REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, rugsėjo 20 d., tarptautinė organizacija Save the Children International kartu su visomis jai priklausančiomis nacionalinėmis „Gelbėkit vaikus“ organizacijomis, sieks atkreipti pasaulio lyderių, susirinkusių į kasmetinę Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją Niujorke, dėmesį į sveikatos priežiūros specialistų krizę trečiojo pasaulio šalyse ir lėtai kintančius kūdikių ir vaikų iki 5 metų mirtingumo rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA

Tai sudėtinė globaliu mastu organizacijos vykdomo projekto EVERYONE (liet. – kiekvienas) dalis. Šiuo metu siekiant  mažinti kūdikių ir vaikų iki 5 metų mirtingumo rodiklius pasaulyje, savo jėgas yra sujungusios per 300 nevyriausybinių organizacijų.

REKLAMA

Mirtingumo rodiklio mažinimas – tai ketvirtasis Tūkstantmečio Deklaracijos, kurią tarp 189 valstybių pasirašė ir Lietuvos valstybės prezidentas, tikslas, deklaruojantis siekį 2/3 sumažinti kūdikių ir vaikų iki 5 metų mirtingumą iki 2015 metų.

Naujausių tarptautinės organizacijos UNICEF šį rugsėjį pristatytais tyrimo dėl vaikų mirtingumo rodiklių duomenimis, 2010 metais kūdikių ir vaikų iki 5 metų mirtingumo rodiklis siekė 7,6 mln. (palyginti 1990 metais – 12 mln.), t.y. kiekvieną praėjusių metų dieną pasaulis netekdavo 21 tūkst. vaikų iki 5 metų. Pagrindinės šių mirčių priežastys – plaučių uždegimas (18%), diarėja (viduriavimas, 15%), priešlaikinio gimdymo komplikacijos (12%), naujagimių asfiksija (9%) ir maliarija (16%). Badas ar nepakankamas maitinimas lieka viena pagrindinių priežasčių, sąlygojančių beveik trečdalį vaikų iki 5 metų mirčių.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik puse šių mirčių tenka tik penkioms šalims: Indijai, Nigerijai, Kongo Demokratinei Respublikai, Pakistanui ir Kinijai. Trečdalis šio rodiklio tenka Indijai (22%) ir Nigerijai (11%). Nuo 1990 metų mirtingumo rodiklis mažėjo 35 % – nuo 88 kūdikių ir vaikų mirčių iš 1000, iki 57 iš 1000 2010 metais. Skaičiuojaa, kad 70% šio mirties rodiklio tenka vaikams per pirmuosius metus.

„Save the Children International atstovai perspėja, kad šiuo metu mažiausiai 350 mln. vaikų lieka be mažiausios galimybės laiku gauti tinkamą medicininę pagalbą. Todėl organizacija visų nacionalinių organizacijų „Gelbėkit vaikus“, dalyvaujančių projekte EVERYONE, pagalba šiuo metu renka žmonių parašus savose valstybėse, taip išreiškiant pritarimą siekiui, formuluojamam šūkiu: SVEIKATOS SAVANORIS – KIEKVIENAM VAIKUI! (angl. – Health Workers Count) Ši deklaracija nėra tuščia, – dauguma mažų vaikų pasaulyje būtų išgelbėti ne tik dėl tinkamo aprūpinimo vaistais ar vakcinomis, bet ypač dėl sustiprintų sveikatos priežiūros specialistų ir sveikatos savanorių pajėgų, kurias būtina padidinti net 3,5 mln.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelio mirčių pavyktų išvengti tik jeigu sergantys vaikai laiku gautų kvalifikuoto sveikatos savanorio pagalbą – būklės įvertinimą, vaistų suteikimą, tolesnę priežiūrą, nepamirštant ir higieniškos bei bent kiek kvalifikuotos pagalbos gimdančioms moterims. Dabar daugelis vaikų atsiduria tiesiog sveikatos priežiūros ir ligų diagnozavimo „užribyje“. Ir nėra svarbu, kur mažasis serga – Indijoje, Nigerijoje ar Zambijoje: kiekviena mama nori išgelbėti savo sergantį vaiką. Ir, deja, daugeliui jų tenka tiesiog ištisai laidoti savo kūdikius vien dėl to, kad reikiamu metu medicinos pagalba būna už keliasdešimties kilometrų kelio pėsčiomis. Nepamirškime, net skurdžiausiai gyvenanti mama Lietuvoje, turi keliskart daugiau galimybių surasti medicininę pagalbą savo sergančiam kūdikiui. Skaičiuojama, kad šalyse, kurios gyvena sveikatos specialisto pasiekiamumo krizės sąlygomis, kūdikių ir vaikų iki 5 metų galimybė išgyventi yra 5 kartus mažesnė“, – sako Rasa Dičpetrienė, VO „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė.

REKLAMA

VO „Gelbėkit vaikus“, prisidedanti prie tarptautinės organizacijos kampanijos, taip pat renka parašus fizinių asmenų, norinčių išreikšti poziciją dėl sveikatos priežiūros specialistų skaičiaus didinimo trečiojo pasaulio šalyse tam, kad nė vienas vaikas neliktų medicininės pagalbos „užribyje“. Šiuo metu organizacija parašus renka savo kuruojamų vaikų dienos centrų, struktūrinių padalinių bei mokyklų, su kuriomis bendradarbiauja kituose projektuose, atstovų pagalba.

Su globaliu mastu vykdomu projektu organizacija taip pat supažindins ir LR Seimo narius, prašydama ne tik jų pritarimo Tūkstantmečio Vystymo Tikslo (6) įgyvendinimui, kurio siekia taip pat ir VO „Gelbėkit vaikus“, bet tuo pačiu ir visos valstybės pozicijos detalizavimo, mažinant globalią kūdikių ir vaikų iki 5 metų mirtingumo situaciją, taip vykdant Lietuvos pasirašytą Tūkstantmečio Deklaraciją.

Šiuo metu VO „Gelbėkit vaikus“ prisideda prie pasaulio vaikų mirtingumo problemos sprendimo vykdydama pagalbos projektą Zambijai – iki spalio 15 dienos rinkdama lėšas trumpaisiais numeriais (1416 – 2 Lt; 1417 – 5 Lt). Surinktos aukos bus tiesiogiai perduotos „Gelbėkit vaikus“ padaliniui Zambijoje ir skirtos visų pirma elementarioms transporto priemonėms – dviračiams, skirtiems sveikatos savanoriams – įsigyti bei sveikatos savanoriams apmokyti. Iki šios dienos lietuviai yra suaukoję 82 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų