REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulietis Modestas Gelžinis su šeima jau ketvirtą sezoną gyvena namuose, kuriuose įrengė geoterminį šildymą. Kokią jo naudą ir trūkumus įžvelgia vartotojas?

REKLAMA
REKLAMA

Šilumos siurblys ir šaldytuvas – panašūs tik išoriškai

„Einam pirmiausia apžiūrėti mano šaldytuvo“, – kviečia svetingai savo namų duris mums pravėręs Modestas. Ir veda į namo rūsį apžiūrėti tik išoriškai buitinį šaldytuvą primenantį šilumos siurblį – geoterminio šildymo sistemos širdį.

REKLAMA

Kaip veikia geoterminio šildymo sistema? Magistro darbą apie šią sistemą sėkmingai apgynęs Modestas paaiškina, kad šilumos siurblys ima šilumą iš žemos temperatūros šaltinio ir transformuoja ją į aukštos temperatūros šilumą, kuri gali būti naudojama patalpoms šildyti ar karštam vandeniui ruošti. Net esant neigiamai aplinkos temperatūrai, šilumos siurblys ima šilumą iš aplinkos. Tai atliekama begalinio ciklo pagalba.

REKLAMA
REKLAMA

Aušinimo skystis garuoja esant žemai temperatūrai ir, keisdamasis iš skystos į dujinę fazę, paima didelį energijos kiekį iš aplinkos (oro, vandens, žemės).

Kompresorius, spausdamas šias dujas, pakelia jų temperatūrą. Tada dujos patenka į kondensatorių, kur pereina į skystą būseną, taip atiduodamos šilumą šildymo sistemai. Galiausiai skystis patenka į išsiplėtimo vožtuvą ir ciklas pradedamas iš naujo.

Šiauliečio turimo sklypo plotas – 6 arai. Dėl ploto stokos, vyras geoterminiam šildymui rinkosi ne horizontalų vamzdyną, o 2x60 metrų gylio gręžinius. Dabar U formos vamzdžiu cirkuliuoja skystis, pernešdamas gruntinio vandens šilumą į šilumos siurblį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pažiūrėkime dabartinius rodmenis: lauke yra 0 laipsnių, į šildymo siurblį ateina + 3 laipsniai šilumos, išeina – 1 laipsnis. Karšto vandens temperatūra + 51 laipsnis, kambarių temperatūra – įvairi. Kiekviename kambaryje įrengti termostatai, leidžiantys reguliuoti temperatūrą pagal mūsų šeimos poreikius“, – pasakoja pašnekovas.

Išlaidos ir nauda

Modestas skaičiuoja: tokia, kaip jo, geoterminio šildymo sistema, prieš keletą metų kainavo apie 50 tūkstančių litų. Tačiau ir tuomet, ir dabar, šioms sistemoms po truputį populiarėjant, jas įsirengti galima ir gerokai pigiau.

REKLAMA

„Skaičiuojančius, kada tokio šildymo įrengimas galėtų atsipirkti, paklausiu: “Negi bet koks šildymas kada nors atsiperka finansiškai?„. Aš geoterminį šildymą rinkausi dėl patogumo ir todėl, kad neturėjau alternatyvos“, – aiškina Modestas.

Miesto ribose esančio Modesto sklypo nesiekia dujinės sistemos, tad jo atveju alternatyva galėjo būti nebent malkinis pečius: „Būčiau turėjęs tempti malkas, kūrenti, kūrenti ir kūrenti. Dabar man viskas automatizuota. Pamirštu šildymo siurblį. Jis pats dirba savo darbą. Kai lauke būna +17 laipsnių, automatiškai išsijungia“.

REKLAMA

Skaičiuodamas kiekvieno mėnesio išlaidas elektrai, Modestas atviras: vasarą, kai šildo tik vandenį, moka apie 200 litų, dabartiniu šaltuoju sezonu – apie 400 litų, pernai itin šaltą žiemą išleisdavo apie 600 litų.

Šią sumą sudaro ir išlaidos elektrai, sunaudotai maistui pagaminti, namui apšviesti – ne tik maždaug 170 kvadratinių metrų apšildyti. Vartotojas neabejoja, kad, lyginant su panašaus ploto ir šiluminės varžos namu, kuriame įrengtas dujinis šildymas, jam pavyksta sutaupyti apie 100– 150 litų kas mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką darytų kitaip ir ko nekeistų

„Jei iš naujo tektų įsirengti geoterminį šildymą, rinkčiausi kitokį šildymo siurblį, surinktą Lietuvoje, o ne užsienietišką, kaip dabar. Būtų paprasčiau taisyti, jam sugedus ar iškilus neaiškumams. Neseniai turėjau nesklandumų, o Šiauliuose mane galinčių pakonsultuoti specialistų neradau. Atstovo iš Vilniaus vien iškvietimas – brangus, o ir reikiamų dalių gali tekti laukti kelias savaites“, – pasakoja.

Namo šildymui Modestas naudoja grindinio šildymo sistemą, radiatorių nerengė dėl prastesnio šildymo naudingumo koeficiento. Radiatorinei šildymo sistemai reikalingas aukštesnės temperatūros vanduo nei grindinei šildymo sistemai.

REKLAMA

„Vaikščioti šiltomis grindimis – labai malonu. O dabartinės technologijos leidžia šildomoms grindims neapsiriboti vien plytelių danga. Pirmame namo aukšte klojome plyteles, antrame – trisluoksnį parketą, kuris nuo šilumos nė kiek neišsikraipė“, – vedžiodamas po namus rodo pašnekovas.

Modestas neabejoja: jei būtų naujakurys, ir vėl rinktųsi geoterminį šildymą. Žinoma, nepamirštų ir alternatyvos – židinio. Juo dabar labai džiaugiasi: dingo elektra, įsimetei malkų – ir vėl namuose šilta. Jo manymu, ši alternatyva sveikintina, turint bet kokią šildymo sistemą.

Marina VISOCKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų