REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paminklosaugininkai ieško būdų, kaip formuoti pozityvų požiūrį į kultūros paveldą, padėti suprasti jo reikšmę. Minint Tarptautinę paminklų apsaugos dieną Tauragės paminklosaugininkams, kilo idėja miesto istoriją papasakoti... autobusuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės miestas, nors ir keletą kartų sudegęs iki pamatų per gaisrus ir karus, yra išsaugojęs vertingą kultūrinį palikimą. Kiekvieną dieną vaikštinėdami po miestą, važinėdami miesto maršrutiniais autobusais į mokyklą ar į darbą, grįždami iš miesto centro į Tauragės dvarą ar į Jovarų pakalnę, dažnai net nepastebime, nesusimąstome, kas šalia mūsų yra, pro kokius istorijai, kultūrai, paveldui svarbius, įdomius, saugotinus ir gerbtinus paminklus praeiname, pravažiuojame.

REKLAMA

Tauragės kultūros centro Kultūros paveldo tarnyba įgyvendina projektą, kurio tikslas – priminti Tauragės gyventojams apie šalia esančius kultūros paveldo objektus, paminėti Pasaulinę paminklų apsaugos dieną. Tauragės miesto gyventojai, kurie važinėja miesto maršrutiniais autobusais Nr.5 ir Nr. 3, balandžio 17 dieną bus supažindinami su kultūros paveldo objektais, pro kuriuos jie pravažiuoja galbūt kiekvieną dieną ir apie juos nežino arba nesusimąsto. Maršrutiniuose autobusuose keleivių lauks kultūros paveldo specialistai, o keleiviai, neiškėlę kojos iš autobuso, kol nuvažiuos iki savo stotelės, daug sužinos apie Tauragės kultūros paveldą. Tokią naują formą mielai palaikė Autobusų parkas ir jo direktorius Rimantas Martinavičius, suteikė, sudarė tam salygas, radiofikavo autobusus. Idėją parėmė Tauragės kultūros centras, Tauragės rajono savivaldybės Kultūros rėmimo fondas. Informaciniai rėmėjai – Tauragės radijas, Tauragės kabelinė televizija ir „Tauragės kurjeris“.

REKLAMA
REKLAMA

Paminklosaugininkai Edmundas Mažrimas ir šių eilučių autorius kartu su miesto maršrutinių autobusų keleiviais važiuos iš Žalgirių mikrorajono maršrutu Nr.5 7.40, 9.00 15.55 val. ir iš Tauragės dvaro 8.00, 9.25 ir 16.25 val. Maršrutu Nr.3 iš Žalgirių mikrorajono važiuos 12 val., iš Jovarų – 12.20 val.

Idėjos autoriai ir projekto vykdytojai laukia susitikimo miesto maršrutiniuose autobusuose ir tikisi malonaus pabendravimo. Jie džiaugiasi, kad tauragiškiams padės dar labiau pažinti savo miestą, kurį reikia mylėti ir saugoti, nes antro tokio pasaulyje nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1982 m. Tarptautinė paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos taryba pasiūlė balandžio 18 d. paskelbti Tarptautine paminklų apsaugos diena. Lietuvoje yra gausybė kultūros, architektūros, istorijos, dailės paminklų. Tai pilys, gynybinės sienos, buvę dvarų ansambliai, bažnyčių ir vienuolynų kompleksai, piliakalniai, senovės gyvenvietės ir dar daug kitų. Visą šį didžiulį palikimo turtą turime išsaugoti.

Eugenijus Šaltis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų