REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovas Donatas Jankauskas nesutinka, kad jo ministeriją galima vadinti „Pašalpų ministerija“, o darbo biržą reikia naikinti, kaip siūlo opozicija. Pasak jo, tikėti valstybės garantijomis verta, o į „Sodrą“ reikia žiūrėti ne tik kaip į būsimą pensijos mokėtoją, bet ir kaip į draudimo kompanija.

REKLAMA
REKLAMA


SADM vadovas nesutinka su argumentu, kad jauni žmonės, matydami savo tėvų ir senelių likimą, turi pagrindo manyti, kad ir jiems pensiją valstybė mokės kokią norės ar kokią galės, todėl apsisprendžia imti „vokelius“. Jis perspėja, kad „Sodra“ apmoka ir dalį deklaruoto darbo užmokesčio ligos atveju. „Palyginčiau tai su paprastu transporto draudimu. Jeigu žmogus važiuoja ir tiki, kad niekada nepatirs avarijų, kad į jį niekas niekada neįvažiuos – kam tada tas draudimas? Bet kažkodėl žmonės mano, kad draustis verta“, – aiškina D. Jankauskas.

REKLAMA


Pasak D. Jankausko, Vyriausybės priemonės neva leis padaryti „Sodrą“ pelningą. „Visi mūsų skaičiavimai rodo, kad 2020–2021 metais „Sodra“ bus atidavusi visas skolas, sumokėjusi palūkanas ir galės po truputį kaupti rezervą. <...> Žinoma, aš negaliu garantuoti, kad visada bus geras oras ir augs ekonomika. Taip galima sakyti, bet vargu ar tokių garantijų racionalūs žmonės tikisi“, – sako ministras.


„Pašalpų ministerija“ D. Jankauskas SADM siūlo nevadinti, nes Sveikatos ministerijos niekas nevadina „Ligų ministerija“. Jis nesutinka, kad brangiais ir prabangiais pastatais ir beveik jokia darbo pasiūla garsėjanti darbo birža reikalinga tik užtikrinant pragyvenimo šaltinį jos darbuotojams. Pasak D. Jankausko, birža ne tik moka pašalpas. Jis esą reikalinga, kad organizuotų pagalbą į bėdą patekusiems visuomenės nariams.

REKLAMA
REKLAMA


Daug kalbantis apie bendruomenių vaidmenį užtikrinant socialinę pagalbą ministras pripažįsta, kad pagalba dar reikalinga ir pačiam bendruomenių organizavimuisi. Tai, kaip pastebi D. Jankauskas, ne vien griozdiškų didmiesčių daugiabučiams, bet ir kaimo vietovei aktuali problema. Bendruomeniškumas ir čia esą neretai apsiriboja susirinkimais prie butelio degtinės.


Kaip ministras reaguoja į darbuotojų padėtį Lietuvos siuvyklose, kaip jis atsakė į šiuos ir kitus portalo ir skaitytojų klausimus – žiūrėkite vaizdo konferencijoje:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 


Iš opozicijos varpinės


Seimo narys nuo Darbo partijos Mečislovas Zasčiurinskas teigia, kad tariamai liberali dabartinės valdžios socialinė politika jam primena fašistinę nuostatą, kad silpnesnieji turi žūti. „Be viso kito, savo planus – padaryti „Sodrą“ pelninga apie 2020 metus – valdantieji grindžia įtvirtindami dabartinę pensininkų skurdo situaciją, kai pensija tesiekia trečdalį buvusio vidutinio atlyginimo. Sėkmės tikimasi, jei nebus kokių nors krizių ir sukrėtimų“, – teigia jis.

Pasak M. Zasčiurinsko, pensijų kaupimas privačiose kaupimo bendrovėse yra kiekvieno žmogaus asmeninis apsisprendimo reikalas. Valstybinio socialinio draudimo biudžetas yra sunkioje finansinėje būklėje, todėl manau, kad socialinio draudimo fondo ar valstybės biudžeto lėšų pervedimas į privačius kaupimo fondus apskritai yra netikslingas. „Sodra“ per tą laiką (nuo 2003 metų pradžios – Balsas.lt) turėjo savo išmokas padidinti, o procentus už nieką pasiimantys privatininkai ne tiek sukaupė, kiek nuėjo į minusą“, – pastebi Seimo narys.


M. Zasčiurinsko nuomone, siūlymas naikinti darbo biržą yra visai svarstytinas dėl menko jos darbo efektyvumo. „Ten dirbantys, brangius biurus provincijos miesteliuose pasistatę klerkai ne darbą siūlo, o terorizuoja bedarbius visokiomis registravimosi taisyklėmis, skambučiais ir pan. siekdami bet kokią kaina išbraukti iš sąrašų, kad tik nereiktų mokėti pašalpos“, – aiškino ministro oponentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų