REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Darbo partijos (DP) frakcijos atstovai sureagavo į Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko Romualdo Urbaičio laišką Seimo pirmininkei Irenai Degutienei ir parlamento etikos sargams, kuriame teigiama, kad mitingą prieš iškreiptą ir ydingą teismų sistemą „darbiečiai“ sumenkino valstybės valdžių autoritetą.

REKLAMA
REKLAMA

DP atstovai Seime surengė spaudos konferenciją, kurios tikslas buvo priminti KT pirmininkui apie Lietuvos teisinės sistemos ydas.

REKLAMA

V. Baltraitienė: DP išreiškė piliečių poziciją

Virginija Baltraitienė (Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Virginija Baltraitienė (Gedimino Bartuškos (ELTA) nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Seimo vicepirmininkė Virginija Baltraitienė pradėjo nuo to, kad pastaruoju metu jos partijos atstovai išgirsta daug aktualių rinkėjams klausimų, bet svarbiausia jiems yra žmogaus kaip vertybės nuvertinimas, nesiskaitymas su žmogumi, ypač teismuose ir visoje teisinėje sistemoje.

„Jie visi kreipdamiesi į mus sako, kodėl jūs nieko nedarote, kodėl jūs nieko nekeičiate, kodėl neišsakote savo pozicijos apie tai, kas vyksta šiandieną Lietuvoje. Kol susidaręs uždaras teismų ratas, kurį turbūt galima pavadinti klanu, bet kokios pozicijos reiškimas yra pavadinamas kišimusi į teismų darbą. Ką kalbėti apie eiliniu Lietuvos piliečius, jeigu taip tiesiai yra sakoma ir Seimo nariams, kurie Seime tvirtina tuos pačius teisėjus?“, - stebėjosi politikė.

REKLAMA
REKLAMA

V. Baltraitienė pabrėžė, kad protesto akcija buvo surengta todėl, kad nebeįmanoma buvo tylėti, būtina buvo išreikšti savo ir Lietuvos gyventojų poziciją.

„Darbietė“ stebėjosi, kodėl, kai išsakoma pozicija, teikiami pasiūlymai, priimama rezoliucija, neįžeidinėjamas nei vieno konkretus teisėjas, nei vieno konkretus teismas, išsigąstama.

„Labai keistai atrodo, kad girdime iš pavienių žmonių, politikų, aukštų politikų, kai teismai vadinami chunta, ponais, sulyginami su sovietmečiu ponais buvusiais Maskvoje, bet į tai jokios reakcijos, o kai DP pasiūlo, kad reikia keisti visą teisminę sistemą, kad reikia priimti įstatymus, reglamentuojančius atskirų teisėjų atsakomybę, teismų atsakomybę, nešališkumą, kompetenciją, viešumą, žalos atlyginimą už priimtus teisėjų neteisėtus sprendimus, tada išsigąstama“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo vicepirmininkė stebėjosi ir tuo, kad pirmiausia į tai sureagavo KT pirmininkas. „Tada kyla klausimas, kodėl? Reiškia bijo šitų permainų, kad bus keičiama visa sistema ir bus naikinamas kalnas. Tie pareiškimai ir nuomonės iš atskirų teisėjų mūsų negąsdina, norime, kad žmonėms būtų atverti teismai, viešumas, ir jie žinotų, kas vyksta už uždarų durų. Konstitucija suteikia laisvę žodžiui kiekvienam piliečiui, tuo pačiu ir Seimo nariui“, - tvirtino ji.

V. Gapšys: inicijuosime įstatymų pataisas teisinei sistemai keisti

Vytautas Gapšys (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Vytautas Gapšys (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

DP frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys savo ruožtu kaip pavyzdį pateikė atsistatydinusio teisėjo Valentino Mikelėno pareiškimą: „Iš užimamų pareigų traukiasi dėl galimybės laisvai kalbėti apie valstybės ir visuomenės problemas“.

REKLAMA

Anot V. Mikelėno, Lietuvoje yra trys problemos, trikdančios teismų darbą, o jas sprendžiant reikia išvalyti dabartinių teisėjų korpusą nuo nekvalifikuotų ir nesąžiningų teisėjų. Ankščiau šis teisėjas yra teigęs, kad Lietuvos teismų sistemoje korumpuotų teisėjų gali būti net apie pusę.

Taip pat jis citavo dar vieną Lietuvos dienraštį, kuriame buvo kalbama apie korumpuotą teisėją: „Žinomas kaip sąžiningas ir principingas teisėjas, jam galima patikėti nagrinėti svarbias bylas. Tiesa, operatyviniais kanalais sužinota, kad šis pareigūnas, kaip ir nemaža dalis kitų jo kolegų, buvo perpratęs rinkos ekonomikos ypatumus.“

REKLAMA

„Kai aš uždaviau šį klausimą Teisės ir teisėtvarkos komitete, cituodamas šią vietą, niekas kitaip ir nesupranta kaip rinkos ekonomikos dėsnius perpratęs – reiškia imantis kyšius. Tada aš padaviau tą straipsnį ir prezidentės patarėjai, klausdamas, kaip ji galėtų pakomentuoti. Deja, visi nuleido akis. Kyla klausimas, ar tokia sistema nėra ydinga?“, - retoriškai klausė V. Gapšys.

Pasak jo, iškreipta teisminė sistema neturi teisės dirbti ir spręsti Lietuvos žmonių likimų ir jeigu reikės, DP atstovai yra pasiruošę visomis Konstitucinėmis priemonėmis to reikalauti, dėl to, kad taip įpareigoja tiek Konstitucija, tiek Seimo statutas kaip Seimo narius. V. Gapšys atskleidė, kad DP jau yra parengusi įstatymų projektus, kuriuos registruos artimiausiu metu, kad teisingumo sistemoje būtų aiškumas, skaidrumas ir kad visuomenė galėtų auginti pasitikėjimą sąžiningais ir principingais teismais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskich: klanas išsigando pasakytos tiesos

Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskich (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskich (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Spaudos konferencijoje dalyvavęs DP pirmininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskich prisipažino, kad jam patinka, jog klanas sujudo. „Ko gero, pirmą kartą per nepriklausomybės laikotarpį, kada teisėjų asociacijos vadovas per naktį surinko visus teisėjus ir padarė pareiškimą – DP griauna valstybės pamatus. Klanas taip greitai gali susirinkti, net telefoniniu būdu. Kai reikėjo teisėjus surinkti per 20 metų, niekada to nemačiau, gal nebent į kokį balių", - šmaikštavo europarlamentaras, niekada negailintis atvirų pareiškimų.

REKLAMA

Jo nuomone, DP atliko labai teigiamą vaidmenį. „Klanas viduje kartais pasiginčija, pasibara, bet stengiasi į viešumą neišnešti, o čia partija, kartu nedalinanti jų pyragų, išdrįso pasakyti tiesą. Ir sujudo klanas. Iškart, pasirodo, pradėjo blaškytis visas valstybės pamatas“, - stebėjosi DP lyderis.

V. Uspaskich piktinosi, kad KT pirmininkas išreiškė savo nuomonę, tačiau nutylėjo tuo metu, kai DP byloje nėščia moteris pasakė, kad neatsimena, ar pasirašė kažką ar nepasirašė prieš trejus metus.

„Ją teismas ir prokuroras nusiuntė į „psichuškę“ patikrinti, ar ji sveika, kodėl ji neatsiminė. Ir dabar vyksta teismo procesas, tik prokuroro parankinei, kaip atskleidė mūsų advokatai, padirbusiai 300 parašų, atleidžiama, nes ji pasakė, kad ji DP viską klastojo. Nors su manimi abejoju, ar buvo kada nors pasisveikinusi. Kur KT pirmininkas su savo nuomone tokiuose atvejuose?“, - retoriškai klausė V. Uspaskich.

REKLAMA

V. Uspaskich išvardino situacijas, kuriose KT pirmininko reakcijos nebuvo, nors, jo manymu, tikrai turėjo būti: jam, partijos pirmininkui, yra apribota laisvė susitikinėti su rinkėjais priešrinkiminiu laikotarpiu, nors iškelta byla yra buhalterinė. Taip pat jis stebėjosi, kai Generalinės prokuratūros prokuroras pareiškė žurnalistams, kad jo tikslas uždaryti ir sunaikinti DP. Be to, politikas stebėjosi, kad dar bylai nesibaigus, prezidentė teisėjus apdovanojo ordinais, kas yra šiurkštus Konstitucijos pažeidimas ir kišimasis į teismo procesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

DP lyderis prisiminė atvejį, kai neteisingai nuteista moteris atsėdėjo pusantrų metų kameroje ir už tai gavo tik 10 tūkst. litų kompensaciją.

„Vienai alkoholikei, kuri šakute išmušė akį savo vyrui, prezidentas pakabino ordiną ir buvo duota 100 tūkst. litų kompensacija, nes ji tris kartus nuėjo į teismą ir paliudijo prieš DP", - kaip palyginimą pateikė jis.

V. Uspaskicho manymu, matant tokius pavyzdžius, galima konstatuoti, kad jokio teisingumo valstybėje nėra.

„Didžiausias Lietuvos istorijoje užstatas buvo skirtas Darbo partijai. Londono teismas išleido trijų milijardų litų iššvaistymu kaltinamus buvusius SNORO savininkus vos už 300 tūkst. litų. O man, byloje, kurioje net negalėjau būti kaltinamasis, Lietuvos teismas paskyrė pusantro milijono litų užstatą, nes esu Darbo partijos pirmininkas. Kur KT pirmininko komentarai? O ką jau kalbėti apie specialiai marinamą „Mailiaus“ bylą? Tylu. Nes teisingumas baigiasi ten, kur prasideda šiuo metu valdžioje esančių politikų interesai. Apie visa tai Darbo partija nesiruošia tylėti“, — tvirtino Darbo partijos pirmininkas.

REKLAMA

„Teismų marionetėms skaudu, kad varome juos nuo lovio, todėl ir esame įsukti į nesibaigiančius teismų procesus. Tačiau mes nepasiduosime. Tai — ne pabaiga ir neteisingumas nenugrims užmarštin. Jei nebus imtasi realių veiksmų, imsimės neterminuotų protesto akcijų, jau ruošiami dokumentai „Gėdos savaitės“ projektui. Turime parodyti, kokia ydinga teisinė sistema įsigaliojusi Lietuvoje ir padaryti jai galą. Jei į Vilnių suvažiuotų visi, nukentėję nuo jos — palapinės nusidriektų nuo Seimo iki prezidentūros ir dar toliau. Laikas atsakyti už klaidas. Standartai turi būti vienodi visiems“, — neabejoja V. Uspaskich.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų