REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma Alytaus apskrities gyventojų žino arba girdėjo apie policijoje veikiančius pasitikėjimo telefonus, skelbiamus interneto puslapyje, žiniasklaidoje. Jie veikia Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriuje (8 315)  55 664 ir apskrities policijos komisariatų (Druskininkuose − (8 313)  59 114, Varėnoje − (8 310)  31 666 ir Lazdijuose − (8 318)  50 318)  organizacinėse grupėse. Į pasitikėjimo telefonų skambučius atsiliepia telefonų atsakikliai. Paskambinęs asmuo gali prisistatyti arba anonimiškai pranešti apie jam žinomus daromus ar padarytus nusikaltimus ir teisės pažeidimus. Informacija priimama visą parą, išklausoma kiekvieną darbo dieną darbo valandomis, o ne darbo ar švenčių dienomis – artimiausią darbo dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pasitikėjimo telefonu  gauti 62 (2010 m. – 73) pranešimai. Užregistruoti 36 pranešimai apie teisės pažeidimus Alytuje, 23 – Alytaus rajone, 1 – Lazdijų ir 2 Varėnos rajonuose.

REKLAMA

Dažniausiai pranešama apie nedenatūruoto etilo alkoholio, denatūruoto etilo alkoholio, techninio etilo alkoholio gaminimą, laikymą, gabenimą, pardavimą ir kitokį realizavimą neturint leidimo (16), apie kontrabandinių prekių (cigarečių, alkoholinių gėrimų, degalų) pardavimo ir įsigijimo vietas (11). Dažnai informuojama apie neblaivius vairuotojus, draudžiamose vietose ir netvarkingus stovėjimo aikštelėse kelerius metus be priežiūros paliktus automobilius (8), triukšmaujančius kaimynus (3), naminių gyvūnų auginimo ir laikymo taisyklių pažeidimus (5). Pranešėjai praėjusiais metais taip pat informavo apie nepilnamečiams parduodamus alkoholinius gėrimus ir cigaretes (3), narkotinių medžiagų laikymo ir prekybos vietas (2), kitus teisės pažeidimus (14).

REKLAMA
REKLAMA

Visi pasitikėjimo telefonu gauti pranešimai užregistruojami ir pateikta informacija tikrinama. Iš 62 gautų pranešimų 27 atvejai pasitvirtino, 35 nepasitvirtino.

Miesto policijos nuovada ištyrė 16 pasitikėjimo telefonu gautų pranešimų, Daugų policijos nuovada – 8, Simno policijos nuovada – 5, Kelių policijos skyrius – 10, Nusikaltimų tyrimo skyrius 17 (iš jų 14 Ekonominių nusikaltimų tyrimo poskyris), Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyrius – 3, Viešosios tvarkos skyrius – 1. Po vieną anoniminę informaciją tikrino Varėnos ir Lazdijų rajonų policijos komisariatų pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadovaujantis pasitikėjimo telefonu gauta informacija, pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai, 3 atvejais pradėta kaupti įrodomoji medžiaga, 17 – pradėta administracinė teisena, keletas gautų pranešimų pridėti prie ikiteisminio tyrimo medžiagų.

Pasitikėjimo telefonais, veikiančiais apskrities policijos komisariatuose, 2011 metais užregistruota 17 anoniminių pranešimų (2010 m. – 43 pranešimai): Druskininkuose − 4 (2010 m. – 8), Varėnoje − 7 (2010 m. – 13) ir Lazdijuose − 6 (2010 m. – 22)  pranešimai.

Deja, neretai informacija, ypač kai ji anoniminė, būna neobjektyvi, nekonkreti, ją tikrinant sugaištama daug laiko. Todėl, pranešdami apie žinomą pažeidimą, nurodykite kuo tikslesnę pažeidimo vietą, laiką ir turimą informaciją apie pažeidėją (vardas, pavardė, transporto priemonės valstybinis numeris ir kt.). Taip pat trumpai apibūdinkite pažeidimo pobūdį. Būtų malonu, jeigu nurodytumėte savo kontaktinę informaciją. Anonimiškumą užtikriname.

REKLAMA

Įsidėmėkite, kad paskambinę, turite išklausyti trumpą informaciją, kurią pateikia iš anksto įrašytas policijos pareigūnės balsas. Taigi, paskambinę išklausykite pranešimą ir po signalo kalbėkite. Pradėję kalbėti nemanykite, kad tas pats balsas ir toliau su Jumis bendraus tiesiogiai. Savo turimą informaciją dėstykite nuosekliai ir kuo išsamiau.

Pabrėžiame, jei norite pranešti apie tuo metu daromus teisės pažeidimus, kuriuos būtina patikrinti nedelsiant, skambinkite policijos budėtojui Bendruoju pagalbos telefonu 112. Tokiu būdu bus operatyviai sureaguota.

Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas taip pat vykdo korupcijos prevencijos veiklą ir tikisi visuomenės pagalbos. Informaciją apie pareigūnų korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas prašome pranešti jau skelbtu pasitikėjimo telefonu (8 315) 55 664 arba interneto puslapyje www.policija.lt/alytus reklamjuostėje „Praneškite apie korupciją policijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų