REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokesčiai turėtų būti skaičiuojami nuo bendrų šeimos pajamų, o ne pagal tai, iš kokių veiklų tos pajamos gaunamos. Neapmokestinamas minimumas  turėtų būti nustatomas kiekvienam šeimos nariui atskirai. Tai skaidrintų sistemą ir apsunkintų korumpuotiems žmonėms būdus nuslėpti savo tikrąsias pajamas, sakė žurnalistas Eduardas Eigirdas, skaitydamas pranešimą žurnalo „Valstybė“ surengtoje metinėje konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima mokesčių mokėti taip, kaip jie yra traktuojami dabar“, – sakė jis, pridurdamas, kad gal dalis žmonių ir nesupranta, kokia didelė mokesčių našta ant jų užkraunama, bet neabejotinai tai jaučia, todėl negalima jų apgaudinėti.

REKLAMA

Vaiko išlaidoms užmerkiamos akys

Minimalų atlyginimą gaunančio Lietuvos gyventojo pajamos, kaip skaičiavo E. Eigirdas, Lietuvoje apmokestinamos 54 proc., neatsižvelgiant į tai, ar jis turi vaikų, ar neturi. Jis pateikė pavyzdį, kaip tokia pati situacija sprendžiama Skandinavijos šalyse. Anot E. Eigirdo, Skandinavijoje stengiamasi paremti tautos išlikimą.

„Jeigu gimsta vaikas, didinama neapmokestinamoji pajamų dalis. Tokiu būdu leidžiama sutaupytus pinigus skirti vaiko išlaikymui“, – pateikė pavyzdį žurnalistas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje, jo teigimu,  šeimai naujai gimęs vaikas valdžios atstovų netraktuojamas kaip papildomos išlaidos.

„Stebint tai, kas vyksta Lietuvoje, vienas didžiausių apokaliptinių scenarijų yra būtent susijęs su gimstamumo mažėjimu“, – atkreipė dėmesį jis ir pridūrė, kad tokia situacija veda apsisprendimo neturėti vaikų link arba skatina emigruoti į užsienį.

Didelis apmokestinimas, anot jo, ypač skaudus mažas pajamas gaunantiems gyventojams, nes jų nenori įdarbinti smulkusis verslas, arba kitaip tariant – neišgali jo įdarbinti ir apskritai išlaikyti savo smulkų verslą gyvybingą. Tai lemia, kad dalis žmonių emigruoja arba eina dirbti į stambesnį verslą. Bedarbystė išlieka didelė, žmonių pajamos neauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo pensijas apmokėti iš biudžeto

E. Eigirdas atkreipė dėmesį, kad būtina spręsti ir „Sodros“ problemą.

„Reikia spręsti „Sodros“ mokesčių problemą, bet tai padaryti neperkeliant tų mokesčių kažkam ant pečių neįmanoma. Dėl to, mano nuomone, paraleliai reikėtų svarstyti apie dalies šių išlaidų perkėlimą į biudžetą, o biudžetui šia išlaidas kompensuoti per išmintingą, bet būtiną tam tikrų mokesčių įvedimą, kurie jau egzistuoja išsivysčiusiose Vakarų šalyse“, – siūlė E. Eigirdas.

REKLAMA

Tarp galimų naujų mokesčių įvedimo jis minėjo automobilių apmokestinimą, tačiau pabrėžė, kad automobilis, kuris kainuoja pusę milijono ir tas, kuris beveik nevažiuoja, neturėtų būti apmokestinami tokiu pačiu kelių litų mokesčiu.

„Taip pat reikėtų apsvarstyti iškastinio kuro apmokestinimą, kad būtų skatinamas biokuro vartojimas ir mažinamas iškastinio kuro vartojimas“, - sakė žurnalistas.

Mokestinės sistemos pakeitimas Lietuvoje yra labai svarbus, siekiant atkurti žmonių pasitikėjimą savo valstybe, reziumuodamas pasisakymą sakė E. Eigirdas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų