REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didelis prekybos centras – tai galimybė per vieną apsilankymą nusipirkti visko, ko tik gali įsigeisti jūsų fantazija. Tinklalapio touropia.com pateikiamas didžiausių pasaulio prekybos centrų sąrašas yra sudarytas pagal tai, kokį plotą užima šios milžiniškos prekybos vietos. Į pateikiamą centrų plotą įskaičiuotos mažmeninės prekybos vietos, viešojo maitinimo įstaigos ir pramogų centrai. Įdomu tai, kad milžiniškų prekybos centrų era prasidėjo Azijoje, kur gerokai pigesnė žemė, ir tik du iš sąraše pateikiamų prekybos centrų yra už Azijos žemyno ribų.

REKLAMA
REKLAMA

10. „Siam Paragon“ (998 200 kv/m)

Siam Paragon (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Siam Paragon (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Bangkoke esantis „Siam Paragon“ prekybos centras yra viena didžiausių prekyviečių Tailande, jį lenkia tik šalia esantis „Central World“. Centre veikia daugybė parduotuvių ir restoranų bei daugiafunkcinis kino teatras, Siamo vandenyno pasaulio akvariumas, Thai galerija ir operos koncertų salė. „Siam Paragone“ taip yra dideli boulingo ir karaoke pramogų centrai.

REKLAMA

9. „Berjaya Times Square“ (1 066 400 kv/m)

Berjaya Times Square (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Berjaya Times Square (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Kvalalampūre esantis „Berjaya Times Square“ prekybos centras yra įsikūręs dviejuose bokštuose dvyniuose, jame yra ne tik gausybė parduotuvių, bet ir veikia du penkių žvaigždučių viešbučiai. Šio pastato grindys užima 700 tūkst. Kvadratinių metrų ir pagal šiuos skaičius tai galėtų būti pats didžiausias pasaulio prekybos centras. Šiame prekybos centre yra apie tūkstantį įvairių parduotuvių ir veikia 65 viešojo maitinimo įstaigos bei kelios pramogų zonos. Viena jų – Azija – didžiausias teminis pramogų parkas po stogu, Kosmoso pasaulis bei pirmieji Malaizijoje 2D ir 3D kino teatrai.

REKLAMA
REKLAMA

8. „Istanbul Cevahir“ (1 075 700 kv/m)

Istabul Cevahir (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Istabul Cevahir (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Įsikūręs europinėje Turkijos dalyje Stambule, prekybos ir pramogų centras „Istanbul Cevahir“ duris lankytojams atvėrė 2005-aisiais. Tai pats didžiausias prekybos centras Europoje. Šiame prekybos centre yra 343 parduotuvės, 34 greito maisto restoranai ir 14 restoranų gurmanams. Prekybos centro komplekse taip pat yra didelė scena masiniams renginiams ir net linksmųjų kalnelių atrakcionų parkas bei daugybė kitų pramogų.

7. „SM Megamall“ (1 116 000 kv/m)

SM Magamall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)SM Magamall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Didžiausias prekybos centras Filipinuose, šalies sostinėje Maniloje buvo atidarytas 1991 metais. Per dieną prekybos centro maitinimo įstaigose vidutiniškai apsilanko 800 tūkst. Lankytojų, o pats centras vienu metu gali aptarnauti iki keturių milijonų svečių. Šis prekybos centras yra įsikūręs dviejuose pastatuose: A pastate veikia kino teatrai, boulingo alėja, viešojo maitinimo įstaigos, o pastate B įsikūrę daugybė įvairių parduotuvių. Prekybos centro pastatus jungia specialiai tam pastatytas „koridorius“, kuriame taip pat yra įsikūrusios kelios užeigos. Šiuo metu „SM Megamall“ yra renovuojamas ir planuojama centrą dar plėsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. „West Edmonton Mall“ (1 168 700 kv/m)

West Edmonton Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)West Edmonton Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

„West Edmonton“ prekybos centras yra Albertoje, Kanadoje. Šis prekybos centras buvo laikomas didžiausia prekyviete Amerikoje nuo 1981 m. iki 2004 m. Prekybos centre įsikūrę 800 įvairių parduotuvių, pramogų parkas, didelis uždaras vandens parkas ir ledo rūmai. Lankytojai taip pat gali mėgautis mini golfo laukais, boulingu, kino teatrų paslaugomis.

5. „Dubai Mall“ (1 171 800 kv/m)

Dubai Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Dubai Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Prekybos centras „Dubaj Mall“ yra komplekso Burj Khalifa dalis, kuris laikomas aukščiausiu kada nors žmonių pastatytu pastatu. Prekybos centro plotas – 12 mln. kvadratinių pėdų (apie penkiasdešimt futbolo aikščių). Prekybos centre yra apie 1200 parduotuvių, viena jų – didžiausia saldainių parduotuvė pasaulyje. Prekybos komplekse taip pat yra čiuožykla, kompiuterinių žaidimų centras, penkių žvaigždučių viešbutis, 22 kino salės ir apie 120 restoranų ir kavinių. Šiame prekybos centre taip pat yra ir vienas didžiausių pasaulio akvariumų.

REKLAMA

4. „SM Mall of Asia“ (1 302 000 kv/m)

SM Mall of Asia (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)SM Mall of Asia (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Prekybos centras „SM Mall of Asia“ yra Filipinų sostinėje Maniloje ir veikia nuo 2006 metų. Prekyvietė yra įsikūrusi keturiuose pastatuose, kuriuos jungia pėsčiųjų takai. Po prekybos centrą specialiu maršruto kursuoja dvidešimties vietų tramvajus, kuris vežioja lankytojus. Centre yra Imax teatras su viena didžiausių pasaulyje 3D ekranų bei olimpinio dydžio ledo čiuožykla, kuri gali pasiūlyti pramogų nuo ledo ritulio iki dailiojo čiuožimo.

REKLAMA

3. „CentralWorld“ (1 432 200 kv/m)

„CentralWorld“) (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)„CentralWorld“) (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

1990-aisiais atidarytas „CentralWorld“ yra didžiausias prekybos centras Tailande. Šis viduriniosios klasės pirkėjams skirtas prekybos centras yra rimtas konkurentas prabangiajam „Siam Paragon“. Šių metų gegužės 19 „CentralWorld“ buvo viena iš daugelio vietų, kur vyko protestuotojų ir pareigūnų susirėmimai, prekyvietėje kilo gaisras. Jis tęsėsi dvi dienas ir nuniokojo Zen universalinę parduotuvę. Po kelis mėnesius trukusių remonto darbų, prekybos kompleksas atidarytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. „Golden Resources Mall“ (1 860 000 kv/m)

Golden Resourses Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Golden Resourses Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Pusantro karto didesnis už „Mall Amerika“, „Golden Resources Mall“ Kinijoje buvo didžiausias pasaulio prekybos centras nuo 2004 m. iki 2005 m.. , nors prekyvietės savininkai iš pradžių tikėjosi, kad prekybos centre per dieną apsilankys 50 tūkst. pirkėjų, 2004 m. tikrasis lankytojų skaičius buvo gerokai mažesnis, tik 20 per valandą. Kita problema buvo kainos, kurios buvo sunkiai įkandamos eiliniams kinams. Dar viena kliūtis verslui buvo tai, kad ši prekyvietė buvo įkurta ne Pekino centre, tad užsieniečiai į „Golden Resources Mall“ beveik neužsukdavo.

REKLAMA

1.„New South China Mall“ (2 002 600 kv/m)

New South Chaina Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)New South Chaina Mall (Nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)


„New South China Mall“ Dongguane Kinijoje pagal prekybai skirtą plotą yra pats didžiausias prekybos centras pasaulyje. Prekybos centro teritorija padalinta į septynias zonas, kiekviena jų – pristato po vieną pasaulio miestą. „New South China Mall“ yra Trumfo arka ir kanalai, kuriuose plaukioja gondolos. Prekybos centre taip pat yra įrengtas linksmųjų kalnelių atrakcionų parkas. Deja, jam trūksta lankytojų. Nuo tada, kai šis centras buvo atidarytas, 2005-aisiais, jame liko daug prekybai nenaudojamos vietos – net 99 proc. ploto, šis prekybos centras kartais vadinamas didžiausiu prekybos centru vaiduokliu pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų