REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterų lenktynininkių klubui švenčiant penkiasdešimtmetį užaugo naujos kartos lenktynininkės, turinčios ambicijų pasiekti aukščiausią lygį automobilių sporte.

REKLAMA
REKLAMA

Lenktynininkės Alisos Powel netrikdo tai, kad ji vienintelė moteris lenktynių trasoje. „Kai tik tu užsidedi šalmą, sąlygos visiems pasidaro vienodos, ‒ sako devyniolikmetė iš Chipping Norton. ‒ Tada tu galvoji tik apie lenktynes“.

REKLAMA

A. Powell yra viena iš dabartinių sėkmingai pasirodančių bričių lenktynininkių, kurios pradeda galynėtis su vaikinais jų mėgstamoje srityje. Kylanti žvaigždė yra  Formula Renault UK vairuotoja. Ji pirmoji moteris, laimėjusi „Formula Renault“ lenktynes Jungtinėje Karalystėje. Šiose varžybose vienviečiais atvirais bolidais dalyviai lekia 240 km/h greičiu.

Ambicija tapti pirmąja

A. Powell turi vieną didelę ambiciją ‒ tapti pirmąja Britanijos moterimi, kuri galėtų varžytis su vyrais F1. „Mano tikslas ‒ per penkerius metus tapti „Formulės‒1“ dalyve, ‒ sako Powell, kuri automobilių sportu susidomėjo būdama dar aštuonerių. ‒ Vienintelis dalykas, kuris man būtinas, kad tai pasiekčiau ‒ finansinė parama. Praėjusių metų gruodį aš išėjau iš darbo, kad galėčiau lenktyniauti. Nuo to laiko vadovaujuosi devizu ‒ dabar arba niekada.“

REKLAMA
REKLAMA

Alice Powell kerta finišo liniją (nuotr. newspress.co.uk)Alice Powell kerta finišo liniją (nuotr. newspress.co.uk)

Powell ir kitų moterų sėkmė lenktynėse sukėlė tikrą sąmyšį automobilių sporto pasaulyje. „Red Bull Racing“ komandos vadovas Christianas Horneris dar anksčiau yra sakęs, kad moterų dalyvavimas F1 ‒ tik laiko klausimas. Ir šis jo pasisakymas nė kiek nenustebino Didžiosios Britanijos Moterų Lenktynininkių Klubo (BWRDC) pirmininkės, kuri neneigia, kad moterų skaičius šiame sporte tik auga, o Powell yra viena iš kylančių žvaigždžių.

„Per ateinančius 10 metų „Formulėje‒1“, be abejonės, dalyvaus ir moterys. Joms nusimato šviesi ateitis turint omeny bet kokias motorinių transporto priemonių lenktynes“, ‒ kalbėjo Helen Bashford‒Malkie, BWRDC pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis bandymas – nesėkmingas

Tik nedidelis moterų skaičius turėjo galimybė prisijungti prie kitų „Formulės‒1“ lenktynių dalyvių: italė Giovanna Amatai yra paskutinė moteris, lenktyniavusi F1. 1992 m. ji tapo „Brabham“ „Formulės -1“ komandos nare ir dalyvavo pirmose trejose sezono lenktynėse, tačiau nesugebėjo nei vienoms kvalifikuotis ir startuoti.

Dorothy Levitt (nuotr. newspress.co.uk)Dorothy Levitt (nuotr. newspress.co.uk)

Moterys gali pasigirti ilga ir sėkminga jų dalyvavimo autosporte istorija. Pirmoji Britanijos moteris, Dorothy Levitt, sudalyvavo lenktynėse 1903 metais. Šis jos pasiryžimas sukėlė didelį sujudimą Britanijos visuomenėje.

REKLAMA

Kay Petre (nuotr. newspress.co.uk)Kay Petre (nuotr. newspress.co.uk)

Levitt taip pat dalyvavo Brooklands lenktynėse, Saryje. Nors Brooklands autosporto klubas (BARC) nepripažino moterų lenktynių iki 1926 metų ir dalyvavimo lenktynėse kartu su vyrais iki 1932 metų, pirmąsias tokias lenktynes laimėjo Margaret Allan, kuri vairavo 4,5 litrų variklio „Bentley“. Kitose lenktynėse „Brooklands Speed Queens“ nugalėjo Kay Petre ir Gwenda Hawkes.

Moterų lenktynininkių klubas

Didžiosios Britanijos moterų lenktynininkių klubas (BWRDC), kurį sudarė 30 narių, buvo įsteigtas 1962 metais velionės Mary Wheeler.  Kai narystė  prestižiniame Didžiosios Britanijos lenktynininkų klube (BRDC) moterims nebuvo suteikta, Wheeler nusprendė įsteigti tik moterims skirtą klubą.

REKLAMA

Dabartinė BWRDC prezidentė Susan Jamieson sako: „Buvo laikai, kai atsparūs ugniai drabužiai ‒ neegzistavo, rėmėjai – tebuvo svajonė, o gyvenamoji automobilio priekaba ‒ prabanga. Lenktynininkais tuo metu galėjo tapti 17 metų jaunuoliai išlaikę F1 vairavimo egzaminą. Šiandieninės F1 žvaigždės susiduria su visai kitokia realybe.“

Šiais metais BWRDC švenčia 50‒ies metų gyvavimo jubiliejų ir gali pasidžiaugti dideliu progresu, įvykusiu per praėjusius penkis dešimtmečius. Norinčių prisijungti prie klubo padaugėjo, todėl prireikė atidaryti naujus klubo skyrius, tokius kaip kalnų lenktynės, sprintas, kartingas ir ralis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyrai bijo konkurencijos

Vienas iš didžiausių klubo pasiekimų ‒ tai 1992 metais įsigaliojęs leidimas moterims tapti BRDC narėmis. Dar vienas ryškus pasiekimas ‒ bendradarbiavimas su sporto televizijos kanalu „Motors TV“. BWRDC šiuo metu turi apie 160 narių, organizuoja oficialius čempionatus ir apdovanojimus. Klubą taip pat pripažino Automobilių sporto asociacija (Motor Sport Association).

Susie Wolff (nuotr. newspress.co.uk)Susie Wolff (nuotr. newspress.co.uk)

Viena garsiausių moterų klubo narių ‒ 29 metų Susie Wolff (ankstesnė pavardė Susie Stoddart). Ji svajoja apie prizinę vietą Vokietijos kėbulinių automobilių lenktynių čempionate bei išlaikyti F1 automobilio vairavimo egzaminą.

REKLAMA

„Manau, kad tai tik laiko klausimas, kada F1 nuspręs suteikti pilnas teises moterims dalyvauti lenktynėse, ‒ sako S. Wolff. ‒ Šiandien mes gyvename labai konkurencingame pasaulyje ir manau, kad vyrai paprasčiausiai bijo, kad juos gali nurungti silpnoji lytis. Dauguma lenktynininkų yra dideli savimeilės. Aš lenktyniauju, nes man tai patinka, tačiau ne dėl to, kad įrodyčiau, jog moterys gali vairuoti geriau nei vyrai."

Apie „Formulę-1“ svajoja ne visos

Vis dėl to, ne visos BWRDC narės svajoja apie galimybę sudalyvauti F1. Pavyzdžiui, BWRDC čempionė Sarah Reader trokšta sudalyvauti „Le Mans 24 valandų“ lenktynėse. Tuo tarpu Gail Hill, BWRDC vice pirmininkė, nepradėjo lenktyniauti kol nesulaukė 43 metų. „Aš turiu du kitus darbus, vienas iš jų ‒ lenktynių instruktorė. Negaliu įsivaizduoti savo gyvenimo bet lenktynių“, ‒ sako 54 metų sulaukusi moteris.

REKLAMA

Buvusi Supergokartų lenktynininkė Carolynn Hoy (58m.) sako: „Šiame sporte mes turime pakankamai moterų. Kai pagalvoju apie praeitį, suprantu, kad buvau gera lenktynininkė, tačiau nežiūrėjau į tai rimtai. Moterys retai padrąsinamos konkuruoti.“

Bernie Ecclestone (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Bernie Ecclestone (AFP/Scanpix nuotr.)

Kita vertus,  lenktynininkė yra įsitikinusi, kad „Formulės‒1“ komercijos teisių valdytojas Bernie Ecclestone'as  pakeitė savo požiūrį į moterų dalyvavimą lenktynėse. „Jis sako, kad Formulė‒1 jau pasiruošusi sutikti moteris.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų