REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniaus universitete kalbas studijuojanti Jana Chistovičiūtė šiuo metu vieši Sardinijoje. Mergina sutiko pasidalyti savo įspūdžiais su naujienų portalo Balsas.lt skaitytojais.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo sužavėjo Sardinija ir ką viešint joje būtina pamatyti?

Galiu pasakyti viena: jei negali įsivaizduoti, kaip atrodo rojus, važiuok į Sardiniją ir pamatysi jį savo akimis. Būtina pamatyti viską. Siūlau pradėti nuo Romenų architektūros šedevrų, balto smėlio pliažų ir uolėtų krantų. Tada nukeliauti į Sardinijos vidurį ir pasigrožėti kalnais, pasidžiaugti kalnų keliais, miestais „vaiduokliais“ (nes ten gyvena nedaug žmonių), kurie išsidėstę kalnų vidury. Būtina aplankyti Kaljario parkus, kur be jokios priežiūros gyvena povai ir kiti gyvūnai. Aišku, būtina pamatyti rožinius flamingus ir visa kita, ką gali pasiūlyti Sardinija, o pasiūlyti gali daug.

REKLAMA

Sardinija (J. Chistovičiūtės nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Sardinija (J. Chistovičiūtės nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Kokiomis pramogomis gundomi turistai?

Turistai gundomi viskuo,  kas yra susiję su jūra ir uolomis. Tai banglentės, jachtos, buriavimas, nardymas, povandeninė žvejyba, šuoliai nuo uolų, alpinizmas ir viskas, ko tik gali geisti širdis. Taip pat karnavalai, šventės, diskotekos paplūdimyje, koncertai. Viena iš svarbiausių Sardinijos švenčių yra Šv. Efizijaus diena. Šią dieną Sardinijos gyventojai suvažiuoja į Kaljarį stebėti eisenos, žmonės pasipuošia nacionaliniais kostiumais (kiekvienas Sardinijos kaimelis turi savo kostiumą), į orą paleidžiami tūkstančiai žiedlapių, kai Šv. Efizijaus lėlė yra vežama pro šalį.

REKLAMA
REKLAMA

Sardinija (J. Chistovičiūtės nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Sardinija (J. Chistovičiūtės nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Ką reiktų žinoti planuojant atostogas Sardinijoje?

Reikėtų mokėti italų kalbos pagrindus, turėti kantrybės, nes dažnokai teks „palaukti“ ir prieš važiuojant labiau pasidomėti Sardinija, nuspręsti, ką būtent norite pamatyti, o aplankyti visko tikrai nepavyks. Mokėti orientuotis pagal žemėlapį, nes kitaip neišvengiamai pasiklysite. Bene svarbiausias dalykas prisiminti, kad viešojo transporto bilietus galima nusipirkti tik kioskeliuose.

Sardinija (J. Chistovičiūtės nuotr.) (nuotr. Gamintojo)Sardinija (J. Chistovičiūtės nuotr.) (nuotr. Gamintojo)

Ar brangu ilsėtis Sardinijoje?

Ilsėtis Sardinijoje nėra labai pigu, dažniausiai kaina priklauso nuo laiko, kada planuojate atostogauti. Rugpjūtį ir rugsėjį atostogos apsieis žymiai brangiau nei birželį ar liepą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naktis dviviečiame kambarys trijų žvaigždučių viešbutyje kainuoja nuo 70 €.

Pienas 0,60–1,20 €

Alyvuogių aliejus (1 litras) 5,00 €

Kava ( 250 g.) 2,50 €

Mineralinis vanduo (2 litrai) 0,15–0,50 €

1 pica (Margherita) 5,50 €

Duona ( kg) 2,00 €

Cukrus (1 kg) 0,90 €

Coca-Cola (1,5 litro) 1,50 €

Kokių lauktuvių galima parsivežti iš Sardinijos?

Kaip ir iš kiekvieno kurortinio kampelio, iš Sardinijos gali parsivežti raktų pakabukų, magnetų, kriauklyčių, marškinėlių ir kitokių niekučių. Išskirtiniausi Sardų suvenyrai yra kaukės, peiliai, „senųjų gyventojų“ statulėlės.

REKLAMA

Kalbant apie vietinę virtuvę, kaip galėtumėte ją apibūdinti? Ko rekomenduotumėte paragauti lankantis Sardinijoje?

Vietinių virtuvė yra sveika ir teikianti daug džiaugsmo. Galbūt daug kam ji pasirodys labai keista, nes jie viską valgo atskirai. Pirmasis patiekalas – makaronai, ryžiai arba visa kita, ką mes valgome kaip garnyrą. Antras patiekalas – mėsa arba kiti „baltymai“, mėsą jie kepina vos kelias minutes, nes mėgsta, kad ji būtu sultinga ir beveik žalia.

Maistas : picos, makaronai, jūros gėrybės, arkliena, sūriai, vaisiai, saldumynai. Ir, aišku, Sardų patiekalai tokie, kaip „Sebadas“ (tai yra tešla su sūriu viduje. Šie skanumynai yra kepami aliejuje, kol įgauna auksinį atspalvį ir patiekiami su šiltu medumi. Jie ir traškūs, ir švelnūs, ir saldūs vienu metu), „Culurgionis“ (Virtiniai su bulvėmis ir mėtomis), desertais su migdolais ir begale kitų patiekalų.

REKLAMA

Gėrimai : Mirto – tradicinis ir pats populiariausias  likeris. Nuo senų laikų augalas Mirto buvo skirtas deivei Venerai, dėl savo grožio. Taip pat romėnai ir graikai dievino šį augalą ir puošė jo vainikas rašytojų ir nugalėtojų galvas. Šis augalas yra tipiškas Sardinijoje, jo mėlynos uogos prinoksta gruodžio pabaigoje. Likeris gali būti baltos arba raudonos spalvos ir gan stiprus, apie 30 laipsnių. Geria jį dažniausiai pasibaigus vakarienei ir labai atšaldyta, mažais gurkšniais ir nieko neužgeriant ir neužvalgant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų