REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alantoje vykstančiame Santaros–Šviesos suvažiavime nemažai dėmesio buvo skirta Lietuvos santykiams su kaimyninėmis Rusija ir Lenkija. Pernai suvažiavime buvo kalbama apie tai, kad Lietuva nepakankamai remia Baltarusijos opoziciją ir tarpininkauja, buvo diskutuojama apie bendrą Lietuvos ir Baltarusijos istoriją, identiteto bendrybes bei pan.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijos moderatorius Gintautas Mažeikis pabrėžė, kad šiandien Lietuvos santykiai su Rusija ir Lenkija yra komplikuoti ir įstrigę dėl įvairių interesų konfliktų.

REKLAMA

Renginio metu savo pranešimą „Vladimiro Putino Rusija“ skaitė aktyviai į opozicinių partijų veiklą Rusijoje įsitraukęs  Rusijos mokslo akademijos sisteminių tyrimų instituto direktorius Andrejus Piontkovskis, o po jo šią temą pratęsė  tribūnoje pasirodė Kazys Almenas, kurio pranešimas vadinosi „Rusija tinkluose“.

„Dažnai JAV gyvenantį brolį tenka įtikinėti, kad Lietuvoje mes nealkstame, o gatvėje nebūtinai pervažiuos girtas policininkas ir ne visi Vilniuje sutikti žmonės yra pedofilai“, – pranešimo pradžioje ironizavo kalbėtojas, pasakodamas, koks Lietuvos paveikslas matomas iš užsienio pažvelgus į mūsų naujienų portalus.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie tai, kokį vaizdą galima pamatyti žvilgtelėjus į Rusijos interneto platybės, pašnekovas sakė: „Rusija nebėra sovietija. Produktai vis prieinami, esama naudotų drabužių, taip, kad ir elgetos gerai apsirengę. Pati Rusija niekada negyveno taip gerai, kaip dabar gyvena. Kalbu apie žmones. Ne vien šlapia dešra žmogus gyvas, juk ir mes nepatenkinti, kad danai ir šveicarai gyvena geriau už mus. Po TSRS sugriuvimo, rusų tauta didele dalimi buvo susitapatinusi su TSRS. Žinoma, nes tam nepritariantys buvo išnaikinti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėtojo teigimu, Rusijoje keliamas klausimas: “Kas mes esame?“, į kurį vieno atsakymo nėra: „pastaraisiais metais keliami nauji klausimai, vienas svarbiausių Rusijos mentaliteto šulų – noras didžiuotis Rusijos didybe, bet ir tai jau imama kvestionuoti. Internete daugėja pasisakymų, kad jei Rusija nori būti Europa, tad būtina ribotis rusų etnoso, kalbėti apie išskirtinai rusiškas žemes.“

K. Almeno teigimu, viena iš tokių užmačių – noras kurti Peterburgo respubliką, nors tokį sumanymą veikiau reikėtų suprasti kaip humorą.

REKLAMA

Kalbėtojo teigimu, interneto platybėse Rusijoje vidiniais priešais laikomi kaukaziečiai, čečėnai, kinai, sibiriečiai, pietų musulmonai.

Komentuodamas vienos apklausos rezultatus, kalbėtojas sakė: „Mes patenkame į pirmąjį išorinių priešų penketuką, garbė, bet nesumušame  gruzinų. Svarbiausi priešai – gruzinai, paskui amerikonai, paskui seka „pribaltai“. Kyla klausimas, kodėl taip yra? Atsakymas paprastas: rusų liaudis, kuri lieja nuomonę internete, tikrai tiki, kad latviai ir lietuviai yra jų didysis priešas. Taip mus apibendrina rusų oficialioji televizija.“

REKLAMA

„Būdami šiame penketuke, būtinai turime paklausti: „Kodėl?“. Vaizdas iš Baltijos kelio puikiai paaiškina, kodėl esame minėtame penketuke. Čia nėra nei tankų, nei lėktuvų, nei raketų, o tik žmonės, parodantys priešiškumą valdžiai, kuri, kaip žinome, sugriuvo. Tai, kas yra oficialioje spaudoje apie „pribaltus“, dažniausiai neigiamas kontekstas“, – kalbėjo K. Almenas.

Pranešėjo teigimu, rusų oficialioji spauda itin myli Algirdą Paleckį, kuris tapo labai gerbiamas po pasisakymo apie neva šaudymą į savus.

„Viename rusų portalų jau kuris laikas itin matomoje pozicijoje ilgai laikoma tekstas apie tai, kad Lietuva labai nori prisijungti prie Rusijos. Tekstas surinkęs daugiau nei 2 tūkst. komentarų“, – atradimais Rusijos internete dalijosi K. Almenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų