REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pensinio amžiaus dar nesulaukusiems, bet reikiamą darbo stažą turintiesiems tapo daug lengviau išprašyti išankstinę pensiją – nebereikalaujama Darbo biržos registracijos.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug septyni šimtai Panevėžio miesto ir rajono gyventojų yra išankstinės pensijos gavėjai. Sąvoka „išankstinė pensija“ į mūsų gyvenimą atėjo 2004 metais, kai po aktyvios pilietinės iniciatyvos ir „Sąjungos 55“ veiklos valdžia suteikė tokią galimybę.

REKLAMA

Jos nauda vyresnio amžiaus žmonėms neabejotina. Juk artėjant pensijos amžiui netekus darbo, kitą susirasti beveik neįmanoma. Žmogus lieka be jokio pragyvenimo šaltinio.

Todėl daugeliui patiko atsiradęs įstatymas, leidžiantis, iki pensijos amžiaus likus ne daugiau kaip penkeriems metams ir tuo metu žmogui neturint nei darbo, nei kitokių pajamų, gauti išankstinę pensiją. Tiesa, dar buvo reikalinga ne mažesnis kaip trisdešimties metų darbo stažas ir metų laiko registracija Darbo biržoje.

REKLAMA
REKLAMA

Laikas pailgėjo

„Sodros“ Panevėžio skyriaus vyresnioji specialistė Vaiva Mockevičienė atkreipia dėmesį, kad nuo šių metų pradžios pasikeitė išankstinių pensijų skyrimo tvarka.

„Skiriant išankstines senatvės pensijas nebereikalaujama, kad asmuo, prieš kreipdamasis dėl jos paskyrimo, dvylika mėnesių Darbo biržoje būtų buvęs registruotas kaip bedarbis“, – sako „Sodros“ atstovė.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad dėl nuo šių metų pradėto didinti senatvės pensijos amžiaus atitinkamai didėja ir amžius, kurio sulaukę asmenys gali kreiptis dėl išankstinės senatvės pensijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2012 metų sausio 1 dienos išankstinė senatvės pensija gali būti skiriama nuolatiniam Lietuvos gyventojui, kuris atitiks amžiaus reikalavimus.

Šiemet moterys dėl išankstinės pensijos gali kreiptis ne jaunesnės kaip 55 metai 4 mėnesiai, o vyrai – ne jaunesni kaip 57 metai 8 mėnesiai.

Išlieka reikalavimai turėti ne mažesnį nei 30 metų socialinio draudimo stažą, negauti kitų pensijų ar išmokų, nedirbti pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, savarankiškai, nebūti ūkininku, negauti užsienio valstybėje pajamų, susijusių su darbo santykiais.

REKLAMA

Šiemet senatvės pensijos amžius moterims yra 60 metų 4 mėnesiai, vyrams – 62 metai 8 mėnesiai.

Geriau žvirblis rankoje

V. Mockevičienė siūlo atkreipti dėmesį, kad išankstinės senatvės pensijos dydis yra mažesnis, nei apskaičiuota senatvės pensija. Be to, išankstinę senatvės pensiją gavusiems asmenims senatvės pensija mažinama visam jos gavimo laikui.

Apsidžiaugę galimybe pirma laiko išeiti į pensiją, žmonės kartais nepastebi, kad nuskriaudžia patys save. Juk tokios senatvės pensijos, kokią priklausytų gauti, jie niekada negaus. Tačiau atsidūrus beviltiškoje padėtyje tai nebaugina.

REKLAMA

„Gyventi reikia dabar, o ne po poros metų, kai ateis laikas senatvės pensijai. Alkanaudama ir to laiko galiu nesulaukti. Geriau žvirblis rankoje, negu briedis girioje“, – į pastabas, ar nebūtų geriau sulaukti senatvės pensijos amžiaus ir tuomet gauti visą pensiją, atsakė į „Sodrą“ dėl išankstinės pensijos atėjusi panevėžietė.

Moteris jau kurį laiką buvo registruota Darbo biržoje ir laukė, kada sukaks išankstinei pensijai anksčiau reikalingi metai. Per tą laiką baigėsi ir nedarbo socialinio draudimo išmokų mokėjimas. Bet kol sukaks registracijos Darbo biržoje metai, reikėjo laukti dar kelis mėnesius. Pasikeitęs įstatymas laiką sutrumpino, ir būsima išankstinės pensijos gavėja nedvejodama nužingsniavo į „Sodrą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelio pensijos sumažinimo moteris mano išvengsianti, nes iki senatvės pensijos amžiaus liko ne tiek jau daug.

Bus mažesnė visą laiką

„Sodros“ atstovė primena, kad išankstinė senatvės pensija apskaičiuojama taip pat, kaip ir senatvės pensija, tačiau mažinama priklausomai nuo to, kiek laiko ji bus mokama, iki sukaks senatvės pensijos amžius.

Dydis, kuriuo mažės išankstinė senatvės pensija, apskaičiuojamas 0,4 proc. padauginus iš pilnų mėnesių, likusių iki senatvės pensijos amžiaus, skaičiaus. Tarkime, jei asmuo išankstinę pensiją nori gauti maksimalų laiką, tai yra 5 metus, ji bus sumažinta 24 procentais. (0,4 procento dauginami iš 60 mėnesių, kurie liko iki senatvės pensijos amžiaus).

REKLAMA

Asmuo, kurio apskaičiuota pensija yra 770 litų, norėdamas išankstinę pensiją gauti penkerius metus – gautų 585 litus. Jei tas pats asmuo išankstinę senatvės pensiją gautų tik metus, ji mažėtų iki 733 litų.

Išankstinę senatvės pensiją gaunančiam žmogui mažėja ne tik pensijos dydis, bet atsiranda kitų apribojimų. Tokiam žmogui pradėjus dirbti savarankiškai, pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, tapus ūkininku ar jo partneriu, išankstinės senatvės pensijos mokėjimas sustabdomas. Išankstinės senatvės pensijos mokėjimas nutraukiamas tais atvejais, jei asmeniui paskiriama kitos rūšies pensija ar išmoka.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų