REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 1-oji svarbi dvejopai. Tai sena istorinė šventė – Tarptautinė darbo diena, kuri minima nuo XIX a. pabaigos. Bet tai ir naujausių laikų Lietuvos istorija – 2004 m. gegužės 1-ąją mūsų šalis tapo Europos Sąjungos (ES) nare.

REKLAMA
REKLAMA

Praeivė: prisimenu, kaip balsavau už ES

Su kuo jums asocijuojasi gegužės 1-ji? Ir kas – dirbančiųjų šventė ar mūsų šalies įstojimas į ES – jums svarbiau? – Balsas.lt klausė praeivių sostinės gatvėse.

REKLAMA

„Tai dirbančių žmonių diena. Bet kaip ji atsirado – nežinau. Turiu pasidėjęs straipsnį apie tai, bet dar nespėjau paskaityti“, – prisipažino jaunas vyriškis.

„Tai pasaulinė mamos diena. Dar – nedarbo diena“, – spėliojo sostinės centre sutiktas jaunuolis. Jis prisipažino, kad gegužės 1-osios visai nesieja su Lietuvos įstojimu į ES. Tačiau paklaustas, kuriais metais tai įvyko, nedvejojo: 2004.

Paklausta, ar teko dalyvauti gegužės 1-osios demonstracijose ir kas jai svarbiau – Tarptautinė darbo diena ar tai, kad kaip tik gegužės 1-ąją Lietuva tapo ES nare, pagyvenusi vilnietė nedvejojo: „Įstojimas į ES man svarbesnis“.

REKLAMA
REKLAMA

„Miglotai prisimenu sovietinių laikų gegužės 1-osios demonstracijas, aš tuomet dar mokinė buvau. Dabar man tai – paprasta poilsio diena“, – sakė jauna moteris. Bet paprašyta prisiminti, kuo ši diena svarbi Lietuvai tapo prieš 8-eris metus, ji sakė: „Aš prisimenu, kaip ėjau balsuoti, kad noriu, jog Lietuva įstotų į ES. Ir lipduką turėjau, kad už tai balsavau“.

„Aš dirbu. Studijuoju ir dirbu parduotuvėje, todėl skubu į darbą. Per laisvą dieną pas mus visuomet būna daugiau žmonių“, – Balsas.lt pasakojo jauna mergina. Paklausta, ar gegužės 1-oji jai asocijuojasi su Lietuvos įstojimu į ES, ji šiek tiek sutriko, tačiau netrukus pridūrė: „Svarbesnis įvykis – Lietuvos įstojimas į ES. Be abejo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2004-uosius prisimenant

Visateise ES nare 2004 m. gegužės 1d. Lietuva tapo kartu su Latvija, Estija, Malta, Kipru, Slovėnija, Vengrija, Slovakija, Lenkija ir Čekija. Dar po kelerių metų, 2007 m. sausio 1 d. ES šalių narių šeimą papildė  Bulgarija ir Rumunija. Dabar ES narėmis yra 27 Europos valstybės. Artimiausia ES plėtra numatoma 2013 m. liepos 1 d., tuomet jos nare taps Kroatija.

Europos integracijos idėją pirmasis iškėlė Prancūzijos užsienio reikalų ministras R. Šumanas 1950 m. Tų metų gegužės 9 d. jis paskelbė deklaraciją, kurioje išdėstė planą, kaip pasiekti, kad Europoje nekiltų karų ir ji galėtų sėkmingai plėtotis. Ši diena minima kaip Europos diena. Pirmosios šešios šalys, 1951 m. pasirašiusios sutartį apie Europos susijungimą, buvo Belgija, Italija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Prancūzija, Vokietija.

Šalys narės yra įsteigusios bendras institucijas, kurioms perduoda dalį savo suvereniteto, ir visoms šalims rūpimi klausimai sprendžiami kartu. Dabar dažnai minimos svarbiausios ES institucijos – Europos parlamentas, Europos Komisija ir Europos Taryba – buvo įsteigtos 1967 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų