REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai mes net nesuvokiame, kodėl mus taip masina vienas ar kitas produktas. Visiems žinomas klasikinis pavyzdys – jei moteris vis užsinori ko nors sūraus, vadinasi galima laukti šeimos pagausėjimo. Tokiu būdu organizmas, nedalyvaujant sąmonei, reaguoja į kažkokių medžiagų trūkumą, kurį sukelia tam tikri vidiniai pasikeitimai. Nurodytame pavyzdyje priežastis yra natūrali, o kitais atvejais nenumaldoma trauka tam ar kitam produktui gali reikšti medžiagų apykaitos sutrikimus ir ligos pradžią.

REKLAMA
REKLAMA

Bananas, bananas, bananai...

Pavyzdžiui, bananuose yra daug kalio, ir jei jus karts nuo karto vis traukia nusilupti eilinio vaisiaus žievelę iškart po to kai jau vieną „sunaikinote", reiškia, būtent kalio ir trūksta jūsų organizmui. Įtikėtina, priežastis slypi tame, kad vartojate šlapimą varančius arba hormoninius preparatus.

REKLAMA

Rūgštu – gerai. Dar!

Jūs mėgstate citrinas? Kalbama ne apie skiltelę į rytinės arbatos puodelį, o apie visą vaisių „vienu prisėdimu“, ir net ne apie vieną. Sutikite, tarp citrusinių vaisių mėgėjų tokių herojų atsirastų nedaug. Bet pasitaiko. Gali būti, kad jų ištikimas prisirišimas prie šio rūgštaus vaisiaus, reiškia problemas su tulžies pūsle arba kepenimis.

„Anticholesteroliniai“ obuoliukai

Žmonės, kurių cholesterolio lygis yra padidėjęs, paprastai labai mėgsta obuolius. Ir jei ne du – trys kilogramai iš karto, tai trys keturi obuoliai jiems – tai jau tikrai ne norma. Organizmas kategoriškai reikalauja kalcio, magnio, fosforo ir kalio, kurio dideli kiekiai yra šiuose puikiuose vaisiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tokius pačius malonius pojūčius valgydami obuolius, kaip ir sergantys hipercholesterinemija, patiria ir kiti širdininkai, nes obuoliuose esančios amino rūgštys ir elementai turi teigiamą poveikį ritmiškam širdies raumens darbui.

Kopūstai iš jūros dugno

Dabar parduotuvėse tikrai galima rasti nemažai jūrinės žuvies (dėl jos kokybės – kalba atskira) ir tai, ko anksčiau buvo tik konservų pavidalu – jūros kopūstų (laminarijos). Žmonės tikrai ne ypač aktyviai juos valgo. Ir jei nei iš šio nei iš to potraukis šiam produktui padidėjo, reiktų kreiptis į endokrinologą ir išsitirti skydliaukę. „Kopūstuose" iš jūros dugno daug jodo, kurio trūkumą galėjo sukelti liga. (Apie šias ir kitas jūros gėrybes plačiau papasakosime kitame straipsnyje).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O valgyti įprastus baltagūžius kopūstus norisi sutrikus žarnyno veiklai.

Ledų ar pieno? Ir to, ir to, ir daugiau, prašom

Suaugusių pieno ir pieno produktų mėgėjų organizmui paprastai trūksta kalcio, juos vargina įvairios „druskų sankaupos“ ir osteoporozė. Ar jūsų niekada nestebino kai kurių žmonių noras valgyti daug ledų, nežiūrint į labai šaltą orą? Gali būti, kad ir čia pagrindinis kaltininkas – kalcis, tiksliau jo trūkumas.

Tačiau pienas – tai ne tik kalcis. Jame yra aminorūgščių: triptofano, leicino, lizino.

Pirmoji iš jų, triptofanas turi stiprų raminantį poveikį, ji būtina greitai susierzinantiems, nuvargusios nervų sistemos, pastoviai patiriantiems stresus žmonėms.

REKLAMA

Kai organizmui trūksta riebalų, arba jei trūksta cholino, medžiagos dalyvaujančios jų perdirbime, valgoma daug kiaušinių.

Šiuolaikinė medicina siūlo didelę galybę visokių piliulių, tablečių ir miltelių, kurių tikslas – papildyti organizmą tomis medžiagomis, kurių jam trūksta. Pavadinimų ir prekinių ženklų gausoje painiojasi net patyrę gydytojai, bet žmogaus organizmas paprastai neklysta. Įsiklausykite į savo poreikius ir pomėgius, galbūt kūnas bando jus perspėti ir priversti elgtis rūpestingiau su pačiu savimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų