REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Scenoje – spindesys, užkulisiuose – skurdas

Neblėstantys naujų ir senų kriminalinių istorijų atgarsiai kartina Lietuvos scenos žmonių kasdienybę. Kartais jau atrodo naivu tikėtis didžiausių gerbėjų liaupsių vadinamosioms žvaigždėms už jų talentą ir kūrybą – ne vieną žvaigždę labiau garsina rimti konfliktai ir teistumai. Kone kas mėnesį tokia žinomų žmonių „garbės lenta“ pildoma naujais vardais.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš policininkus

Recidyvisto tarp scenos žmonių, vadinamų žvaigždėmis, turbūt dar nebuvo. Dabar Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad tokio bauginančio epiteto yra vertas buvęs grupės „Patruliai“ dainininkas vilnietis Milgedas Aleksandravičius (35 m.). Anksčiau jis garsėjo kaip dainuojantis policininkas, o dabar apie save dažniau primena tik įvykdytais nusikaltimais.

REKLAMA

Teismas recidyvistu pripažįsta asmenis, kurie naują tyčinį nusikaltimą padaro jau būdami nuteisti už ankstesnį tyčinį nusikaltimą, o teistumas būna dar neišnykęs.

„Patrulis" Milgedas būtent taip ir nutaisė. Prieš dvejus metus jis su savo draugu Vilniaus centre vėlų vakarą įsivėlė į  konfliktą su policininkais. Rodos, menka nuodėmė – pažeisti Kelių eismo taisykles (KET) ir vairuojamu automobiliu važiuoti ten, kur draudžiama. Tačiau policininkų sustabdytas neblaivus M. Aleksandravičius labai tūžo, dirbančius buvusius kolegas vadino gaidžiais ir pederastais, nepaisė nurodymų, priešinosi, net suplėšė vienam policininkui liemenę ir sulankstė antrankius. Chuliganus pavyko nuraminti tik iškvietus dar vieną patrulių ekipažą. Dar paaiškėjo, kad M. Aleksandravičius išvis negalėjo vairuoti, nes iš jo buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas už ankstesnius KET pažeidimus.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl šio incidento M. Aleksandravičius pernai buvo išteisintas Vilniaus miesto apylinkės teisme (nuteistas tik jo bičiulis), tačiau buvusį policininką kaltinusi prokurorė nuosprendį apskundė, o apeliacine tvarka dabar išnagrinėta ta pati byla M. Aleksandravičiui baigėsi nepalankiai: chuliganui dainininkui paskirta aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmė. „Patrulis“ paliktas laisvėje – bausmės vykdymas jam atidėtas dvejiems metams. Tiek laiko nuteistasis įpareigotas nebeįkliūti į buvusių kolegų rankas ir iš savo namų neišvykti ilgiau kaip savaitei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvenimas už grotų M. Aleksandravičiui nebūtų naujiena. Dar 2008 metais Lukiškių kalėjime jis praleido tris mėnesius, kai buvo nuteistas už reketą. Šiuo nuosprendžiu „patruliui“ buvo uždrausta dirbti valstybės tarnyboje penkerius metus.

Neišeina iš teismų

Jau beveik pusantrų metų tęsiasi kaunietės dainininkės Irmos Jurgelevičiūtės (40 m.) įtariamų vagysčių detektyvas. Savo kaltę atkakliai neigianti žvaigždė, anot populiaraus priežodžio, nei paleista, nei pakarta. Iš pradžių netrumpai vyko tyrimas, po to prasidėjo teismo posėdžių maratonas – jis vyksta su didelėmis pertraukomis.

REKLAMA

Nei nuteistai, nei išteisintai I. Jurgelevičiūtei pavyko nusikratyti suvaržymų, po skandalo ribojusių įtariamosios laisvę beveik metus. Dabar dainininkei netgi leista išvykti į užsienį, kai apie tokias keliones žino ją kaltinantys prokurorai, įtikinti, jog į teismo posėdžius kaltinamoji visada atvyks. Dabar I. Jurgelevičiūtė pasakoja apsigyvenusi Anglijoje – įsikūrusi pačiame Londono centre, įstojusi mokytis į vieną Londono koledžų, itin aktyviai koncertuojanti. Dainininkės planuose – sėkmingos verslininkės ateitis grožio industrijos srityje.

REKLAMA

Bet I. Jurgelevičiūtei nebūtų sunku toliau gyventi ir Lietuvoje. Laikas sparčiai gludina skandalu sukeltas blogas emocijas – dainininkės gerbėjai jai labai atlaidūs: ir koncertuoti kviečia, ir jos dainų klausosi. Gerbėjams netrukdo, kad prokurorai I. Jurgelevičiūtę kaltina apvogus artimus žmones – TV šokių projekto dalyvius. Pavogtų daiktų vertė – per 4000 litų.

Artimiausias teismo posėdis dėl I. Jurgelevičiūtės vagysčių numatytas balandžio pradžioje.

Šios dainininkės likimas – ilgai varstyti teismo įstaigų duris – pastaruoju metu nesvetimas ir vilnietei dainininkei Dainai Bilevičiūtei (47 m.), klaipėdietei aktorei Eglei Jackaitei (37 m.), Kauno cirko artistams Agnei (31 m.) ir Mykolui (59 m.) Zobovams. Dainininkę neseniai nuvylė Vilniaus apygardos teismas, neišteisinęs jos dėl finansinių nusikaltimų ir nurodęs sumokėti beveik 17 tūkstančių litų baudą. Aktorė siekia būti išteisinta, nes jai nemalonus įstatymu gautas aferistės, neteisėtai praturtėjusios iš motinystės pašalpų, vardas ir nurodymas sumokėti baudą bei grąžinti „Sodrai“ išmokas - apie 30 tūkstančių litų. O minėti cirko artistai metus juokino savo gerbėjus kruvinais konfliktais šeimoje, kol galiausiai susitaikė ir nutilo – byla jau nutraukta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mušdavo žmoną?

Kol kas niekas negali pasakyti, kaip baigsis ir prieš porą savaičių kilęs vilniečio dainininko Mundžio (38 m.) šeimyninis skandalas: sutuoktinį Edmundą Štengerį-Mundį smurtu šeimoje apkaltino policijoje skundą parašiusi jo žmona Violeta Štenger (40 m.).

Anot pareiškėjos, vyras namuose smarkiai ją sumušė ir prievarta išsivežė abu poros 6 ir 15 metų vaikus. Maža to, moteris tikina sutuoktinio psichologinį ir fizinį smurtą tyliai kentusi keletą pastarųjų metų, kai Mundis švytėjo populiarumu įvairiuose pramogų pasaulio projektuose, renginių scenoje, televizijos laidose.

REKLAMA

Vilniaus policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, vadovaudamiesi Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymu. Kaltinimais Mundžiui nenorintys patikėti jo gerbėjai ir užtarėjai linkę neskubėti – jie teigia, kad minėtas įstatymas atrišo rankas visiems, kas siekia kerštauti šeimoje, vienam iš sutuoktinių prabilus apie santuokos nutraukimą.

Štengerių šeimoje dabar kaip tik toks laikotarpis – jie skiriasi po beveik 20 santuokos metų.

Smurtu šeimoje apkaltintas Mundis kaltinimus neigia, o tikrąją tiesą patikėta nustatyti policininkams. Beje, prieš dvylika metų Mundis jau buvo teisėsaugininkų akiratyje – jis buvo apkaltintas dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams ir savavaldžiavimo.

REKLAMA

Kaip bepasibaigtų vienos ar kitos minėtos žvaigždės gyvenimą apkartinusios problemos, turbūt galima padaryti vienintelę išvadą: scenos žmonės yra tik žmonės – jie nėra pavyzdiniai „dirbiniai“ iš kitokio „molio“, todėl ir neapsaugoti kokių nors antgamtinių jėgų nuo žmogiškųjų nuodėmių. Todėl ir žavimės scenoje spindinčiais artistais, kurie tos pačios scenos užkulisiuose gali būti vagys, chuliganai, smurtautojai...

KOMENTARAI:

Ona VALIUKEVIČIŪTĖ, dainininkė, Seimo narė:

Visi tie dabartinių pramogų verslo žmonių nusikalstami skandalai – net kalbėti yra skaudi ir liūdna tema. Tokiais atvejais galiu tik džiaugtis, kad esu kitokios artistų kartos atstovė. Mano laikais, prieš kelis dešimtmečius, scenos žmones lydėdavo tik apkalbos – ir aš būdavau „apženyta“ su kiekvienu naujo dueto partneriu. Bet tik tiek! Nebuvo tiek kriminaliniais nusikaltimais kaltinamų artistų, dainininkų. Iš mūsų buvo reikalaujama paties geriausio rezultato, kurio siekėme varginančiomis repeticijomis, mums buvo užduotis kelti publikos skonį, nuo scenos spinduliuoti tikra kultūra. Tinkamai tai daryti galėjo tik pavyzdingo elgesio, aukštos kultūros, išsilavinę atlikėjai. O kaip pramogų pasaulyje yra dabar? Iki begalybės išpūstas galinčiųjų žiūrovui padainuoti jaunuolių būrys, per tris mėnesius pripratintas prie skambaus žvaigždės vardo. Nepelnyta šlovė, painiava moralinių vertybių skalėje, liaupsinimas ne už ilgą kūrybinę veiklą, o už vieną padainuotą dainelę. Dirbtinės sėkmės apsukta galva ir... staigus nuopuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligitas KERNAGIS, dainininkas, Seimo narys:

Kadangi žiniasklaida jau seniai nėra tik informacijos šaltinis, o tik biznis, todėl neskubu visas skelbiamas naujienas priimti kaip tiesą. Naujienos dažnai būna tendencingos, melagingos arba dirbtinai išpūstos, kad turėtų kuo daugiau skaitytojų ir žiūrovų. Todėl ir Lietuvos žvaigždžių išviešintomis nuodėmėmis neskubu tikėti. Puikiai žinau, kad neretai scenos žmonės patys susikuria skandalus, kurių jiems reikia dėl siekiamo populiarumo. Labai gaila, kad mūsų vartotojiškoje visuomenėje nebelieka vietos tikriems talentams, nes šie nesivelia į skandalus ir dažniausiai lieka nepastebimi. Būtų gera turėti kuo daugiau gerų  išimčių. Be jokios abejonės, žmogus, kuris yra apsuptas dėmesio, turėtų diktuoti ir gero elgesio, takto, kultūros madas, bet taip nėra. Auga „greito maisto“, „greito vartojimo“ ir „greitos kultūros“ karta. Šiandien tavęs niekas nežino, o sudalyvavai realybės šou  projekte – ir tu jau žvaigždė! Be jokių pastangų – tik dėl didelės krūtinės. Toks supratimas – tokia kultūra. Aišku, negalima amoraliais vadinti visų dabartinės kartos scenos žmonių, bet tokių tikrai netrūksta. Kaip, beje, ir politikų.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų