REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokios vietos jums pirmiausiai ateina į galvą, kai galvojate apie blogiausias pasaulio vietoves? Renkantis kelionių maršrutus patartina išvengti šiame sąraše esančių valstybių, rašoma naujienų portalo „Huffington Post“ kelionėms skirtame tinklaraštyje „Gadling“.

REKLAMA
REKLAMA

Vienose iš šių vietų gyventojai yra praradę bet kokias viltis gyventi geriau, kitose karas yra tapęs kasdieniu reiškiniu. Daugumoje iš jų gyventi yra nepaprastai pavojinga, o vaizdai iš šių vietų neretai atima žadą. Nors nei vienas iš šių miestų šiuo metu nekonkuruoja dėl labiausiai turistų pamėgtos vietovės titulo, tačiau vieną dieną jie gali atsidurti turizmo žemėlapyje. Juk dar visai neseniai į šį sąrašą galėjo patekti ir tokios šiuo metu turistų pamėgtos valstybės kaip Kroatija ar Kambodža.

REKLAMA

Siūlome susipažinti su miestais, kurių, planuojant šių metų atostogų keliones, verčiau derėtų išvengti.

10. Hararė, Zimbabvė

Zimbabvės sostinė Hararė žurnalo „The Economist“ neseniai buvo pripažinta blogiausiu pasaulio miestu. Šis Afrikos miestas yra unikalus žlugusios fiskalinės politikos įrodymas – kadaise buvusi padori vieta gyventi tapo žlungančiu miestu po to, kai šalį pradėjo niokoti nesutramdoma korupcija ir hiperinfliacija. Problemos prasidėjo dar šio amžiaus pradžioje, kai Zimbabvės infliacijos lygis siekė 112,1 proc. Skamba siaubingai, tačiau ateitis parodė, kad tai buvo palyginti lengvi laikai. 2008 metais metinis šalies infliacijos lygis jau siekė 231 tūkst. proc.

REKLAMA
REKLAMA

iuo metu Zimbabvėje net neužtenka spausdinimo aparatų, kurie galėtų gaminti 100 mlrd. vertės Zimbabvės valiutos banknotų. Na o, kai duonos kepalas kainuoja trilijonus, šalis yra pasmerkta žlugimui. Nedarbo lygis yra išaugęs iki 80 proc., šalyje nėra teikiamos net pačios būtiniausios paslaugos. Hararėje investuoti sutinka vos kelios užsienio kompanijos, tačiau Zimbabvės sostinė greičiausiai yra saugiausia iš šiame sąraše esančių vietų.

Zimbavė (nuotr. SCANPIX)Zimbavė (nuotr. SCANPIX)

9. Port Moresbis, Papua ir Naujoji Gvinėja

Papua ir Naujojoje Gvinėjoje yra kalbama daugiau kaip 820 skirtingų kalbų – daugiau nei bet kurioje kitoje pasaulio valstybėje. Dėl šios priežasties šalies sostinę Port Moresbį galima vadinti tikrų Okeanijos salų kultūrų katilu. „The Economist“ šiam miestui suteikė vieną iš blogiausių indeksų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išprievartavimai, žmogžudystės ir ŽIV yra vos kelios iš kasdienių problemų, siaučiančių šioje atokioje vietovėje. Port Moresbyje netgi yra pavojinga važinėti automobiliu, kadangi nusikaltėlių grupuotės „Raskols“ nuolat vykdo ginkluotus automobilių, kuriais keliauja užsieniečiai, apiplėšimus.

Port Moresby (nuotr. SCANPIX)Port Moresby (nuotr. SCANPIX)

8. Kinšasa, Kongo Demokratinė Respublika

Prieš beveik 4 dešimtmečius tuometinio Zairo sostinėje Kinšasoje savo dvikovą buvo surengę garsūs to meto boksininkai Muhamedas Ali ir George'as Foremanas. Tuomet mineralais turtingai valstybei buvo žadama šviesi ateitis. Tačiau šiandien visas viltis pražudė šalį pasiglemžusi korupcija. Valstybė tapo Afrikos kleptokratijos modeliu, kai 1980 metais tuometinis šalies prezidentas Mobutu Sese Seko iš valstybės biudžeto į savo sąskaitą Šveicarijos banke persivedė 4 mlrd. JAV dolerių.

REKLAMA

1998 metais Kongo upės regionas išgyveno Antrąjį Kongo karą – didžiausią karinį konfliktą nuo Antrojo pasaulinio karo. Žuvusiųjų skaičius viršijos 5 mln., o šiandien mineralais turtingoje valstybėje vienam gyventojui tenka vos 186 JAV doleriai nominalaus šalies BVP.

Nors pastaruoju metu Kinšasą šiek tiek prikėlė Kinijos užsienio investicijos, tačiau ji dar nėra tapusi turistų traukos centru. Smurtas ir politinis nestabilumas vis dar niokoja antrą labiausiai apgyvendintą miestą Afrikoje. Dar visai neseniai prezidento rinkimų metu, besibaiminant smurto protrūkio, į Kinšasos gatves buvo pasiųsti tankai.

REKLAMA

Sostinės lūšnynai yra tapę namais dešimtims tūkstančių miesto benamių vaikų, kurie vietinių neretai yra apkaltinami raganavimu. Vienas iš populiariausių turistų vagysčių metodų yra automobilių pagrobimai, ypatingai už miesto centro ribų. Beje, fotografuoti neturint leidimo Kinšasoje yra draudžiama.

Kinshasa (nuotr. SCANPIX)Kinshasa (nuotr. SCANPIX)

7. Rochina lūšnynų kvartalas, Rio de Žaneidaras, Brazilija

Rochina yra didžiausias lūšnynų kvartalas Rio de Žaneire. Nepaisant išvystytos infrastruktūros bei nuostabios miesto panoramos, ant šio stataus kalno šlaito yra įsikūrę dešimtys tūkstančių gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš artėjančias Olimpines žaidynes bei Pasaulio futbolo čempionatą Brazilija aktyviai bando sutramdyti šalyje siautėjančias nusikaltėlių grupuotes. Siekdami išnaikinti čia veikiančius narkotikų kartelius, vietiniai valdžios atstovai paskelbė karą prieš šį lūšnynų kvartalą. Vos prieš kelis mėnesius karinėms ir policijos pajėgoms pavyko užimti Rochiną. Nors saugumo situacija ir gerėja, tačiau lankantis Rio de Žaneire, kuris paprastai yra laikomas saugiu miestu, yra patartina išvengti panašių lūšnynų.

Rochina (nuotr. SCANPIX)Rochina (nuotr. SCANPIX)

6. Sana, Jemenas

Vienoje pavojingosios Adeno įlankos pusėje yra modernaus piratavimo lopšys – Somalis, kitoje – apgaulingasis Jemenas, šalis, kur sustoja laikas. Jemenas atspindi modernųjį Islamo ankstyvųjų viduramžių aspektą. Viena vertus čia rasite senovės arabų architektūros paveldą bei senovės kultūrą, tačiau kita vertus, neišvengiamai susidursite ir su islamiškuoju fanatizmu.

REKLAMA

Jemenas yra pagarsėjęs tuo, kad tai yra teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ narių parengimo bazė. Gatvėse vyrai nevaržomi vaikšto apsiginklavę įvairiausiais ginklais: nuo džambijų (lenkti arabiški durklai) iki Kalašnikovo automatų. Jemeno sostinė Sana yra senas ir kartu pavojingas miestas, kuriame kunkuliuoja politinis nestabilumas.

Liūdniausia yra tai, kad Jemene yra daug turistų lankytinų vietų – nepaprastai gražūs Raudonosios jūros paplūdimiai, Socotra sala ir senoviniai, uolėtuose kalnuose stovintys fortai.

Sanaa (nuotr. SCANPIX)Sanaa (nuotr. SCANPIX)

5. Vest Pointas, Monrovija, Liberija

Švarus vanduo, elektra ir pagrindinės paslaugos – visi šie dalykai yra neabejotini Vakarų valstybėse. Tačiau Liberijos sostinės Monrovijos rajone Vest Pointe visa tai yra prabangos dalykai. Rajonas, kuriame gyvena apie 75 tūkst. gyventojų, yra vienas iš labiausiai apgyvendintų lūšnynų visoje Afrikoje. Cholera yra pasiekusi epideminį lygį, narkotikų vartojimas yra nevaldomas, paauglių prostitucija yra kasdienis reiškinys, o tualetai yra deficitas. Kadangi tualetai kaimynystėje yra mokami, dauguma Monrovijos gyventojų tuštinasi tiesiog gatvėse ar paplūdymiuose.

REKLAMA

Prieš kelis metus kelionių portalas „Vice“ vaizdo klipuose pateikė kelionių gidą į Liberiją. Juose portalo autoriai susitiko su karo veteranu, žinomu pravarde „Generolas nuogas užpakalis“ (anlg. General Butt Naked), kuris vadovavo grupei vaikų karių, vadinamų „Nuogų užpakalių brigada“. Šią pravardę jis gavo po to, kai į kovą eidavo avėdamas vien tik sportbačiais ir rankose laikydamas savo automatą AK-47. Be to, kad jis garsėja žmonių aukojimu ir kanibalizmu, jis taip pat reguliariai bendrauja su velniu.

4. Siudad Chuaresas, Meksika

Audra kyla ten, kur susiduria šiltos ir šaltos oro srovės. Panašiai ir neramumai tarp žmonių kyla šiame mieste, esančiame šalia JAV ir Meksikos pasienio. Su narkotikais susijęs smurtas, vyriausybės nesugebėjimas veikti ir skurdas yra trys pagrindiniai dalykai, leidę Siudad Chuaresui tapti pasaulio žmogžudysčių sostine (neseniai šis titulas atiteko Hondūrui). Tol, kol mieste siautės narkotikų karai, Siudad Chuaresas bus pavojinga vieta. Narkotikų karteliai tęsia kovą dėl vieno iš vertingiausių dalykų pasaulyje – galimybės pasiekti JAV narkotikų rinką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad kitoje sienos pusėje esantis El Paso miestas gali pasigirti vienu mažiausiu žmogžudysčių procentu visose Jungtinėse Valstijose.

Ciudad Juarez (nuotr. SCANPIX)Ciudad Juarez (nuotr. SCANPIX)

3. Cite Soleil, Port o Prensas, Haitis

Paimkite viena skurdžiausių pasaulio vietų, sudrebinkite ją smarkiu žemės drebėjimu ir turėsite Cite Soleil. Port o Prensas paprastai yra vienadienės vilties vieta, o pačiame bjauriausiame šio miesto kampelyje yra šis žadą atimantis lūšnynas.

Cite Soleil yra vienas didžiausių lūšnynų visame Šiaurės pusrutulyje. Tai yra vieta, kur gaunate tai, ką matote, o tai yra kur kas blogiau nei trečiojo pasaulio skurdas. Lūšnyne nėra nei kanalizacijos, nei mokyklų, nei elektros, nei sveikatos apsaugos įstaigų. 2007 metais į Cite Soleil patekti bandę Jungtinių Tautų taikos palaikymo kariai buvo pasitikti šūviais.

REKLAMA

Be visų šių nelaimių galima paminėti ir tai, kad po 2010 metais Haitį sukrėtusio žemės drebėjimo į laisvę ištrūko daug nusikaltėlių grupuočių narių, kurie sugrįžo į šį apgriuvusį lūšnyną.

Cite soleil (nuotr. SCANPIX)Cite soleil (nuotr. SCANPIX)

2. Kandaharas, Afganistanas

Labai gaila, kad nuostabių kalnų supamas Kandaharas yra toks pavojingas. Kadaise buvęs prekybos centru ir turėjęs strateginę reikšmę, šiandien Kandaharas yra savo buvimo vietos tarp Rytų ir Vakarų auka. Metų metus šiame mieste apsilankydavo pirkliai, keliaujantys iš Europos į Aziją. Dėl šios priežasties miestas išgyveno ne vieną karinį konfliktą, o jo valdymas buvo perduodamas iš rankų į rankas.

REKLAMA

Didžiausią pavojų šiame mieste kelia žmonių pagrobėjai, savižudžiai sprogdintojai bei kita nusikaltėlių veikla. Karas neabejotinai prisidėjo prie tokios savivalės įsigalėjimo. Problemų spręsti nepadeda ir šalyje egzistuojantis 28 proc. raštingumo lygis.

Kandahar (nuotr. Gamintojo)Kandahar (nuotr. Gamintojo)

1. Mogadišas, Somalis

Portale „Wikitravel“ yra perspėjama, kad „Mogadišas yra laikomas pavojingiausiu pasaulio miestu, kur negalioja jokie įstatymai“. Be to mieste, šiuo metu yra didžiulė maisto trūkumo ir pabėgėlių krizė.

Pilietinis karas miestą siaubia jau ne vieną dešimtmetį, o šalies vyriausybė kontroliuoja vos kelis Somalio sostinės kvartalus. Mogadišas yra moderniųjų piratų lopšys ir yra teigiama, kad vairuotojai, važiuodami gatvėse neretai naudoja kulkosvaidžius. Nusprendę apsilankyti šiame mieste, verčiau jau pasirūpinkite neperšaunama liemene bei nedidele grupele karių iš Etiopijos.

Mogadishu (nuotr. SCANPIX)Mogadishu (nuotr. SCANPIX)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų