REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerijai bei pedagogų profesinėms sąjungoms nepasiekus susitarimo, vasario 21 dieną skelbiamas dviejų valandų streikas.

REKLAMA
REKLAMA

Prie jo prisideda ir Panevėžio miesto švietimo įstaigos, kuriose veikia profesinės sąjungos.

REKLAMA

Laukia mokyklų tinklo pertvarka

Pedagogai siekia ne tik išsakyti savo reikalavimus, bet ir parodyti visuomenei, kaip reikia ginti savo teises. Vakar Panevėžyje apsilankęs Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius teigė, kad streiku yra siekiama trijų reikalavimų, kurių neįvykdžius labai pablogėtų  mokytojų padėtis, ypač žinant, kad kasmet mokinių katastrofiškai mažėja.

„Kiek žinau, Panevėžiui gresia gana skausminga mokyklų tinklo pertvarka, rengiamasi uždaryti kelias mokyklas, tad natūralu, kad mokytojai liks be darbo. Nepriėmus mūsų pasiūlymų, situacija būtų dar skausmingesnė“, – kalbėjo A.Jurgelevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kuruojanti švietimą Panevėžio mero pavaduotoja Regina Eitmonė patvirtino, kad mieste ruošiamasi uždaryti kelias mokyklas, nes Savivaldybė jų nebeįstengia išlaikyti, tačiau tai bus atliekama ne iš karto, o palaipsniui.

„Svarstome, gal pavyktų išlaikyti visas mokyklas, tačiau esant tokiai ekonominei situacijai turime daryti ir galbūt kai kam skaudžius sprendimus. Kasmet nuo rugsėjo uždarysime po vieną mokyklą, o jos pedagogus įdarbinsime kitose mokyklose. Kaip konkrečiai vyks pertvarka, bus sprendžiama šiomis dienomis“, – kalbėjo R.Eitmonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švietimo profesinės sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkė Nijolė Staišiūnienė atkreipė dėmesį, kad jau dabar mokytojų darbo krūviai gana maži, tad nerealu, kad bus įdarbinti visi uždarytos mokyklos pedagogai.

„Pasižiūrėkime, kokie dabar mokytojų krūviai. Jeigu nebus daromi tam tikri žingsniai, tarkim, mažinama vaikų klasėse, daug mokytojų neteks darbo. Mūsų siūloma pertvarka užtikrintų, kad būtų išsaugomos esamos darbo vietos“, – įsitikinusi N.Staišiūnienė.

Mažinti vaikų klasėse

Švietimo profesinė sąjunga kelia tris reikalavimus: keisti mokinio krepšelio metodiką, užtikrinti minimalų 18 kontaktinių valandų darbo krūvį ir peržiūrėti siūlomą privalomą mokytojų atestaciją.

REKLAMA

Anot A.Jurgelevičiaus, tik Biblijos pakeisti neįmanoma, o visus kitus dokumentus galima. Senoji mokinio krepšelio metodika nebeatitinka šiandienos realijų ir ją privalu peržiūrėti.

„Pagrindinis reikalavimas – nebeleisti didinti klasių. Dabar vadovai suinteresuoti turėti kuo didesnes klases. Aukštesniosiose klasėse turi būti 25–30 mokinių, o kodėl negalėtų kiekviena savivaldybė nusistatyti, kiek maksimaliai gali būti klasėse vaikų“, – svarstė A.Jurgelevičius. Dirbant tokiose didelėse klasėse sunku ir patiems pedagogams, ir mokiniams, kita vertus, kaimo mokykloje, jeigu trūksta bent kelių mokinių iki privalomo minimumo, vaikai nebetenka teisės įgyti išsilavinimą arčiausiai namų.

REKLAMA

Kitas reikalavimas – užtikrinti teisės aktais, kad mokytojams būtų garantuojamas minimalus 18 kontaktinių valandų per savaitę darbo krūvis, tada jie būtų apsaugoti socialiai. Įstaigos vadovas, jeigu mažinamas mokytojui darbo krūvis, turėtų gauti jo sutikimą.

„Aišku, jeigu yra maža kaimo mokykla ir tų valandų negalima užtikrinti, mokytojas arba pasirašo, kad sutinka turėti mažiau pamokų, arba išeina iš darbo. Bet būna ir taip, ypač provincijoje, kad direktorius piktnaudžiauja tarnyba ir į darbą, kad ir kelioms valandoms, priima kitą darbuotoją, taip atimdamas darbo valandas“, – pasakojo A.Jurgelevičius. Jo teigimu, užtikrinus 18 kontaktinių valandų minimumą, mokytojai bus tikri, kad jį turės ir direktorius negalės krūvio mažinti. Dabar dažniausiai darbas paskirstomas pagal simpatijas ar antipatijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turintysis patirtį – tik padėjėjas

Švietimo profesinė sąjunga  streiko akcija taip pat siekia atkreipti dėmesį į ministerijos siūlomą privalomąją pedagogų atestaciją, kuri netgi žemina mokytojo orumą. Pagal šią atestaciją, trisdešimt metų mokykloje išdirbęs pedagogas toliau mokytoju dirbti negalėtų, kad ir koks puikus specialistas  būtų. Jis galėtų tikėtis tik mokytojo pagalbininko darbo ir gauti gerokai mažesnį atlygį.

„Po trisdešimties darbo metų mokykloje pedagogas taps emeritu – mokytojo padėjėju. Aukštos kvalifikacijos mokytoją nori padaryti tik padėjėju, o anksčiau į pensiją išleisti nenori“, – piktinosi A.Jurgelevičius.

REKLAMA

Pasak jo, mokytojai nėra nusiteikę prieš atestaciją, tik norėtų daugiau aiškumo.

„Įvedus privalomą kas penkerius metus mokytojų atestaciją, jiems reikės tiesiog įrodinėti, jog kvalifikacinė kategorija tinkama. Ministerija įlindo į tokią košę, iš kurios išlipti bus sunku“, – mano A.Jurgelevičius.

N.Staišiūnienė atkreipė dėmesį, kad dabar daugelyje savivaldybių mokytojų atestacijos stabdomos ar nukeliamos vėlesniam laikui, nes trūksta lėšų.

„Tai koks bus mokėjimas, jeigu dabartinėms atestacijoms trūksta pinigų“, – kalbėjo N.Staišiūnienė.  Kvalifikacijos tobulinimo projekte taip pat siūloma panaikinti mokytojų kvalifikacines kategorijas. Pasak A.Jurgelevičiaus, toks sprendimas gali atsidurti ir teisme, nes pagal dabar galiojančius įsakymus pedagogams atlyginimų mažinti negalima, o panaikinus kvalifikacines kategorijas labiausiai nukentės metodininkai ir ekspertai, didžiausią patirtį ir geriausių darbinių laimėjimų pasiekę specialistai.

REKLAMA

„Mes parodysime, kaip reikia ginti savo teises, nes skriaudžiamų yra daug daugiau nei pedagogų, bet jie nėra organizuoti“, – sakė A.Jurgelevičius.

Rajono pedagogai palaikys

Iki vakarykštės darbo dienos pabaigos profesinės sąjungos atstovai turėjo savo įstaigos vadovui įteikti dokumentus, kuriuose nurodoma, kad mokyklos pedagogai dalyvaus vasario 21 dieną vyksiančiame dviejų valandų streike, per jį neves pamokų ar užsiėmimų, bet turės užtikrinti vaikų saugumą.

Daugelis „Sekundės“ kalbintų švietimo įstaigų vadovų prasitarė, kad dokumentus gavo, bet kaip bus organizuojamas streikas: kokiomis valandomis, kokios bus jo formos, pasakyti negalėjo, kai kurie svarstė, ar verta pasirašyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad dviejų valandų streike dalyvaus apie 10 mokyklų ir 4 ikimokyklinės įstaigos, tačiau tikslus skaičius paaiškės vėliau.  Panevėžio rajono mokyklos streike nedalyvaus, bet palaikys streikuojančius miesto pedagogus. Rajono pedagogai priklauso Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai, kurios tik Žemaitijos skyrius prisijungs prie streiko.

Panevėžio rajono švietimo profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Štogienė pasakojo, kad rajone kiekviena mokykla streiką palaikys skirtingai: kas segės ženkliukus, kas kitaip parodys, kad jam pritaria.  „Šis streikas ne visai laiku. Pagrindiniai reikalavimai nukreipti Švietimo ir mokslo ministerijai, o mes esame savivaldybei pavaldžios įstaigos. Kita vertus, apie organizuojamą streiką per vėlai gavome informacijos, tai didelė procedūra, reikalaujanti daugybės dokumentų pildymo, tiesiog fiziškai nebūtume suspėję“, – kalbėjo A.Štogienė.

Lina DRANSEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų