REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprastai namuose laikomų akvariumų dydis atitinka 29-30 galonų (galonas - tūrio matavimo vienetas, apytiksliai atitinkantis 4 litrus), nors kai kurie žmonės renkasi ir kur kas didesnius akvariumus. Viešose vietose akvariumai būna be galo dideli, bet tik nedaugelis jų pateko į šį didžiausių pasaulio akvariumų dešimtuką. Tokiuose akvariumuose gali gyventi net banginiai, rykliai ir pelėdinės rajos. Kad palygintumėme šiuos gigantiškus akvariumus atsižvelgėme į jų tūrį, kuris matuojamas galonais. Taigi, žemiau pateikiame didžiausio tūrio akvariumus iš viso pasaulio.

REKLAMA
REKLAMA

10. Vakarų Australijos akvariumas (0,8 milijonų galonų)

Vakarų Australijos akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Vakarų Australijos akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Šis akvariumas įsikūręs Perto priemiesčio krantinėje, Vakarų Australijoje. Tai didžiausias akvariumas Australijoje, sutrumpintai vadinamas AQWA. Akvariumo cisterna yra 40 metrų ilgio ir 20 metrų pločio, jame telpa 3 000 000 litrų jūros vandens. Jis jungia 98 metrų povandeninį tunelį. Už atitinkamą mokestį narai gali prisiartinti prie akvariumo ir iš arti stebėti jūros gyvūnus.

REKLAMA

9. Genujos akvariumas ( 1 milijonas galonų)

Genujos akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Genujos akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Šis akvariumas, pastatytas Italijoje, yra vienas didžiausių visoje Europoje. 70 akvariumo cisternų apgyvendino net 6 000 gyvūnų rūšių iš viso pasaulio. Kelios cisternos atitinka Viduržiemio jūros, Raudonosios jūros ir Indijos vandenyno natūralias gamtines sąlygas. Įspūdingiausia akvariumo dalis - ryklių, delfinų ir ruonių buveinė.

REKLAMA
REKLAMA

8. Šanchajaus vandenyno akvariumas ( 1 milijonas galonų)

Šanchajaus akvariumas (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Šanchajaus akvariumas (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Šanchajaus vandenyno akvariumas yra didžiausias visoje Azijoje. Jį sudaro 9 parodų zonos įskaitant Kinijos, Antarkties iki Australijos zonas. Kinijos zonoje gyvena kai kurie nykstantys Kinijos vandens gyvūnai. Didžiausia lankytojų atrakcija - 155 metrų ilgio povandeninis tunelis, kuris laikomas vienu ilgiausiu vandens tuneliu pasaulyje.

7. uShaka Jūrų pasaulis (< 1 milijonas galonų)

uShaka akvariumas (nuotr. Balsas.lt)uShaka akvariumas (nuotr. Balsas.lt)

uShaka Jūrų pasaulis įsikūręs Durbane, Pietų Afrikoje. Šis akvariumas gali didžiuotis turintis net 32 talpas. Čia galima aptikti įvairiausių jūros būtybių nuo pačių mažiausių iki delfinų ar ryklių. Akvariumas perteikia sudužusio laivo interjerą, jame gausu restoranų ir kavinių. Populiariausio „The Cargo Hold“ restorano stiklinė siena atveria nuostabius vaizdus į povandeninę jūrą su nardančiais rykliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Monterėjaus įlankos akvariumas (1,2 milijonai galonų)

Monterey Bay akvariumas (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Monterey Bay akvariumas (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Įsikūręs istoriniame konservų Row rajone „Monterey Bay“ yra vienas populiariausių akvariumų Kalifornijoje. Centrinė Kalifornijos jūros būtybių stebėjimo vieta yra 10 metrų aukščio, ir talpina net 1,3 milijonus litrų vandens. Kita talpa su gigantišku langu (ir su 4,5 milijonais litrų vandens) atveria vaizdą į vidinę jūros įlanką, kurioje galima išvysti rajožuves, medūzas ir daugelį kitų jūros gyvūnų.

REKLAMA

5. Turkuazoo akvariumas (1,32 milijonų galonų)

Turkuazoo akvariumas (nuotr. Balsas.lt)Turkuazoo akvariumas (nuotr. Balsas.lt)

Turkijos milžiniškas akvariumas, atidarytas 2009 metais, yra pirmasis atogrąžų miškų ir tropinių jūrų zonų akvariumas. Jis įsikūręs Istambulo prekybos centre ir tęsiasi net 80 metrų po vandeniu. Turkuazoo akvariume gyvena per 10 000 jūros gyventojų, nuo tigrinių ryklių iki piranijų. Didžiausia akvariumo cisterna talpina 5 milijonus litrų vandens.

4. L'Oceanogràfic akvariumas (1,85 milijonų galonų)

L'Oceanogràfic akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)L'Oceanogràfic akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

L'Oceanogràfic jūrinis kompleksas yra milžiniška jūros gyvūnijos buveinė. Jis, pastatytas Ispanijoje, Valensijoje, dar žinomas kaip meno ir mokslo centras. L'Oceanogràfic yra vienas didžiausių akvariumų Europoje, kuriame gyvena per 45 000 jūros būtybių,. Čia yra 9 vandens bokštai, suskirstyti į du lygius, atitinkamai pagal gyvūnijos ekosistemas. Du iš devynių tunelių yra sujungti ir sudaro 35 metrų ilgio povandeninį tunelį, kuriuo eidami lankytojai gali stebėti ryklius, rajas ir kitas žuvis.

REKLAMA

3. Okinavos jūrinis akvariumas (1,98 milijonai galonų)

Okinavos akvariumas (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Okinavos akvariumas (nuotr. flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Okinavos Jūrinis akvariumas, kuris buvo atidarytas 2002 metais, yra viena pagrindinių Ocean Expo Parko pramogų Japonijoje. Svarbiausias akvariumo tankas, Kuroshio jūra, talpina net 7,5 milijonus litrų vandens. Per didelį akrilinį langą, 8.2m aukščio ir 22.5m pločio, galite stebėti Kuroshio jūros gyvūnijos įvairovę. 2010 metų liepą akvariume gimė 4 pelėdinės rajos.

2. Dubai Mall akvariumas (2,64 milijonų galonų)

Dubajaus akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)Dubajaus akvariumas (nuotr.flickr.com) (nuotr. Balsas.lt)

Dubai Mall – didžiausias pasaulyje prekybos centras esantis Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Pastato viduje yra įrengtas milžiniško dydžio akvariumas. Jame gyvena apie 33 tūkstančiai jūros gyvūnų rūšių. Čia galite išvysti net 400 ryklių ir rajų. Dėl savo milžiniškos stiklinės panelės šis akvariumas įtrauktas į Gineso rekordų knygą. Panelė yra 8,3 metrų aukščio, 32,88 metrų pločio ir 75 centimetrų storio. 2010 metų vasarį iš tanko, kuriame gyvena rykliai ir kitos plėšrios žuvis ėmė lietis vanduo, žmonės buvo evakuoti, o prekybos centras laikinai uždarytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džordžijos (JAV) akvariumas (6,3 milijonai galonų)

Džordžijos kavariumas (nuotr.Wikipiadia.com) (nuotr. Balsas.lt)Džordžijos kavariumas (nuotr.Wikipiadia.com) (nuotr. Balsas.lt)

Džordžijos (JAV) akvariumas, kuriame gyvena per 100 000 įvairiausių jūros gyvūnų, yra įsikūręs Atlantoje ir laikomas pačiu didžiausiu akvariumu visame pasaulyje. Akvariumui atidaryti prireikė 250 milijonų Amerikos dolerių, kuriuos paaukojo „Home Depot“ bendrasavininkas Bernie Marcus. Akvariumas atidarytas 2005 metų lapkritį. Džordžijos akvariumas yra vienintelė organizacija Azijoje, apgyvendinusi ūsuotuosius ryklius. Šie rykliai laikomi milžiniškame 24 milijonus litrų vandens talpinančiame talpoje. Ryklių apgyvendinimas akvariume buvo vertinamas labai prieštaringai, neva jų laikymas nelaisvėje, jau sukėlė dviejų ūsuotųjų ryklių mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų