REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas mūsų tam tikru gyvenimo etapu esame pajutę atsitiktinį, keistą ar ilgai trunkantį skausmą. Dauguma tiesiog trūkteli pačiais, ir skausmas lyg niekur nieko išnyksta be jokio paaiškinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Tai kažkuo primena automobilio garsus, kuriuos retsykiais nugirsti. Kažkas subilda, sugirgžda, sutrata, bet po to kurio laiko šis garsas tiesiog dingsta. Tie, kurių nežavi technika, tiesiog nekreipia dėmesio į šiuos garsus, tačiau kaip ir garsai automobilyje, mūsų kūno siunčiami skausmo signalai laikui bėgant gali stiprėti ir taip sufleruoti apie daug rimtesnę „pasislėpusią“ problemą. O kai kreipiamės pagalbos, ir gydytojai, ir mechanikai stebisi, kur tiek laiko buvome.

REKLAMA

9. Ne šiaip „paprastas krūtinės maudimas“

Įsivaizduokime tokį scenarijų: karštą vasaros dieną visas nusiplūkęs su žoliapjove pjauni savo kieme žolytę. Sustoji, kad nusibrauktum prakaitą, ir tada netikėtai pajunti skausmą žandikaulyje. Kadangi širdies ligos Tavo šeimoje nėra naujiena, žinai, kad reikėtų reaguoti į maudimą krūtinėje, todėl visiškai nekreipi dėmesio į žandikaulio skausmą (tikriausiai pagalvoji, kad tai nuo „nugulėjimo“, nes negalėjai ramiai miegoti dėl streso darbe).

REKLAMA
REKLAMA

Deja, skaudantis žandikaulis taip Tau signalizuoja apie širdies sutrikimus, tai gali būti besiartinančio širdies priepuolio pranašas arba šios būsenos patvirtinimas.

Su širdies priepuoliu susijęs skausmas dažnai atsispindi įvairiose kūno dalyse – petyje, rankoje, pilvo ertmėje, žandikaulyje ar gerklėje. O žolytės nupjovimas gali tapti Tavo paskutiniu darbu šioje ašarų pakalnėje. Todėl, jei pajunti staigų skausmą peties ar žandikaulio srityje (ypač, jei šeimoje yra sergančių širdies ligomis), mesk visus darbus, kvieskis pagalbos ir kreipkis į medikus. Nėra tiek daug priežasčių, dėl ko gali suskausti ranka ar žandikaulis, o apsilankymas pas gydytojus Tavo gyvenimą gali pailginti ne vienais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Skausmas nugaros apačioje

Tai – vienas dažniausių skausmų, kuriuos žmonės tiesiog nusprendžia ignoruoti. Vos ne kiekvieną dieną gali išgirsti, kaip Tavo kolega, kaimynas ar bičiulis skundžiasi skausmu nugaros apačioje, todėl, kai tai nutinka Tau, tiesiog nekreipi deramo dėmesio. Jei pažvelgtume į statistiką, pamatytume, kad skausmai nugaroje yra pagrindinė su darbu susijusio neįgalumo priežastis.

Anot oficialių duomenų, amerikiečiai kasmet išleidžia beveik 50 milijonų dolerių, norėdami įveikti šį skausmą, o tai susiję ne tik su skausmo paplitimu, bet ir su sudėtingu gydymu. Mūsų nugaroje yra išsidėsčiusi beveik visa kūno infrastruktūra – raumenys, raizginiai, nervai, stuburas, slanksteliai. Be šių gyvybiškai svarbių komponentų žmogaus kūnas būtų kaip medūzos.

REKLAMA

Tačiau kartais, kai mums skauda nugarą, tai reiškia, kad ne viskas gerai mūsų inkstams – juose gali susidaryti akmenys, galime būti užsikrėtę inkstų infekcija arba viename inkstų gali keroti auglys.

Jei suskaudo nugarą, nedelsk kreiptis į medikus, tai gali būti lėtinės ligos, kuri laikui bėgant tik blogins Tavo sveikatą, signalas, o išgelbėdamas savo inkstus, išgelbėsi ir savo gyvybę.

7. Aštrus pilvo skausmas

Kai pilvo ertmėje pajunti spazmus, o suvalgytas maistas (kuris, beje, jau ilgokai gulėjo ant stalo) šoka salto, Tau nekyla jokių dvejonių, kas sukelia tokį diskomfortą, tačiau retsykiais pilvo skausmo priežastis nėra aiški. Tavo torse vyksta įvairūs procesai, todėl ir skausmo šaltiniai gali būti skirtingi.

REKLAMA

Tai gali būti inkstų ar plaučių negalavimai. Jei dega dešinė pilvo apačia, tai reiškia, kad Tau trūko apendicitas ir privalai kuo greičiau kreiptis į medicinos įstaigą, kad jį pašalintų.

Skausmas viršuje, dešinėje pusėje, tikriausiai perspėja apie tulžies pūslės problemas. Jei skauda ir viršutinėje nugaros srityje, Tau tikriausiai bus diagnozuotas pankreatitas (kasos uždegimas).

Žarnų nepraeinamumas – tai dar vienas galimų skausmo pilvo ertmėje paaiškinimų. Negydomas jis gali paskatinti paciento mirtį ar vidinį užkrėtimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galiausiai, aštrų skausmą pilve gali jausti ir dėl nuo hepatito išbrinkusių kepenų. Žmoniją puola įvairios hepatito formos, tačiau esant hepatitui C Tavo kepenys gali ir visiškai nustoti funkcionuoti.

Nėra nė vieno paprasto šio skausmo sprendimo, tačiau aišku viena – iškilus šiai problemai tikrai verta kreiptis į gydytojus neatidėliojant.

6. Blauzdos maudimas

Paprastai šį skausmą pajuntame pabėgioję arba užlipę ilgais stačiais laiptais. Tačiau kartais šis skausmas perspėja, kad kažkas yra negerai.

Tavo kojose raizgosi daug venų ir arterijų, kuriomis kraujas iš širdies yra pumpuojamas į raumenis. Tos venos, kurias gali įžiūrėti plika akimi, yra vadinamos paviršinėmis, jomis kraujas teka gilyn, į pačius raumenis, giliųjų venų link, o mažučiai venų viduje esantys vožtuvai reguliuoja kraujo tekėjimo kryptį. Tačiau dėl venos trūkimo gali susiformuoti krešuliai, kurie sutrikdo vožtuvų darbą ir gali tapti kojos traumos priežastimi – taip atsiranda giliųjų venų trombozė, kurios pasekmė – ištinusios kojos.

REKLAMA

Jei kraujo krešulys atsiskiria nuo venos sienelių (taip vadinama „embolija“), jis gali keliauti po visą Tavo kūną ir užkimšti arteriją smegenyse ar plaučiuose (medikai šią būseną pavadintų „plaučių embolija“), arba Tave tiesiog gali ištikti priepuolis. Be abejo, taip nenutinka dažnai, tačiau kai atsitinka, pasekmės būna labai liūdnos. Giliųjų venų tromboze sergantiems ligoniams, kurie skundžiasi antsvoriu ir rūko, medikai primygtinai rekomenduoja atsisakyti žalingų įpročių ir keisti gyvenimo būdą.

5. Degančios rankos ar kojos

Jei kada ilgai sėdėjai sukryžiavęs kojas, tikriausiai esi pajutęs skausmą, kuris atsiranda todėl, kad sutrinka kraujo patekimas į galūnes. Laimei, jei atsistosi ar pavaikščiosi, nemalonus skausmo ir nutirpimo pojūtis greitai dings.

REKLAMA

Bet jei šį jausmą junti tada, kai nesi kaip riestainis susirangęs prieš televizorių, tai gali būti ženklas, kad Tavo nervai yra pažeisti. Dilgčiojimas, sustingimas ar deginimas yra periferinės neuropatijos simptomai. Šios ligos priežasčių sąrašas ilgas – ji gali atsirasti dėl diabeto, piktnaudžiavimo alkoholiu, vitamino B12 stygiaus. Nervus gali paveikti įvairūs sužeidimai, infekcijos, toksinai, todėl dažnai, pašalinus šių ligų priežastį, išnykta ir kiti nemalonūs pojūčiai. Kartais juos įveikti padeda ir tokie paprasti medikamentai kaip aspirinas, tačiau, dažniau antidepresantai, fizinės terapijos seansai ar chirurginis įsikišimas duoda daugiau naudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Nedideli, atsitiktiniai, nepaaiškinami skausmai

Jei skausmas kyla centrinėje kūno dalyje, jo paskirtis – pritraukti mūsų dėmesį. Tiesą sakant, tai – vienintelė teigiama skausmo savybė. Kadangi esi protingas ir atsakingas pilietis, išsyk kreipsiesi į savo šeimos gydytoją. Atėjęs sužinoti tyrimų rezultatų nustebsi – atlikęs begalę patikrinimų, gydytojas bus priverstas konstatuoti, kad esi fiziškai sveikas ir nėra akivaizdžios skausmo priežasties.

Tu tikriausiai sergi fibromalgija, tai – paslaptinga liga, pasireiškianti skausmu. Nors moterys šia liga linkusios sirgti dažniau nei vyrai, ją intensyviau pajusi, jei teks sunkiai fiziškai pasidarbuoti. Dažnai kaip pašalinis šio negalavimo reiškinys prisideda ir miego sutrikimai. Šiuolaikinė medicina dar nėra sukūrusi patikimų fibromalgijos nustatymo testų, tačiau ligoniai dažniausiai gydomi fizine terapija bei skausmą malšinančiais vaistais.

REKLAMA

Nors ir sunku patikėti, bet net depresija gali sukelti „klaidžiojantį“, atsitiktinį ar nepaaiškinamą skausmą. Dažniausiai tokie pacientai skundžiasi nugaros, galvos skausmais ar tiesiog padidėjusiu jautrumu skausmui.

Neseniai mokslininkai nustatė, kad ir skausmas, ir emocijos tais pačiais nervų kanalais patenka į smegenis, todėl neigiamos naujienos kai kurių žmonių kūne pasireiškia fiziniu skausmu. Paprastai skausmą ir depresiją galimai nugalėsi gydytojo skirtais antidepresantais ar atitinkamomis terapijos priemonėmis.

3. Skausmas sėklidėse

Niekada nenusispjauk į sėklidžių skausmą, nes jei laiku neatkreipsi dėmesio, Tavo būklė gali kritiškai pablogėti. Sėklides gali skaudėti dėl skirtingų priežasčių – dėl išvaržos, vėžio ar susisukusio latako. Šis skausmas paprastai būna ypač aštrus.

REKLAMA

Jei į jautriausią Tavo vietelę kas nors (tyčia ar netyčia) trinktelėjo, skausmas visiškai išnyks jau kitą dieną, tačiau jeigu jis tęsiasi, tai gali būti sėklidžių vandenės požymis. O prostatos uždegimas gali sukelti sėklidės prielipo uždegimą, epididimitą. Jei be sėklidžių skausmo, palietus išlieka pojūtis tarsi Tavo kapšelis pilnas makaronų, tikėtina, kad medikai diagnozuos varikocelę – sėklinio virželio venos išsiplėtimą.

Žodžiu, Tu jau tikrai supratai, kad į skausmą „toje vietoje“ tikrai neverta numoti ranka.

2. Plyštanti galva

Nors dažnai galvos skausmas atsiranda ir pranyksta lyg nieko nebuvę, jo staigumas ir aštrumas retsykiais primena žaibą. Jei Tau galva plyšta taip, jog atrodo, apaksi, tai gali būti pašalinis širdies smūgio požymis. Jis nutinka tuomet, kai krešulys atsiskiria nuo arterijos sienelės ir ima keliauti organizmu, kol galiausiai pasiekia smegenis. Todėl Tavo arterija užsitrombuos, o tai gali laikinai ar visam laikui sustabdyti kraujo apytaką.

REKLAMA
REKLAMA

Netikėtas galvos skausmas gali būti susijęs ir su kitomis neurologinėmis problemomis. Dažnai tie žmonės, kuriuos ištinka širdies smūgis, staiga nukrinta ant žemės, jiems apsisuka galva, sutrinka regėjimas ar tiesiog rankoje nebegali išlaikyti rašiklio.

Galvos skausmas nori Tau pranešti, jog kažkas Tavo kūne sugedo, todėl kreipkis į medikus, kol dar ne vėlu.

1. Nuolatinis sąnarių skausmas

Osteoartritas – tai labiausiai paplitusi vyresnių žmonių liga, kai kaulai ima trintis vienas į kitą ir sukelia sąnarių maudimą.

Sąnarių sąstingio ar ištinimo priežastis gali būti odos tuberkuliozė, dar žinoma kaip vilkligė – ši liga progresuoja sinusoidės principu – skausmas užeina ir praeina. Kiti šios ligos požymiai – nuolatinis nuovargis, plaukų slinkimas, karščiavimas.

Kepenų liga hepatitas taip pat gali pasireikšti sąnarių skausmu (pastebėsime, kad dažniausiai kepenų persodinimo priežastis – hepatitas). Be to, sąnarių skausmą sukelia ir daug kitų infekcinių ligų – tymai ar vėjaraupiai.

Dar viena susijusi liga – artritas, arba rimtesnė jo forma – reumatoidinis artritas (tai – autoimuninė liga, paprastai tariant, reiškianti, kad Tavo imuninei sistemai nučiuožė stogas, ir ji „užpuolė“ pati save). Todėl atsiranda uždegimas, kuris prasidėjęs sąnarių srityje išplinta po visą kūną.

Todėl, jei jauti tokį skausmą, nedelsk ir kaip įmanoma greitai lėk pas gydytojus, kad žala Tavo organizmui būtų kaip įmanoma mažesnė.

V. Karimovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų