REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus rajone yra 141 daugiabutis, tačiau jų gyventojai kurti daugiabučių namų bendrijų neskuba. Vos per dešimt namų veikia bendrijos, panašus skaičius ir pasirašiusiųjų jungtinės veiklos sutartis.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės atstovų paraginta rajono taryba patvirtino tvarką, pagal kurią bus skelbiamas viešasis administratoriaus daugiabučių reikalams tvarkyti pareigų konkursas. Jei butų savininkai nesukurs bendrijų bei nepasirašys jungtinės veiklos sutarties, jų pastatu pradės rūpintis administratorius, vadinasi, teks mokėti dar vieną, ir nemažą, mokestį.

REKLAMA

Geresnė išeitis – bendrija

Susitikime su daugiabučių gyventojais Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas ragino butų savininkus suskubti kurti bendrijas ir patiems rūpintis pastatais. „Kiek kainuos administratoriaus paslaugos, parodys konkursas. Viena aišku, kad ši paslauga bus mokama, kiekvieną mėnesį gyventojams už kvadratinį metrą tektų suploti nuo 50 centų iki vieno lito. Bet yra dvi alternatyvos šio mokesčio išvengti: bendrijos įkūrimas arba jungtinės veiklos sutarties pasirašymas. Geresnė išeitis - sukurti bendriją, nes jungtinė veikla reikalauja visų butų savininkų sutikimo, vienam išvykus, sutartį reikia pasirašyti iš naujo. Viena bendrija gali jungti ir kelis namus. Gyventi kaip iki šiol - negalima, reikia skubiai nuspręsti, kokį kelią iš trijų galimų pasirinkti", - kalbėjo rajono meras.

REKLAMA
REKLAMA

Alytaus rajono savivaldybės mero patarėjas Vytautas Mikelionis mano, kad daugiabučių namų gyventojai yra pajėgūs kurti bendrijas ir rūpintis gerove.

Dauguma dalyvavusiųjų susirinkime sutiko kurti bendrijas, vildamiesi ir naudos, pavyzdžiui, pasikeisti asbestinį stogą gaunant europinę paramą.

Dar 2005-aisiais bendriją įkūrė Užupių kaimo daugiabučio gyventojai. Bendrijos pirmininkė Pranė Mereškevičienė dalijosi patirtimi, teigė, kad nėra sunku vadovauti, o susivienijus galima atlikti daug gerų darbų.

Visa informacija – seniūnijose

Vangiai kelią skinasi ir daugiabučių renovavimo programa - rajone atnaujintas tik vienas pastatas, esantis Simne. Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Konsultacijų ir informavimo skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Bazarauskienė informavo, jog valstybė, siekdama, kad kuo daugiau gyventojų imtųsi atnaujinti būstą, teikia paramą ruošiantiems ir įgyvendinantiems atnaujinimo projektus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojams kompensuojama net iki 100 procentų išlaidų, patirtų rengiant būtinus dokumentus, jei pagal įgyvendintas priemones pasiekiama ne mažesnė kaip D pastato energinio naudingumo klasė. Nepasiturintiems gyventojams bus padengtos visos projekto įgyvendinimo išlaidos. Valstybė pasirengusi skirti 15 procentų atnaujinimo projekto vertės siekiančią finansinę paramą, jei bus pasiektas 20 procentų energinis sutaupymas, o jei sutaupymai bus ne mažesni kaip 40 procentų, tuomet kompensuojama 30 procentų atliktų rangos darbų. Ilgalaikės paskolos daugiabučiams atnaujinti bus išduodamos su ne didesnėmis kaip 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis", - su valstybės numatyta parama supažindino R.Bazarauskienė.

REKLAMA

Daugiabučių atstovai atviravo, jog gyvenantieji iš išmokų, bijo paskolų. Jiems primintas 2009 metais pataisytas ir papildytas Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymas. Pastarasis numato, jog asmenims, kurie turi teisę į kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį, bus visu 100 proc. apmokama ir paskola, reikalinga būstui atnaujinti, ir palūkanos.

V.Mikelionio pastebėjimu, reikia tik iniciatyvių žmonių. Jis prisiminė, kaip nelengva buvo įtikinti simniškius renovuoti daugiabutį, o kai tai buvo atlikta - džiaugiasi visi. Butuose 20-24 laipsniai šilumos, be to, geras pastato vaizdas.

Alytaus rajono vadovai siūlė norintiesiems surengti išvyką į Simną, patiems įvertinti renovuotą daugiabutį, pasikalbėti su jo gyventojais.

Visą informaciją apie bendrijų kūrimą ir daugiabučių renovaciją galima rasti seniūnijose.

Aldona Kudzienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų