REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant didelių pokyčių, kurie įvyko per praėjusius 20 metų, Rusija vis dar gyvena „sovietų įtakos“ pasaulyje, o faktas, kad sovietinių laikų pop muzikos žvaigždės yra garsios po šiai dienai, yra akivaizdus to įrodymas, rašo rusų tinklaraštininkas Vladimiras Kozlovas.

Nepaisant didelių pokyčių, kurie įvyko per praėjusius 20 metų, Rusija vis dar gyvena „sovietų įtakos“ pasaulyje, o faktas, kad sovietinių laikų pop muzikos žvaigždės yra garsios po šiai dienai, yra akivaizdus to įrodymas, rašo rusų tinklaraštininkas Vladimiras Kozlovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie artistai kaip Ala Pugačiova, Josifas Kobzonas, Sofija Rotaru ir Jurijus Antonovas savo kailiu patyrė raudonosios imperijos agoniją bei gyveno sovietmečiu, kuomet trūko pagrindinių maisto produktų bei normalių pragyvenimo sąlygų. Kai 1990-aisiais sovietinis režimas žlugo, aš, kaip iš daugelis kitų mano kartos žmonių, ilgai laukė, kol jie pasitrauks su visam. Vis dėlto, akivaizdu, kad tai neįvyko.

REKLAMA

Kaip komunistiniai biurokratai tapo turtingais verslininkais ar užėmė aukštus postus pokomunistinėje vyriausybėje, taip ir sovietinių laikų scenos žvaigždės įsitvirtino naujai sukurtame pramogų pasaulyje.

Ala Pugačiova (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Ala Pugačiova (Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Net ir šiandien jie laikomi labai aukšto lygio atlikėjais. J. Kobzonas, kuris pastaruosius 15 metų kalbėjo apie išėjimą į pensiją, bando gauti vizą į Ameriką, kad galėtų pasirodyti Niujorke, Čikagoje ir kituose miestuose. 65 metų S. Rotaru po neseniai vykusios viešos apklausos tapo Rusijos antra gražiausia moterimi. O A. Pugačiova, nors ir paliko sceną prieš dvejus metus, šiuo metu bulvarinio turinio laikraščiams teikia informaciją apie savo asmeninį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA






Šiandien daugybė sovietų laikmečio grandų yra vis dar garsūs ir populiarūs, nes viskas remiasi į pinigus ir ryšius. Butų naivu tikėti, kad 1990 metų pradžioje Rusijoje įsigalėjo nauji pramogų pasaulio „monstrai“, kurie pakeitė iki tol egzistavusią sistemą. Sistema liko ta pati, tik papildyta naujoms „kapitalistinėms“ taisyklėms, kurias rėmė tie patys žmonės, tarp kurių ir minėtosios scenos žvaigždės.

Josifas Kobzonas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)Josifas Kobzonas (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

Ir akivaizdu, kad tuos pinigus žvaigždės susikrovė dar sovietų laikais, kuomet žiūrovai namuose galėjo rinktis tik tarp dviejų TV kanalų, o muzikines laidas rodydavo taip retai, kad tų kelių atlikėjų neįmanoma pamiršti po šiai dienai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA






Vis tik pagrindinė priežastis, kodėl dauguma žmonių ir šiandien nuoširdžiai žiūri sovietų laikų atlikėjų pasirodymus yra ta, kad ir jie turi tą pačią praeitį ir tokį patį požiūrį. Didžiajai Rusijos žmonių populiacijai, ypatingai gyvenantiems atokiose provincijose, vakarai yra vis dar nepažįstamas „priešas“, tuo tarpu J. Kobzonas ir A. Pugačiova didžiausios visų laikų žvaigždės. Net ir Rusijos didmiesčių gyventojai jaučia nostalgiją klausydamiesi savo jaunystės dainų, kurias pirmą kartą išgirdo prieš kelias dešimtis metų.

REKLAMA

Sofia Rotaru (nuotr. SCANPIX)Sofia Rotaru (nuotr. SCANPIX)

Žinoma, jaunesnioji karta yra visai kitokia ir klauso naujų atlikėjų bei muzikos stilių. Tačiau sovietų eros dainos dažnai būdavo perdainuojamos ir naujųjų atlikėjų. Aišku tik viena, nauji Rusijos artistai nepajėgė pasiūlyti originalių minčių ir idėjų muzikos industrijai, todėl pakartotinai naudoja seną, tačiau labai vertingą senų atlikėjų medžiagą.






Tiesa, atsirado ir naujų bei originalių artistų. Bet jų kuriamos dainos vis dar gerokai skiriasi nuo tų, kurios buvo klausomos vaikystėje ar jaunystėje. Kol nesąmoninga sovietinė nostalgija bus jaučiama, tol minėtosios epochos grandai bus įžymiausi ir populiariausi visoje Rusijoje.






REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų