REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Šiaulių milijonierius Arnoldas Normantas dabar yra teisybės ieškantis ūkininkas, gyvenantis nežinomybėje. Toks likimas ištiko žmogų, išdrįsusį mesti iššūkį įžūliam Šiaurės Lietuvos gangsteriui ir jį globojantiems korumpuotiems teisėsaugininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Birželio pabaigoje „Balsas.lt savaitė“ rašė apie šiauliečio A. Normanto kovas su įtakinga vietos antstole Eurika Ruliene. Neseniai vyriškis prasitarė ir apie nesibaigiančius mūšius su Šiauliuose pagarsėjusios guginių gaujos veikėjo Adomo Mačiuko, pravarde Mačyla, sėbrais, kurie palaiko artimus ryšius su aukščiausiojo rango vietiniais teisėsaugininkais.

REKLAMA

Iki šiol nesibaigianti dvikova verslininkui brangiai kainavo – jis neteko įvairaus turto net už 3 mln. litų.

Neteko beveik viso turto

Guginių gaujos nariai iš A. Normanto pavogė beveik visą turtą – pinigus, žemės sklypus, prabangias mašinas. Be to, buvusiam milijonieriui apgaule buvo pakišta pasirašyti dokumentus, kurie patvirtino, kad visateisiu žemės savininku taptų A. Mačiuko sūnus.

Į keblią padėtį patekusio A. Normanto teigimu, garsaus Šiaulių kriminalinio pasaulio veikėjo sūnus studijuoja teisę vienoje šalies prestižinėje aukštojoje mokykloje – Mykolo Romerio universitete.

REKLAMA
REKLAMA

Atvirą kovą Šiaulių mafijai A. Normantas paskelbė prieš dvejus metus grįžęs iš kalėjimo.

„Tuo metu man priklausė daug nekilnojamojo turto objektų. Verčiausi žemdirbyste. Kadangi turėjome bendrų pažįstamų, tad A. Mačiuko sūnui padėjau tapti jaunuoju ūkininku. Tai nėra paprasta, nes norint juo tapti reikia turėti mažiausiai 20 hektarų žemės. Tada daviau ir pagal visus reikalavimus atitinkantį žemės sklypą, sunkiai pradžiai suteikiau net finansinę paramą, aprūpinau būtina technika. Trumpai kalbant – suteikiau galimybes dirbti ir pasipelnyti. 2008 metų rudenį, prasidėjus visuotinei šalies ekonomikos krizei, pasakiau, kad reikėtų atsiskaityti už žemės sklypą. Tačiau man iki šiol už ją niekas iš tų asmenų neatsiskaitė“, – sakė A. Normantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjo nesėkmės

Kai verslas ėmė nesisekti, A. Normantas netrukus sulaukė ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) agentų smūgių. Neskaidrius sandorius narpliojantys pareigūnai pradėjo tyrimą A. Normanto atžvilgiu. Jam buvo pateikti įtarimai dėl neva neteisėtų finansinių operacijų, Pridėtinės vertės mokesčių, Europos Sąjungos lėšų grobstymo ir slėpimo. Šiauliečiui buvo pateikti įtarimai, esą jis sukūrė fiktyviai veikiančių jaunųjų ūkininkų grupę, vienijančią keturis asmenis, ir iš kiekvieno jų susižėrė po 128 tūkst. litų.

REKLAMA

„Dėl tokių kaltinimų man kelis mėnesius teko praleisti Šiaulių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. A. Mačiukas žadėjo manimi pasirūpinti: į kalėjimą gardesnio kąsnio atnešti, dėl sūnaus nesėkmių sielvartaujantiems tėvams įvairiais klausimais pagelbėti. Bet kai mane uždarė belangėn, prasidėjo tikrasis „žiurkiavimas“ – jie ėmėsi vogti visą mano asmeninį turtą, kurį buvau sukaupęs“, – pasakojo A. Normantas.

Būtent tada A. Mačiukas ir sugalvojo perimti jo turtą. „Buvau ūkininkas ir man priklausė net 40 hektarų kviečių laukas. „Nespėjęs išeiti iš kalėjimo sužinojau, kad jie nukūlė ir kviečių lauką. A. Mačiukas pradėjo žygius per įvairias įstaigas, prisistatinėjo mano vardu ir reikalavo jam sugrąžinti solidų avansą, kuris buvo pervestas už nekilnojamąjį turtą“, – pasakojo A. Normantas.

REKLAMA

Jokios naudos iš to, kad jis bendravo su apsukriais Šiaulių veikėjais, A. Normantas neturėjo, tačiau patikėjęs Mačiukų, Artūro Miknevičiaus, Arūno Drazdovo gudriai suregztomis pasakaitėmis, būdamas laisvėje jis skolindavo jiems apvalias sumas pinigų.

Gangsteriai aiškino norintys pradėti švarų gyvenimą ir įsitvirtinti žemės ūkio sferoje.

Verslininkas išperkamosios nuomos būdu turėjo įsigijęs daug prabangių automobilių – visureigį „Mercedes Benz G“ ir kitas daugiau nei 100 tūkst. litų kainuojančias mašinas. Jomis leisdavo naudotis tuomečiam draugui A. Mačiukui, anuomet neturėjusiam nei pinigų, nei transporto priemonės. Kaskart persėdęs į A. Normanto mašinas aplinkiniams mėgdavo pasigirti, kad tai jo automobiliai, ir demonstratyviai jomis važinėdavo Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medžioklės su pareigūnais

Po dviejų mėnesių, praleistų areštinėje, A. Normantas grįžęs į laisvę sužinojo ne tik tai, kad buvo apšvarintas buvusių draugų, bet ir sulaukė rašto, kuriame buvo uždrausta bendrauti su A. Mačiuku.

„Šis raštas buvo inspiruotas Šiaulių FNTT skyriaus pareigūnų, nes A. Mačiukas neblogai pažinojo ir, kiek žinau, dalykinių reikalų yra turėjęs su šio skyriaus vadovu Kornelijumi Škiela. Turiu žinių, kad jie abu neretai dalyvaudavo bendrose medžioklėse, o po jų smagiai girtaudavo“, – tvirtino A. Normantas.

REKLAMA

Verslininko nuomone, toks draudimas tarpusavyje vyriškiams bendrauti buvo paskirtas dėl to, kad jie nemėgintų išsiaiškinti komplikuotai susiklosčiusių turtinių santykių.

„Per bendrai pažįstamus žmones A. Mačiukui perdaviau, kad noriu gražiuoju išsiaiškinti visus nesutarimus. A. Mačiukas pažadėjo grąžinti skolas, tačiau viskas ir baigėsi kalbomis“, – prisiminė A. Normantas.

Banditai viską kontroliavo

2007 metais A. Normantas Egidijaus Slucko įmonei buvo pervedęs 200 tūkst. litų už žemės sklypą, kurį iš JAV gyvenančio lietuvio turėjo perimti A. Normantas. Kai pradėjo domėtis, kada pagaliau baigsis žemės atkūrimo darbai, sužinojo, kad žemė perrašyta visai kitam asmeniui.

REKLAMA

2009 metų rugsėjį minėtos žemės savininku formaliai tapo Mačylos sūnus.

Savo vardu A. Mačiukas tokiuose sandoriuose negalėjo figūruoti, nes vengė atkreipti į save neteisėtą nusikaltėlių veiklą fiksuojančios teisėsaugos dėmesį. „Po kurio laiko atsitiktinai automobilių plovykloje sutikau E. Sluckų. Jis man papasakojo, kad A. Mačiukui grąžino mano už žemę pervestus pinigus. Mane ištiko šokas sužinojus, kad grąžinti pinigus pasirašė Arūnas Drazdovas, kuris tuo metu dirbo pas mane vadybininku ir neturėjo tam teisinių galių. Mikliai gautas buvo ir kasos išlaidų orderis, o pinigai išmokėti grynaisiais“, – kalbėjo A. Normantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent tokią schemą A. Mačiukas sukūrė kartu su E. Slucku. Šis bandė paaiškinti, kad grąžins pinigus. Per mėnesį turėjo būti išspręstas keblus klausimas.

Po trijų mėnesių įsitikinęs, kad yra apgaudinėjamas ir niekas jam nenori grąžinti prarastų pinigų, A. Normantas apie A. Mačiuko sugalvotą apgavystės schemą pateikė duomenis Generalinei prokuratūrai. Ji išnagrinėjo A. Normanto pareiškimą ir persiuntė į Šiaulių apygardos prokuratūrą.

Šiaulių prokurorai perskaitė A. Normanto skundą ir pagal atskirus epizodus jį išskaidė. Ikiteisminis tyrimas dalimis pradėtas Šiaulių miesto apylinkės ir Šiaulių rajono prokuratūrose.

REKLAMA

„Mačyla buvo kaltinamas 200 tūkst. litų iššvaistymu, grūdų vagyste. Prabangios mašinos buvo grąžintos bankui. Buvau priblokštas, kad šie žmonės, kaskart pasirodę Šiaulių rajono prokuratūroje, jautėsi kaip savame kieme. Pavyzdžiui, tyrimą dėl kviečių vagystės kuravo Šiaulių rajono Kriminalinės policijos viršininkas Artūras Uznys. Jis artimas A. Mačiuko pažįstamas. Gruodį bus dveji metai, kai pradėtas tyrimas, tačiau akivaizdu, kad jis pamažu tyliai baigiamas numarinti“, – sakė A. Normantas.

Dar didesnis šokas verslininką ištiko sužinojus, kad jie sufabrikavo baudžiamąją bylą, kurią kuravo pats A. Uznys ir kuri per tris mėnesius atsidūrė teisme. Pagal šią bylą A. Normantui ir pateikti sveiku protu sunkiai suvokiami kaltinimai – kad jis iš savo kiemo pavogė jam pačiam priklausančią žemės ūkio techniką.

REKLAMA

Šiuo metu sprendžiama, ar atnaujinti baudžiamąją bylą dėl grūdų vagystės. „Tu reikalauji nerealių dalykų“, – taip A. Normantui kalbėjo šią medžiagą perskaičiusi Šiaulių rajono prokurorė Dovilė Morkūnaitė. A. Normanto duomenimis, šios prokurorės tėvai taip pat yra ūkininkai ir ji šventai įsitikinusi, kad iš vieno hektaro galima nuimti ne daugiau kaip dvi tonas kviečių derliaus, nors A. Normantas planavo gauti bent jau penkias tonas žieminių kviečių.

Nauji žlugdymo metodai

Po kurio laiko vienas Šiaulių nusikalstamo pasaulio autoritetu laikytas A. Mačyla, nežinodamas, kaip galutinai susidoroti su principingu verslininku, ėmėsi kitos veiksmų taktikos – jo automobiliuose pakišinėjo narkotikus.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra daugybė faktų, kai jie bandė pakišti „žolę“ į mano automobilius. Kartą vieną mašinų skubiai atvyko patikrinti pats A. Uznys su specialiai dresuotu šunimi. Kai kurie svarbūs žemės sklypų dokumentai, vekseliai Šiaulių FNTT netrukus paslaptingai pradingo“, – tvirtino A. Normantas.

Anot jo, pagal medžioklės reglamento taisykles į bendrą medžiotojų sąrašą draudžiama neįsirašyti, bet Šiaulių FNTT vadovui K. Škielai, atrodo, tokia svarbi taisyklė – nė motais. Jis paprastai neįsirašydavo, nes tose pačiose medžiotojų klubo „Strazdų būrelis“ sueigose dalyvaudavo ir A. Mačiukas. Šios medžioklės dažniausiai vykdavo Šiaulių rajone, Kuršėnų seniūnijoje esančiame Pakštelių kaime.

„Kai apie jų bendras medžiokles teisme papasakojau teisėjui, jis atsainiai paklausė: „O kas čia tokio, kad jie kartu medžioja?“ Jam priminiau, kad dėl panašių aplinkybių neperseniausiai ir vieną aukščiausiųjų politikos postų prarado Arūnas Valinskas (2009 metų rudenį buvęs pramogų verslo atstovas Seimo pirmininko posto neteko į viešumą iškilus faktams, kad politikų sąskridyje jis linksminosi su Rolandu Michalsiu, anksčiau siejamu su garsiaisiais Kauno Daktarais)“, – keistą diskusiją teisme prisiminė A. Normantas.

REKLAMA

TIK FAKTAI

A. Mačiukas anksčiau niekada neteistas, tačiau neseniai trims mėnesiams buvo pasiųstas už grotų.

Šiuo metu Mačyla atlieka bausmę Šiauliuose dėl 2005 metų plačiai nuskambėjusios kauniečio verslininko Jurio Stragio reketo istorijos.

Šiauliečiai guginiai iš J. Stragio reikalavo 10 tūkst. JAV dolerių už tai, kad dėl jo patyrė nuostolių, kai buvo konfiskuotas kontrabandinių cigarečių krovinys.

Guginius artimai pažinojęs Kauno reketininkų veteranas Algis Žemaitis, pravarde Kukas, ėmėsi tarpininko vaidmens ir nurodė J. Stragiui atsiskaityti su šiauliečiais.

Tačiau verslininkas nepakluso reketininkams, o 2005 metų liepos 26-osios naktį J. Stragio nuosavo namo kieme Kaune nugriaudėjo galingas sprogimas.

Kaip vėliau paaiškėjo, J. Stragys tarpininkavo guginiams perkant kontrabandinius rūkalus, tačiau Radviliškyje turėjęs įvykti sandoris žlugo, mat jį stebėjo Šiaulių operatyvininkai.

2009 metų kovą viename Kauno Laisvės alėjos daugiabučių A. Žemaitis per buitinį konfliktą su Valdemaru Labanausku smarkiai susiginčijo, o galiausiai smarkiai apgirtęs mėgino į darbą paleisti kumščius, bet buvo mirtinai patiestas šūvių iš V. Labanauskui savigynai išduoto pistoleto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų