REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

AIDS – žmogaus imuninės sistemos liga, sukeliama žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV). Sergant AIDS labai susilpnėja žmogaus imuninės sistemos funkcionavimas, o tai padidina žmogaus organizmo imlumą įvairioms infekcijoms ir susirgimams. Skaičiuojama, jog 2009 metais ŽIV buvo užsikrėtę 33,3 milijonai pasaulio gyventojų. Deja, dauguma ŽIV užsikrėtusių žmonių net neįtaria, jog nešioja šį virusą, tad tiksli statistika apie AIDS susirgimus galėtų būti dar labiau gąsdinanti. Labiausiai AIDS yra paplitusi Afrikoje – Juodajame žemyne yra užfiksuojama apie 72% viso pasaulio mirčių nuo AIDS.

AIDS – žmogaus imuninės sistemos liga, sukeliama žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV). Sergant AIDS labai susilpnėja žmogaus imuninės sistemos funkcionavimas, o tai padidina žmogaus organizmo imlumą įvairioms infekcijoms ir susirgimams. Skaičiuojama, jog 2009 metais ŽIV buvo užsikrėtę 33,3 milijonai pasaulio gyventojų. Deja, dauguma ŽIV užsikrėtusių žmonių net neįtaria, jog nešioja šį virusą, tad tiksli statistika apie AIDS susirgimus galėtų būti dar labiau gąsdinanti. Labiausiai AIDS yra paplitusi Afrikoje – Juodajame žemyne yra užfiksuojama apie 72% viso pasaulio mirčių nuo AIDS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad pirmąja auka, mirusia nuo AIDS, tapo Misūryje gyvenęs paauglys Robertas Rayfordas. Jaunuolis numirė 1969 metais. Kaip Rayfordas sugebėjo užsikrėsti ŽIV, lieka vis dar neaišku. Visgi nuo to laiko AIDS paplito visame pasaulyje, tad nenuostabu, jog šia negailestinga liga buvo susirgę ir nemažai pasaulio garsenybių.

REKLAMA

Internetinis puslapis „Listverse.com“ pateikia dešimties žymiausių nuo AIDS mirusių žmonių sąrašą. Savaime suprantama, kad sąraše išvardinti žmonės garsiais tapo ne dėl to, jog užsikrėtė ŽIV, o dėl savo karjeros pasiekimų ir savo laiku įgyto didelio populiarumo. Supažindiname jus su šiuo sąrašu:

10. Keithas Haringas

Keith Haring (nuotr. Gamintojo)Keith Haring (nuotr. listverse.com)

Keithas Haringas buvo JAV modernaus meno kūrėjas, gatvės meno atstovas bei aktyvus socialinis veikėjas. Savo menininko karjerą Haringas pradėjo New Yorko gatvėse, kuomet sukūrė šimtus viešų tapybos darbų, kartais per vieną dieną nutapydamas net po kelias dešimtis „metro piešinių“. 1981 metais Haringas iš metro požemių bei gatvių savo meną perkėlė ir ant juodo popieriaus, plastiko bei metalo. Vyriškis greitai įgijo ir tarptautinį pripažinimą, užsiiminėjo sienine tapyba Amsterdame, Paryžiuje, tapė ant Berlyno sienos Vokietijoje. Nuo 1986 metų jo darbai įgavo socialinį – politinį atspalvį. Savo kūryboje Haringas įamžino kovą su apartheido režimu, AIDS baimę, kokaino epidemijos keliamas grėsmes.

REKLAMA
REKLAMA

 

1988 metais Haringui buvo diagnozuotas AIDS. Iki galo nebuvo išsiaiškinta, kaip menininkas užsikrėtė liga, bet spėjama, kad vartodamas narkotikus arba lytinių santykių metu. Menininkas buvo homoseksualus. Nemažai jo pažįstamų, su kuriais vyriškis bendraudavo artimiau, taip pat buvo užsikrėtę ŽIV. 1990 metais, būdamas 31-erių metų Haringas mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų. Prieš mirtį vyriškis dar spėjo įkurti savo vardo paramos fondą.

9. Howardas Ashmanas

Howard Ashman (nuotr. Gamintojo)Howard Ashman (nuotr. listverse.com)


Howardas Ashmanas buvo garsus JAV dramaturgas, rašytojas ir režisierius. Savo karjerą menininkas pradėjo, bendradarbiaudamas su muzikos kūrėju Alanu Menkenu. Pastarasis kurdavo muziką miuziklams, o Ashmanas rašydavo libretus. Vėliau Ashmanas ir jo kolega pradėjo bendradarbiauti su „Walt Disney“ kompanija. Ashmanas sukūrė visus žodžius kūriniams, nuskambėjusiems animaciniuose kino filmuose „Undinėlė“ bei „Gražuolė ir pabaisa“. Menininkas buvo pradėjęs kurti žodžius ir filmo „Aladinas“ muzikiniams kūriniams, bet jo veiklą nutraukė mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Devintojo dešimtmečio viduryje Ashmanui buvo diagnozuotas AIDS. 1991 metais homoseksualus menininkas mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų. Vyriškis per savo karjerą buvo laimėjęs porą Grammy apdovanojimų bei dvi Oskarų statulėles.

8. Anthony Perkinsas

Anthony Perkins (nuotr. Gamintojo)Anthony Perkins (nuotr. listverse.com)

Anthony Perkinsas buvo vienas žymiausių XX amžiaus JAV kino aktorių. Menininkas taip pat vaidino teatro scenoje bei buvo išleidęs tris muzikinius albumus. Kaip kino aktorius Perkinsas labiausiai išgarsėjo nusifilmavęs kultiniame Alfredo Hitchcocko filme „Psycho“. Filme suvaidinęs įsimintiną psichopato Normano Bateso vaidmenį, aktorius susilaukė tarptautinės šlovės bei kino kritikų pripažinimo. 1961 metais Perkinsas laimėjo geriausio aktoriaus apdovanojimą Kanų kino festivalyje.

REKLAMA

1989 metais vyrui buvo diagnozuotas AIDS. Visgi Perkinsas stengėsi tai nuslėpti nuo visuomenės, bijodamas, kad pasklidus žiniai apie jo ligą, aktorius nebesusilauks pasiūlymų vaidinti kino filmuose. Tad nepaisant savo ligos, Perkinsas aktyviai darbavosi iki pat savo mirties 1992 metais. Aktorius buvo vedęs fotografę Berry Berenson ir susilaukęs dviejų vaikų. Visgi teigiama, kad Perkinsas greičiausiai buvo biseksualus ir turėjo artimų santykių su aktoriais Rocku Hudsonu bei Tabu Hunteriu ir šokėju Rudolfu Nurijevu.

7. Rudolfas Nurijevas

Rudolf Nureyev (nuotr. Gamintojo)Rudolf Nureyev (nuotr. listverse.com)

Rudolfas Nurijevas buvo garsus rusų kilmės baleto šokėjas. Gimęs Irkutske, jaunuolis greitai tapo tikra Sovietų Sąjungos baleto žvaigžde. Nurijevas šoko Kirovo baleto trupėje ir prasidėjus tarptautinėms gastrolėms susilaukė didelio populiarumo užsienyje. Nurijevas nevengdavo artimai bendrauti su užsieniečiais, o tai įsiutino Sovietų Sąjungos valdžią – tyrimą pradėjo KGB, o vyriškiui grėsė įkalinimas. Tad 1961 metais Nurijevas Prancūzijoje pasiprašė politinio prieglobsčio. Vėliau Nurijevas šoko „Grand Ballet du Marquis de Cuevas“, „The Royal Ballet“ ir „Paris Opera Ballet“ baleto trupėse.

REKLAMA

Šokėjas niekada neslėpė, jog yra gėjus. Gyvendamas gana audringą gyvenimą, Nurijevas užsikrėtė ŽIV. Nepaisant to, šokėjas iki pat savo gyvenimo pabaigos aktyviai šoko ir stengėsi ignoruoti jo kūną vis labiau naikinančią ligą. 1993 metais Nurijevas numirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų. Baleto meistras yra laikomas viena iš įtakingiausių XX amžiaus baleto scenos asmenybių.

6. Estebanas De Jesus

Esteban De Jesús (nuotr. Gamintojo)Esteban De Jesús (nuotr. listverse.com)

Estebanas De Jesus – iš Puerto Rikos kilęs profesionalus boksininkas. Savo karjerą pradėjęs 1969 metais, De Jesus greitai iškilo kaip puikus kovotojas mėgėjų bokso ringuose. Bet tikrojo pripažinimo De Jesus susilaukė 1972 metais, kai „Madison Square Garden“ arenoje pirmajame raunde nokautavo iki tol nei vieno pralaimėjimo savo profesionalioje bokso karjeroje nepatyrusį Roberto Duraną. Vėliau De Jesus karaliavo lengvasvorių boksininkų kategorijoje: įveikė buvusį pasaulio čempioną Alfonso Fraserį, antrą kartą nokautavo Duraną, 1976 metais nukovė tuometinį WBC lengvo svorio kategorijos čempioną Ishimatsu Suzuki ir išsaugojo WBC lengvo svorio kategorijos čempiono titulą iki 1978 metų. Visgi tais metais De Jesus galiausiai pralaimėjo kovą Duranui ir įspūdinga vyriškio karjera bokso ringe pasibaigė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Visgi De Jesus į viešumą vėl iškilo 1981 metais, kuomet buvo apkaltintas tyčine žmogžudyste. De Jesus buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Būdamas kalėjime boksininkas užsikrėtė ŽIV. Nors konkrečiai nėra žinoma, kokiu būdu tai įvyko, spėjama, kad De Jesus galėjo užsikrėsti kalėjime vartodamas narkotikus arba lytinių santykių metu. Kai paaiškėjo, kad De Jesus susirgo AIDS, boksininkas buvo amnestuotas. Tad paskutiniuosius savo gyvenimo metus boksininkas praleido savo namuose, kur jį aplankė ir jo buvę bokso ringo priešininkai. 1989 metais, būdamas vos 37 metų, De Jesus mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų.

REKLAMA

5. Arthuras Ashe'as

Arthur Ashe (nuotr. Gamintojo)Arthur Ashe (nuotr. listverse.com)

Arthuras Ashe'as buvo profesionalus JAV tenisininkas. Per savo karjerą Ashe'as laimėjo tris „Didžiojo kirčio“ turnyrus. 1963 metais Ashe'as tapo pirmuoju JAV juodaodžiu tenisininku, paimtu į Daviso taurėje dalyvavusią JAV komandą. Sportininkas išlieka vis dar vieninteliu juodaodžiu tenisininku, sugebėjusiu laimėti Australijos, JAV ir Vimbldono „Didžiojo kirčio“ turnyrus. 1979 metais Ashe'ui buvo atlikta širdies operacija, tad po metų vyriškis iš profesionalaus teniso pasitraukė. 1985 metais Ashe'as buvo išrinktas į Tarptautinį teniso šlovės muziejų.

REKLAMA

1988 metais buvo diagnozuota, kad Ashe'as yra užsikrėtęs ŽIV. Kaip paaiškėjo vėliau, Ashe'as ŽIV užsikrėtė širdies operacijų metu, kai jam buvo atliekamas kraujo perpylimas. Ashe'as nusprendė neviešinti savo ligos, tad tai, kad sportininkas serga mirtina liga, paaiškėjo tik 1992 metais. Paskutiniaisiais savo gyvenimo metais Ashe'as įkūrė savo vardo fondą, skirtą kovai su AIDS. 1993 metais tenisininkas mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų.

4. Perry Ellisas

Perry Ellis (nuotr. Gamintojo)Perry Ellis (nuotr. listverse.com)

Perry Ellisas buvo garsus JAV drabužių dizaineris ir verslininkas. Vyriškis išgarsėjo 1976 metais, kuomet sukūrė ir pristatė savo pirmąją moteriškos sportinės aprangos liniją. 1978 metais vyriškis įkūrė sportinę aprangą gaminančią kompaniją „Perry Ellis International“. Ellisas kaipmat susilaukė ir tarptautinio pripažinimo. „Perry Ellis International“ pradėjo gaminti ir vyrišką sportinę aprangą, vėliau savo veiklą dar labiau išplėtė – pradėta gaminti batus, kailinius ir parfumeriją. Devintajame dešimtmetyje Elliso kompanija intensyviai plėtė savo veiklą ir jau dešimtmečio viduryje kompanijos pelnas pasiekė 250 milijonus JAV dolerių. Šiuo metu „Perry Ellis International“ vis dar išlieka viena didžiausių JAV aprangos gamintojų ir platintojų. 1993 metais kompanijos pelnas pasiekė milijardą JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paties Elliso likimas nebuvo toks laimingas. Devintojo dešimtmečio viduryje vyriškis užsikrėtė ŽIV. 1986 metais, būdamas vos 46 metų, Ellisas mirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų. Vyriškis turėjo dukrą, kurios susilaukė su savo drauge Holivudo filmų scenarijų autore Barbara Gallagher. Visgi Ellisas niekada neslėpė, jog yra homoseksualus. Jo ilgametis gyvenimo partneris Laughlinas Barkeris 1986 metais taip pat numirė nuo AIDS.

3. Rockas Hudsonas

Rock Hudson (nuotr. Gamintojo)Rock Hudson (nuotr. listverse.com)

Rockas Hudsonas buvo garsus JAV kino ir televizijos aktorius. Šeštajame ir septintajame dešimtmečiuose aktorius atliko pagrindinius vaidmenis daugelyje to meto romantinių komedijų. Per savo ketverius dešimtmečius trukusią aktoriaus karjerą Hudsonas nusifilmavo beveik 70 kino filmų bei keliuose televizijos serialuose. Vienu metu Hudsonas buvo daugiausiai uždirbantis televizijos aktorius. Devintajame dešimtmetyje alkoholiu ir cigaretėmis piktnaudžiavęs Hudsonas pradėjo skųstis širdies sutrikimais. 1981 metais, po to, kai vyriškis patyrė širdies smūgį, Hudsonui buvo atlikta širdies operacija. Visgi aktoriaus sveikata ir toliau sparčiai blogėjo. 1984 metais buvo diagnozuota, kad Hudsonas serga AIDS. Nepaisant to, aktorius ir toliau tęsė savo veiklą. Viešai apie savo ligą Hudsonas prabilo 1985 metais. Aktorius spėjo, kad ŽIV užsikrėtė tuomet, kada jam buvo atliekama širdies operacija ir perpilamas kraujas. 1985 metų spalį Hudsonas numirė nuo AIDS sukeltų komplikacijų. Iškart po jo mirties buvo pradėta spekuliuoti apie tikrąją aktoriaus seksualinę orientaciją. Nors pats Hudsonas apie tai viešai niekada nekalbėdavo, bet Holivude nuolatos sklandė gandai, kad aktorius buvo homoseksualus.

REKLAMA

 

2. Valentino Liberace

Liberace (dešinėje) (nuotr. Gamintojo)V. Liberace (dešinėje) (nuotr. listverse.com)

Valentino Liberace buvo garsus amerikiečių pianistas, gimęs 1919 metais. Savo karjeros metu Liberace pasižymėjo itin ekscentrišku elgesiu ir mėgdavo įvairiomis priemonėmis atkreipti į save aplinkinių dėmesį. Kartą Liberace save įvardijo kaip „patį iškiliausią šių dienų fortepijono virtuozą“. Menininkas netgi nusipirko itin prabangų, išskirtinai didelį ir auksu papuoštą fortepijoną „Blüthner Grand“.

Liberace pianisto karjera klostėsi itin sėkmingai. Be abejo, nemaža dalimi dėl to, kad vyriškis mokėjo sukurti išskirtinį savo įvaizdį. Už vieną pasirodymą „Madison Square Garden“ arenoje pianistas gavo 138 tūkst. dolerių honorarą. Grodamas Las Vegaso kazino Liberace už kassavaitinius pasirodymus gaudavo po 50 tūkst. dolerių. Už pasirodymus kituose renginiuose pianistas per metus uždirbdavo dar po daugiau nei milijoną dolerių. Milijonai byrėdavo ir už Liberace pasirodymus televizijos programose. Taigi nuo šeštojo iki aštuntojo dešimtmečio Liberace buvo tikra JAV pop kultūros žvaigžde.

REKLAMA

Paskutinysis Liberace pasirodymas įvyko 1986 metų lapkritį. Pianistas niekada viešai nekalbėjo apie tai, jog yra užsikrėtęs ŽIV. Liberace atvirai nešnekėjo ir apie savo seksualinę orientaciją, nors spekuliacijų, jog vyriškis yra homoseksualus, niekada netrūko. 1987 metų vasarį menininką ištiko infarktas ir pianistas netrukus mirė. Atliktas skrodimas parodė, jog Liberace buvo užsikrėtęs ir ŽIV.

1. Freddie Mercury

Freddie Mercury (nuotr. Gamintojo)Freddie Mercury (nuotr. listverse.com)

Freddie Mercury (tikrasis vardas – Farrokhas Bulsara) buvo vienas iš įtakingiausių ir populiariausių XX amžiaus muzikantų. Britų muzikantas, geriausiai žinomas kaip roko grupės „Queen“ dainų autorius, vokalistas ir pianistas, pasižymėjo išskirtiniu muzikiniu talentu ir spalvingu sceniniu įvaizdžiu. Savo muzikinės karjeros pradžioje Zanzibare (dabartinės Tanzanijos teritorija) gimęs Mercury prisijungė prie gitaristo Briano Haroldo May ir būgnininko Rogerio Tayloro bei kartu įkūrė grupę „Queen“. Tuo pačiu metu Freddie pakeitė savo pavardę Bulsara į Mercury.

REKLAMA
REKLAMA

Mercury buvo daugelio „Queen“ kūrinių autorius – menininkas sukūrė visiems puikiai žinomas dainas „Bohemian Rhapsody“, „Somebody to Love“, „We are the Champions“ ar „Killer Queen“. Visgi labiausiai Mercury išpopuliarėjo dėl savo įspūdingų pasirodymų „Queen“ koncertų metu. Per savo karjerą Mercury atliko apie 700 pasirodymų, nemažai iš jų vykdavo stadionuose ar milžiniškose arenose. „Queen“ visame pasaulyje yra pardavę 150 milijonų savo įrašų, nors dažnai teigiama, kad realus parduotų įrašų skaičius galėtų siekti netgi 300 milijonų.

Skirtingai nei scenoje, asmeniniame gyvenime Mercury buvo itin drovus ir uždaras žmogus. Muzikantas buvo biseksualus, bet viešai apie savo asmeninius santykius  niekada nepasakodavo. 1987 metais menininkui buvo diagnozuotas AIDS. Nepaisant to, jog buvo pasiryžęs neviešinti šios žinios, 1991 metų lapkričio 23 dieną Mercury galiausiai oficialiai pripažino sergantis mirtina liga. Praėjus vos parai nuo viešo pranešimo apie savo susirgimą, Mercury mirė. Muzikantas mirė savo namuose Kensingtone, sulaukęs 45 metų. Nuostabiu balsu pasižymėjęs Mercury tapo pirmąja tokio lygio roko muzikos žvaigžde, mirusia nuo AIDS.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų