REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšilus orams ir artėjant ilgiesiems nedarbo savaitgaliams, prasideda „kepsnių sezonas“, padažnėja išvykų į gamtą, todėl galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų protrūkio. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad šiltuoju metų laikotarpiu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis, tokiomis kaip salmonelioze, šigelioze, kampilobakterioze, ešerichioze ir kt.

Atšilus orams ir artėjant ilgiesiems nedarbo savaitgaliams, prasideda „kepsnių sezonas“, padažnėja išvykų į gamtą, todėl galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų protrūkio. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad šiltuoju metų laikotarpiu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis, tokiomis kaip salmonelioze, šigelioze, kampilobakterioze, ešerichioze ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai apsinuodijama greitai gendančiu maistu – karšto rūkymo mėsa, žuvimi, dešra, taip pat pieno produktais, kreminiais gaminiai. Tad, ruošdamiesi iškyloms, pasirūpinkite, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus.

REKLAMA

Siekiant išvengti užkrečiamų žarnyno ligų ilsintis gamtoje, Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja  Orina  Ivanauskienė pataria:

*Ruošiantis iškylai  į gamtą, įsidėkite greitai negendančių maisto produktų. Užkandžiams gamtoje pasiimkite labiausiai tinkamo maisto – šalto rūkymo mėsos gaminių, traškučių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno, vaisių, daržovių.

REKLAMA
REKLAMA

*Vykstant į gamtą kelioms dienoms labai svarbu įvertinti, kiek ir kokių maisto produktų reikia pasiimti, ypač jei ten nebus šaldytuvo, geriamojo vandens.

*Maistą termoizoliacinėse talpose laikykite ne ilgiau kaip vieną dieną.

*Vaisius ir daržoves plaukite tik geriamuoju vandeniu. Maistui ir indų plovimui naudokite tik švarų geriamąjį vandenį.

*Prieš valgydami būtinai nusiplaukite rankas su muilu. Nepamiršti to priminti ir vaikams. Jei nebus galimybės nusiplauti rankų, išvykos metu turėkite drėgnų servetėlių rankoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*Pakankamai gerai iškepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Prieš vartojant šį maistą rekomenduojama įsitikinti, ar nesiskiria rausvas skystis.

Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų