REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujųjų metų šventė puikiai mums primena, kad esame didžiausi savo paties priešai, rašo „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Atliekant pasaulinį tyrimą buvo apklaustas vienas milijonas žmonių, paaiškėjo, kad dauguma respondentų didžiausiu savo trūkumu įvardino silpnavališkumą.

REKLAMA

Vis dėlto valia yra tarsi raumenys, ją galima ištreniruoti ir sustiprinti.

„New York Times“ žurnalistas Johnas Tierney'us sako, kad kiekvienas iš mūsų turi tik ribotą valios kiekį, todėl dienos metu svarbu neiššvaistyti jos visos, o stengtis padalinti ir tolygiai išdėstyti. Šis autorius drauge su psichologu Roy'umi Baumeisteriu parašė nuostabią knygą: „Valia: didžiausia žmonijos stiprybė“, kurioje nagrinėjamas valios ir sprendimų priėmimo tarpusavio ryšys.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikiame keletą įsimintiniausių J. Tierney patarimų bei pastebėjimų valios ugdymo ir sprendimų priėmimo klausimais.

Svarbiausius sprendimus priimkite pirmoje dienos pusėje

Ryte jūsų valia yra daug stipresnė. Zygmundo Freudo nuomone sprendimų priėmimo procesas yra ženkliai susijęs su jūsų mentalinės energijos kiekiu. Dienai bėgant į pabaigą senka jūsų protinės jėgos, tuo pat metu mažėja galimybė priimti racionalius sprendimus. Žmogus yra ribota būtybė, senka ne tik fizinė jėga, bet ir protinis pajėgumas, todėl geriausia svarbiausius sprendimus priimti ryte, kuomet jūsų smegenys darbuojasi, įjungusios aukščiausią pavarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugybė mažų ir nesudėtingų sprendimų greitai susisumuoja ir sumažina protinių sprendimų priėmimo gebėjimus.

Tai paaiškina, kodėl apsipirkimas taip stipriai vargina. Atlikus tyrimą buvo pastebėta, kad ką tik apsipirkę asmenys sunkiau įveikia matematines užduotis nei kiti tyrimo dalyviai.

Išsekę žmonės yra linkę daryti nuolaidas

Žmonės turi išskirtinę savybę ieškoti kompromisų ir daryti nuolaidas, tačiau ši savybė labiausiai išsikeroja kaip tik tada, kai esame labiausiai protiškai išsekę. Antroje dienos pusėje esame labiausiai pažeidžiami, todėl visiškai tikėtina, kad vakare neberasime jėgų apsilankyti sporto salėje, tačiau mielai išgersime su draugais alaus bokalą.

REKLAMA

Jūsų smegenims reikia daug gliukozės

Net  ir patys išmintingiausi žmonės negalės priimti išmintingų sprendimų, jeigu jie bus pavargę ir tinkamai nepasisotinę. Dėl šios priežasties išmintingi žmonės nepriima sprendimo dėl kompanijos restruktūrizacijos 16 val. ir nesišvaisto pažadais kokteilių vakarėlio metu.

Vis dėlto, esant būtinybei priimti svarbų sprendimą po pietų, būtina prieš tai pasisotinti.

Maisto prekybininkai šią gudrybę išsiaiškino jau prieš keletą dešimtmečių. Tyrimai atskleidė, kad alkani žmonės yra linkę priimti neracionalius sprendimus, jų valia lengvai palaužiama, tokie asmenys neatsispiria pagundoms. Smegenys reikalauja gliukozės, todėl alkanas žmogus visų pirma čiups saldainius arba gaiviųjų gėrimų pakuotę, nes šiuose produktuose yra daugybė cukraus, kurį organizmas laiko greitai įsisavinamu energijos šaltiniu.

REKLAMA

Žmonės kiekvieną dieną praleidžia vidutiniškai 3 – 4 valandas kovodami su savo troškimais.

Bandydami atsispirti savo troškimams mes išnaudojame tą pačią protinę energiją, kuri yra reikalinga priiminėjant sprendimus. Dėl šios priežasties troškimų perteklius ir bandymai su jais kovoti išsekina lygiai taip pat kaip ir aktyvi protinė veikla.

Protingi žmonės susikuria aiškią rutiną

Rutina padeda išvengti streso ir sutaupyti energiją.  Valia ir rutina  padeda protingiems žmonėms ne kovoti su stresu ir problemomis, bet išvengti jų. Savikontrolė sumažina streso kiekį. Tokie žmonės planuoja savo laiką, jų nespaudžia projektų pabaigos terminai, jie periodiškai tikrina savo automobilį, todėl randa būsimas problemas dar prieš pastarajam sugendant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be viso kito šie žmonės randa laiko tinkamai išsimiegoti, sveikai maitintis ir reguliariai sportuoti.

Moterys įtakoja grupinės veiklos rezultatus

„Harward Business Review“ atlikus 192 grupių tyrimą paaiškėjo stebėtina moterų įtaka kolektyviniam mąstymui. Anot tyrėjų, tos grupės, tarp kurių buvo moterų parodė aukštesnius grupinio intelekto rezultatus.

Priimant sprendimus svarbų vaidmenį atlieka pasąmonė

Sąmonės galimybės yra ribotos, todėl priimant svarbius sprendimus yra pravartu pasitelkti į pagalbą ir pasąmonę. Labai naudinga susidūrus su tam tikra dilema, kuriam laikui nukreipti nuo jos mintis ir užsiimti pašaline veikla, tuo metu jūsų sąmonė atsiribos nuo problemos sprendimo, tačiau pasąmonė įsigilins į klausimo esmę ir pasiūlys geriausią sprendimo variantą.

REKLAMA

Retkarčiais naudinga priimti neteisingus sprendimus

Jūs puikiai suvokiate, kad po gero vakarėlio skaudės galvą, todėl teisingiausia būtų iš viso nedalyvauti tokiame susirinkime, vis dėlto priiminėdamas vien tik racionalius sprendimus žmogus ilgainiui gali likti socialinėje atskirtyje. Dėl šios priežasties retkarčiais reikia duoti valią savo troškimams .

Kartais naudinga leisti kitiems nuspręsti už jus arba priimti sprendimą nepriimti jokio sprendimo.

Vietoje to, kad kiekvieną rytą priiminėtumėte sprendimą sportuoti ar ne, verčiau įsipareigokite tai daryti kartu su draugu. Tokiu būdu pareigos ir valios jausmas bus daug stipresnis, nes sprendimas sportuoti bus priimtas iš anksto.

REKLAMA

Žinoma, trumpuoju laikotarpiu gali būti naudinga ir patogu atidėti sprendimų priėmimą, tačiau po kurio laiko dėl šios priežasties neišvengiamai susidursite su papildomu streso kiekiu.

Kiekvienas iš mūsų esame žmogus, todėl kiekvienam pažįstama silpnybės akimirka. Pasiruoškite jai iš anksto.

Gebėjimas priimti teisingus sprendimus nėra nuolatinė žmogaus būdo savybė, greičiau tai būsena, kuri nuolatos keičiasi.

Savikontrolę išsiugdę žmonės sugeba  dėlioti ir konstruoti savo gyvenimą taip, kad jiems tektų naudoti kuo mažiau savo valios energijos. Jie nelaksto iš vieno susitikimo į kitą, kuriuose turi būti priimta daugybė sprendimų, jie renkasi tik svarbiausius. Jie vengia pagundų, todėl nevaikšto į tokias maitinimo įstaigas, kuriose galėtų gauti nesveiko maisto. Jie ugdo savo veiksmus taip, kad ilgainiui jie taptų įpročiais, kuriems vykdyti nebereikia valios pastangų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmintingi žmonės nesišvaisto savo ribota valios energija, o kaupia ją ir naudoja tik išskirtiniais atvejais, kuomet reikia priimti neeilinės svarbos sprendimus, tuo tarpu kasdieniai sprendimai yra tapę jų kasdienės rutinos dalimi, kuriai vykdyti nebereikia valios pastangų.

Pagrindiniai patarimai, siekiant tinkamai kontroliuoti savo gyvenimą yra vos trys: planuokite ateitį, taupykite savo protinę energiją ir stenkitės vengti situacijų, kuriose turite priimti nereikalingus sprendimus, nes šis procesas atima iš jūsų ribotas valios jėgas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų