REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinių problemų paliestiems Lietuvos žmonėms atsiranda nauja galimybė sugrįžti į visuomenę ir darbo rinką. Jų likimus gali pakeisti mažmeninės prekybos tinklo „Iki“ ir Vilniaus Arkivyskupijos „Carito“ nauja socialinė iniciatyva „Mes tikime žmogumi“.

REKLAMA
REKLAMA

„Iki“ ir „Carito“ vadovai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą projektui „Mes tikime žmogumi“, kuria įsipareigojo kurti socialinį verslą visuomenės užribyje atsidūrusiems žmonėms padėti.

REKLAMA

Programos tikslas – įdarbinti socialiai pažeidžiamus žmones Vilniuje esančioje „Carito“ žvakių dirbtuvėse, sugrąžinti prarastus gyvenimo visuomenėje įgūdžius ir paruošti grįžimui į darbo rinką.

Žmonės be pastovios gyvenamosios vietos, iš nakvynės namų, sirgę priklausomybės ligomis, buvę kaliniai ir kiti socialiai pažeidžiami asmenys žvakių dirbtuvėse gamins žvakes, kuriomis prekiaus „Iki“ prekybos tinklo parduotuvės. „Iki“ investuos į naujus žvakių gamybos įrenginius, patalpas ir naujas darbo vietas dirbtuvėse. Už parduotą žvakių dirbtuvių produkciją gauti pinigai taip pat bus skiriami projektui vystyti.

REKLAMA
REKLAMA

Toks verslo įmonės ir nevyriausybinės organizacijos kartu kuriamas socialinio verslo modelis Lietuvoje inicijuojamas pirmą kartą. Tikimasi, kad programai įsibėgėjus, per metus į savarankišką gyvenimą pavyktų sugrąžinti mažiausiai 10 žmonių.

„Mes tikime žmogumi" idėją aktyviai palaiko ir Vilniaus arkivyskupijos „Caritas" pirmininkas Kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

„Aš džiaugiuosi šia iniciatyva ir sveikinu „Iki“. Manau, ir versle, ir bankininkystėje, ir politikoj, ir visuose įstatymuose žmogus turi būti centre, reikia žiūrėti, kaip jam padėti. Turėtų būti toks socialinis jautrumas, solidarumas su visa visuomene, žiūrėt, ką gero padarai bendram gėriui,“ – projekto pristatyme kalbėjo Kardinolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektas „Mes tikime žmogumi“ ypač aktualus šiuo metu, kai Lietuvoje grėsmingai auga socialinėje atskirtyje gyvenančių žmonių skaičius.

„Tokiems žmonėms bandant grįžti į darbo rinką reikia ne tik iš naujo mokytis dirbti, bet ir bendrauti su kolegomis, įprasti prie kasdienės darbo rutinos. Ilgą laiką negavę atlyginimo, jie dažnai nemoka elgtis su pinigais, o daugeliu atveju iš praeities dar velkasi teisinių problemų, skolų šleifas. Šių dirbtuvių tikslas – vietoj žuvies duoti meškerę, kitaip tariant, nuolat prižiūrėti jose dirbančius žmones, išmokyti juos užsidirbti, atgauti pasitikėjimą savimi ir sugrąžinti į visuomenę “ – apie žvakių dirbtuvių darbo specifiką pasakojo „Carito“ direktorius Linas Kukuraitis.

REKLAMA

„Kasmet labdarai vien maistu skiriame apie 12 mln. litų, tačiau matome, kad socialinių problemų iš esmės tai nesprendžia. Pasitikdami veiklos dvidešimtmetį Lietuvoje, ieškojome naujų būdų, kaip padaryti gerą darbą, kuris visuomenei neštų realią ilgalaikę vertę,“ - sakė prekybos tinklo „Iki“ generalinis direktorius Marcel Haraszti.

Pasak M. Haraszti, tokiam projektui reikia pasiekti tam tikrą mastą, kad taptų save išlaikančiu ir nepriklausomu. „Pritaikę savo verslo išmanymą ir turimus išteklius, sieksime padėti jį išvystyti į savarankišką socialinį verslą, kuris uždirbtas lėšas naudos socialinei veiklai plėsti,“ - sakė „Iki“ generalinis direktorius. Šių metų planuose – dar vienos žvakių dirbtuvės aštrių socialinių problemų kamuojame Ignalinos rajone, o projektui išsivysčius ketinama veiklas plėsti, pavyzdžiui, steigti siuvyklas, kitas įmones.

REKLAMA

Jau nuo Šv. Velykų palaikantys projekto idėją ir norintys prie jo prisidėti žmonės dirbtuvėse pagamintų žvakių, pažymėtų „Mes tikime žmogumi“ ženklu, galės įsigyti didžiosiose „Iki“ parduotuvėse. Išplėtus gamybos apimtis jų bus galima rasti visame „Iki“ prekybos tinkle.

Be šios socialinio verslo iniciatyvos „Iki“ kasdien kelias tonas paskutinę dieną galiojančių maisto produktų atiduoda remtiniems žmonėms, tokiu būdu per metus skirdama paramos už daugiau nei 10 mln. litų. Kompanija taip pat remia vaikų ugdymo programą „Zipio draugai“, sportinio vaikų ugdymo projektus, Pažaislio muzikos festivalį, kitas socialines, ekologines bei kultūrines iniciatyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų