REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija Lietuvai pasiūlė geresnes biudžeto rinkimo priemones ir ekonominių reformų rinkinį. Rekomendacijų komplekte svarbiausi klausimai – ekonomikos augimui „neskausmingų“ mokesčių didinimas ir pensijų reforma, pagrįsta aktyviomis senėjimo tendencijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Didelis dėmesys EK rekomendacijose skiriamas pensijų reformai ir kovai su dar sunkmečiu išaugusiu nedarbu.

REKLAMA

„Akivaizdu, kad be užimtumo, be darbo vietų apie ekonominį atsigavimą kalbos būti negali. Kažkodėl valdančioji dauguma apie tai visiškai nekalba. Ekonomikos gaivinimas yra vienas iš būdų šiek tiek padidinti darbo užmokestį. „Eurostat“ duomenimis, turime pačius mažiausius atlyginimus, bet didžiausias turtingiausių žmonių pajamas ir mažiausius mokesčius kapitalui. Manau tai yra didžiausia problema, apie tai rekomendacijose ir rašo Europos komisija“, – komentavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko Rimanto Dagio teigimu, siekiama sukurti atsparią politiniams sprendimams socialinio draudimo sistemą – Seimas jau ruošiasi balsuoti dėl kaupiamųjų pensijų įstatymų paketo.

„Mes jau numatėme derinti dvi sistemas – „Sodros“ ir kaupiamųjų pensinių fondų, dabar kaip tik sprendžiame, kokiomis proporcijomis tai daryti, koks teks finansinis svoris. Viskas priklausys nuo įstatymų leidėjų. Mokesčių naštos nedidiname, stengiamės išsiversti su turimais ištekliais“, – sakė komiteto pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot R. Dagio, kad siekiant išlaikyti pastovaus dydžio pensijas, biudžetui papildyti gali būti panaudoti ir siūlomi „neskausmingi“ mokesčiai. Visuomenei senėjant, padidės išlaidos sveikatos apsaugai. Seimo narys sakė, kad socialinių įmokų didinimas pabrangintų darbą, todėl jo siekiama išvengti.

„EK kalba, kad stabilumas „Sodroje“ turėjo būti pasiektas kitokiomis priemonėmis, bet dabartinė dauguma išplėtė ratą žmonių, galinčių nemokėti „Sodros“ mokesčių dar metus. „Sodros“ deficitas didėja. Nuo naujų metų pensijos buvo grąžintos į buvusį lygį, o atlyginimai palikti senajame. Akivaizdu, kad jei įmokų kiekis mažesnis negu išmokų, finansinis stabilumas tik mažėja“, – sakė komiteto narys A. Sysas.

REKLAMA

EK Lietuvai siūlo ištaisyti perviršinį deficitą, mažinant išlaidas, padidinti ekonomikos augimui „neskaudžius“ mokesčius (būsto, aplinkos, automobilių), tobulinti pastatų energetinį efektyvumą juos renovuojant, skatinti energijos tinklų konkurenciją, mažinti skurdą šalinant paskatas nedirbti.

EK rekomenduoja reformuoti darbo teisę, ypač nuostatas, susijusias su lanksčiomis sutarčių ir atleidimo sąlygomis, darbo laiko tvarka. Kaip tik tokius klausimus svarstys Vyriausybė, nes Darbo kodekso pakeitimo projektas jau aptartas Trišalės tarybos posėdžiuose.

G. Sabaliauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų