REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmieji pavasariniai grybai – bobausiai ((lot. Gyromitra esculenta, angl. False morel, Beefsteak mushroom, vok. Frühjahrslorchel), tai daugumos  gurmanų  mėgstami grybai, tačiau, kaip informuoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė, juos reikėtų vartoti labai atsakingai.

Pirmieji pavasariniai grybai – bobausiai ((lot. Gyromitra esculenta, angl. False morel, Beefsteak mushroom, vok. Frühjahrslorchel), tai daugumos  gurmanų  mėgstami grybai, tačiau, kaip informuoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė, juos reikėtų vartoti labai atsakingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bobausio kepurėlė yra beformė, vingiuotai raukšlėta, išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio. Jaunesnių bobausių kepurėlė būna ruda, senesnių – juodai ruda. Grybo kotas siekai iki 8 cm ilgio, dažniausiai baltas. Valgomasis bobausis mėgsta augti kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštelėse, gaisravietėse.

REKLAMA

Nuodinga medžiaga – giromitrinas

Pasak S.Ščeponavičienės, šie grybai – nuodingi, nes turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus.

Bobausiai, augantys trąšioje, puveningoje dirvoje ir lietingu oru, yra nuodingesni negu augantys smėlėtose dirvose ir sausu oru. Skirtingų formų bobausiai irgi yra nevienodai nuodingi.

Viename šviežių bobausių kilograme randama 1,2–1,6 g nuodo giromitrino, o džiovintų – nuo 15 mg iki 6,4 g giromitrino. Giromitrinas neegzistuoja grynas, o atsiranda hidrolizės būdu jau išrovus grybą. Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau, verdant bobausius ilgiau nei 10 min., iš grybų pašalinama apie 99,5 proc. hidrazinų (panašiai veikia ir džiovinimas). Nuodas labai lakus, jis ir lemia malonų ir stiprų bobausių kvapą. Nuodas ypatingas tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti dozė ir labai sunkų apsinuodijimą sukelianti dozė skiriasi nežymiai. Priklausomai nuo organizmo jautrumo nuodui, gali susirgti tik dalis valgiusiųjų šiuos grybus.

REKLAMA
REKLAMA

Giromitrino dozės

Mirtina giromitrino dozė: vaikams – 10–30 mg/kg, suaugusiems – 20–50 mg/kg.

Maksimali toleruojama (subtoksinė) dozė yra apie 35 mg/kg. 100 kg sveriančiam vyrui maksimali toleruojama paros dozė yra 35 mg.

Toks toksino kiekis randamas 5 g džiovintų bobausių arba 100 g 10 min. virtos grybienos. Viename šviežiame bobausyje esantis giromitrino kiekis už maksimalų toleruojamą paros kiekį didesnis apie 1500–3000 kartų.

Apsinuodijimo simptomai

Apsinuodijus, dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai atsiranda, praėjus 2–12 val. po apsinuodijimo (besimptomis laikotarpis – iki 50 val.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną pavasarį Ekstremalių sveikatai situacijų centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą telefonu dėl apsinuodijimo šiais grybais kreipiasi iki 5 žmonių, daugumai diagnozė yra patvirtinama asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kur jiems ir yra teikiama tolimesnė pagalba.

Dėl šios priežasties kai kurios tautos – vokiečiai, čekai, lenkai ir kai kurie kiti juos laiko nuodingais ir nerenka, o skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai, priešingai, valgo ir džiaugiasi jų geru skoniu.

REKLAMA

Rekomenduojama

Kaip aiškina NMVRVI direktoriaus pavaduotoja S. Ščeponavičienė, šiuos grybus galima valgyti, tačiau reikia tinkamai apruošti.

Valgant bobausius pirmą kartą, svarbu jų suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės, tam, kad būtų galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams. Nors toks jautrumas būdingas tik labai nedidelei daliai žmonių, tačiau jei šių grybų paragauja jautrus žmogus, jam greičiausiai prisireiks medicininės pagalbos.

Tokio pat atsargumo reiktų laikytis ir duodant šių grybų ragauti vaikams, nes metabolinis jautrumas jiems nėra paveldimas.

REKLAMA

Siekiant išvengti neigiamo bobausių poveikio, NMVRVI specialistai pataria:

*Rinkti tik gerai pažįstamus grybus.

*Surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną.

*Nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių.

*Prieš vartojimą ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti. Nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai.

*Verdant bobausius vėdinti patalpą, nes nuodai labai lakūs ir galima apsinuodyti prisikvėpavus garų.

*Grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas.

*Džiovinant bobausius, juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po 2 mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų