REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį savaitgalį (spalio 7–9 dienomis) bus tikrinamas vairuotojų blaivumas keliuose. Bet kokiu atveju alkoholis ir automobilis – nesuderinami dalykai, bet jei išvakarėse teko kilstelti taurelę, pravartu žinoti, kada galima sėsti už vairo ir kaip nustatoma alkoholio koncentracija kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA

Šiek tiek teorijos

Etilo spiritas (С2Н5ОН, etanolis, etilo alkoholis) – bespalvis permatomas lakusis skystis, kurio tankumas 0,813-0,816 g/cm³, turintis charakteringą kvapą ir deginantį skonį. Etanolis lengvai užsidega, dega nerūkstančia silpna ugnimi, ir žinoma, yra vartojamas į vidų.

REKLAMA

Apie 20% etanolio „įsikuria“ skrandyje, 80 – plonojoje žarnoje. Įsisavinimo procesas prasideda po 5-10 min., o maksimali koncentracija kraujyje pastebima beveik po valandos. Tą įsisavinimą galima ir sulėtinti (iki 3 valandų), jei kartu su alkoholiniais gėrimais valgysite bulves, mėsą, riebų maistą bei pagreitinti, jei visai neužkasite arba maišysite stiprų alkoholį su alumi, vynu ar gazuotais gėrimais. Po valandos pavartojus alkoholio jis palaipsniui šalinasi iš kraujo ir atsiduria šlapime, seilėse, išvepiamame ore (iki 10%). Likęs spiritas organizme oksiduojasi iki anglies dioksido ir vandens. Svarbu, kad kai kraujyje alkoholio beveik nebelieka, šlapime ir nugaros smegenų skystyje jo koncentracija išlieka didelė.

REKLAMA
REKLAMA

Formulės

Daugumoje normatyvinių aktų, numatančių blaivumo patikrinimą, pagrindinis kriterijus yra alkoholio koncentracija kraujyje. Žinodami išgerto gėrimo stiprumą bei kiekį, tą koncentraciją galima paskaičiuoti pagal formulę:

С=A/(P*r)-b60*T, kur:

С – spirito koncentracija kraujyje

A – išgerto alkoholio kiekis gramais (alkoholio kiekis yra padauginamas iš jo tankio – 0,79384 g/cm³)

P – kūno masė kilogramais

r – redukcijos veiksnys. Šis rodiklis parodo tą suvartoto alkoholio dalį, kuri patenka į kraują. Vyrams tai bus apie 0,67, moterims – 0,55. Mažesnis skaičius bus nutukusiems žmonėms ir didesnis vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

b60 – alkoholio koncentracijos kraujyje sumažėjimas per valandą. Priimta, kad b60 ribos svyruoja tarp 0,100 – 0,160 g/l. Šis rodiklis didesnis, kai vartojamos didelės alkoholio dozės.

T – laikas, praėjęs po alkoholio vartojimo valandomis.

Kaip matome iš formulės, spirito perdirbimo greitis priklauso ne nuo išgerto kiekio, o nuo kūno masės. Laikoma, kad jis sudaro 100 – 125 mlg etanolio 1 kg žmogaus kūno masės per valandą. Be šios formulės, naudinga žinoti, kad alkoholio koncentracija kraujyje ir šlapime per vieną valandą nuo išgėrimo prilyginama 1/1, po 2 valandų – 1/1,3, po 3 valandų – 1/1,43, o po 4 valandų – 1/1,33. Paskaičiavimuose įprastai naudojamas koeficientas 1,33.

REKLAMA

Skaičiuojame patys

Pavyzdys: vyras, sveriantis 70 kg, išgėrė 100 ml degtinės, kurios stiprumas 40 laipnių prieš tris valandas. Ar jis jau išblaivėjo, kad galėtų sėsti už vairo? O jei ne, tai kada jau galėtų vairuoti mašiną?

Sudedame duomenis į formulę: С=A/(P*r)-b60*T,

A=40%*100ml*0,79384g/ml=31,7536g

P=70 kg

r=0,68

b60=0,13

T=3

Gauname, kad C=31,7536/(70*0,68)-0,13*3=0,277092437 promilių. Koncentracija šlapime bus 1,33*0,277092437=0,36853294121 promilių. Tokius duomenis ir naudoja ekpertai. (Pateikta formulė negarantuoja absoliučiai tikslių paskaičiavimų)

REKLAMA

Informacija:

Jei neturite 2 metų vairavimo patirties – leistinas alkoholio kiekis kraujyje negali viršyti 0,2 promilės (vairuojant bet kokią transporto priemonę). Vairuojant keleivinį arba sunkųjį transportą leistinas alkoholio kiekis kraujyje negali būti didesnis nei 0,2 promilės. Vairuojant lengvąjį automobilį arba motociklą (ir turint ne trumpesnę kaip 2 metų vairavimo patirtį) leistinas alkoholio kiekis kraujyje gali būti ne didesnis nei 0,4 promilės.

Patarimai

Kad pagreitėtų etanolio perdirbimas, medikai naudoja gintaro rūgšties preparatus. Šio proceso intensyvumą šiek tiek pagreitina ir vitaminas B6. Bet visų pirma, tiems, kas nori kuo greičiau prablaivėti, reikia neapsunkinti savo apgirtimo dar labiau. O būtent, nevartoti trankvilizatorių, neuroleptikų ir migdomųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nereikia pamiršti, kad alkoholio įsisavinimą, o atitinkamai ir jo pasišalinimo procesą stabdo riebus maistas. Be to, be paties alkoholio, organizmui reikia atsikratyti ir produkto, pasigaminančio jo perdirbimo procese – acetaldehido. Būtent ši medžiaga ir sukelia negalavimus ryte, galvos skausmą ir t.t.

Savijauta po vakarėlio bus geresnė, jei kartu su alkoholiu nevartosite priešuždegiminių preparatų ir kai kurių rūšių antibiotikų.

Lentelė, kurioje pateikta, per kiek laiko tam tikras gėrimas „išsivėdina“ iš organizmo. Tai tik vidutiniai statistiniai duomenys, kurių nerekomenduojame tikrinti už vairo!

REKLAMA

Alkoholio poveikis organizmui (nuotr. Balsas.lt)

Alkoholio testas gali būti teigiamas, jei:

* jūs gėrėte tam tikras sultis arba girą;

* vartojote vaistus, kurių sudėtyje yra spirito;

* sergate viršutinių kvėpavimo takų ligomis;

* yra burnos ertmės susirgimų.

Maža dozė – saugi. MITAS!

Beje, yra įrodyta, kad netgi vartojant mažas alkoholio dozes atsiranda tokie požymiai:

- Neigiamas poveikis kepenims;

- Toksinis poveikis visiems organams bei organizmo sistemai, ypatingai smegenims bei lytinėms ląstelėms;

- Didėja rizika tapti priklausomu nuo alkoholio;

- Padidėja tikimybė susirgti cukralige arba įvairiomis vėžio formomis;

- Padidėja tikimybė susirgti arterine hipertenzija.

Nepamirškite, kad netgi maža alkoholio dozė atima iš žmogaus galimybę teisingai orientuotis, atsiranda perdėto pasitikėjimo jausmas, o dėl to net lygiame kelyje gali nutikti avarija. Saugios kelionės!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų