus, nekilo sunkumų, direktorė aiškino, kad didelių bėdų nebuvo. Jei Pagėgiuose esantis GMP automobilis būna išvykęs, gavus iškvietimą važiuoja brigada iš Tauragės. Be to, kaimyninėje savivaldybėje ketinama įsteigti dar vieną brigadą, ieškoma darbuotojų. Pasak A.Piečienės, Pagėgių savivaldybėje nėra daug iškvietimų – 3-4 per parą, Tauragės rajone – iki 30 ir daugiau.

PSPC vadovė mano, kad stambinti GMP dispečerines yra gera idėja, tačiau reikia labai gerai pasiruošti, o tam reikia nemažai laiko ir lėšų. Dispečerinės ir GMP automobiliai turi būti aprūpinti geromis ryšio priemonėmis ir šiuolaikine technika – kompiuteriuose turėti žemėlapius, kur būtų pažymėta kiekviena sodyba. Gavus iškvietimą žemėlapyje toje vietoje užsižiebtų lemputė. Tam tinkamai nepasirengus, tik telefonu aiškinantis, kur reikia važiuoti, gali atsirasti apmaudžių klaidų, važiuojant pas sunkius ligonius prarastos vadinamosios auksinės minutės, per kurias reikėtų suteikti pagalbą. Ilgai dirbantys GMP dispečeriai savo rajoną žino kaip penkis pirštus, o dispečerines sustambinus kituose rajonuose jiems neretai būtų sunku orientuotis, kur siųsti pagalbą.

J. Strikaitienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų