REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Galvos odoje yra 100–150 tūkst. plaukų, apie šimtą jų kasdien iškrenta. Kada verta susirūpinti plaukų slinkimu?

Galvos odoje yra 100–150 tūkst. plaukų, apie šimtą jų kasdien iškrenta. Kada verta susirūpinti plaukų slinkimu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plaukas gyvena vidutiniškai 4–7 metus. Jis auga, sensta ir iškrenta, kad po kiek laiko jo vietoje išaugtų naujas plaukas. „Tai normalus reiškinys, todėl baimintis nereikia. Tačiau jei pastebite, kad iškrenta daugiau plaukų nei įprasta, gali prireikti ir specialaus gydymo“, – perspėjo gydytoja dermatologė Gerimanta Balevičienė.

REKLAMA

Plaukai gali iškristi dėl daugelio priežasčių, dažniau jie slenka rudenį ir pavasarį. „Plaukai itin jautriai reaguoja į menkiausius skydliaukės ar medžiagų apykaitos sutrikimus, mažakraujystę, dažnai jie pradeda slinkti moterims po gimdymo. Jie gali išretėti persirgus infekcinėmis ligomis, patyrus stresą ar apsinuodijus toksinais“, – teigė G.Balevičienė.

Plaukai gausiau gali slinkti ir vartojant kai kuriuos vaistus, pavyzdžiui, skirtus kraujo krešėjimui mažinti, nuo piktybinių auglių ar kraujo ligų. „Net trečdalį plaukų slinkimo atvejų lemia paveldėjimas. Esant aktyviai hormonų androgenų veiklai, plaukų slinkimas užprogramuotas genetiškai. Vyrams dažniau nuplinka kaktos sritis, viršugalvis, o moterų plaukai smilkiniuose ir pakaušyje tik išretėja“, – pabrėžė medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Pastebėjus, kad plaukai pradėjo slinkti, G.Balevičienė pataria apsilankyti pas gydytoją dermatologą. „Jis nustatys plaukų retėjimo priežastį, įvertins slinkimo formą, laipsnį ir skirs gydymą – geriamas tabletes arba vietiškai naudojamus tepalus“, – teigė pašnekovė.

Kirpėja-kosmetologė Violeta Kemeraitienė mano, kad jei plaukai tik retėja, tačiau kuokštais nekrenta, užtenka pakeisti naudojamą šampūną į stabdantį plaukų slinkimą ir pakoreguoti mitybą. „Vaistai ne visuomet būtini. Į savo kasdienį racioną įtraukite maisto produktų, turinčių cinko bei seleno“, – ragino ji. Tinka avižų dribsniai, daiginti kviečiai, soros, žuvis. Galima rinktis ir maisto papildų su šiais mikroelementais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galvą trinkite plaukų slinkimą stabdančiu šampūnu ir losjonu. Šampūnas išplaus ir dezinfekuos odą, o losjonas pamaitins ir sustiprins plaukų folikulus“, – paaiškino kirpėja-kosmetologė. Ji patarė plaukus šukuoti tik natūralių šerių šepečiu, stipriai nerišti ir nedžiovinti džiovintuvu. „Tegul jie džiūsta natūraliai. Kol plaukai atsigaus, nealinkite jų dažydami ar darydami chemines šukuosenas“, – pabrėžė V.Kemeraitienė.

Plaukus stiprina išrūgų, šviežio alaus, svogūnų lukštų, dilgėlių nuovirai. Jeigu jie labai slenka, kelis kartus per savaitę patariama juos plauti varnalėšų šaknų ir medetkų žiedų nuoviru (litrui vandens reikia 20 gramų varnalėšų ir 10 gramų medetkų).

Almutė Blaževičiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų