REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Maištas prieš vartojimo kultūrą, saviraiškos paieškos ir saugumo troškimas – dalykai, dėl kurių atsiranda subkultūros. Jų atstovai skiriasi gyvenimo filosofija, estetika, mados ir muzikos stiliumi.

Maištas prieš vartojimo kultūrą, saviraiškos paieškos ir saugumo troškimas – dalykai, dėl kurių atsiranda subkultūros. Jų atstovai skiriasi gyvenimo filosofija, estetika, mados ir muzikos stiliumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje pastaruoju metu netyla kalbos apie hipsterius. Kas jie tokie ir, ar papildo paplitusių subkultūrų sąrašą – tai bandė išsiaiškinti Balsas.lt.

REKLAMA

„Ši subkultūra dar labai jauna, todėl dar sunkoka ją apibrėžti pagal būdingus bruožus. Tai ne gotai ar pankai, kurie gyvuoja jau dešimtmečius. Aš pati pirmą kartą su stipria šios subkultūros grandimi susidūriau 2008 m., gerokai į Vakarus nuo Lietuvos, tuo metu redagavau į jokius rėmus netelpantį žurnalą, todėl tada man atrodė, kad iš hipsterių „išlaušiu“ daug įdomybių ir naują kultą, tačiau vis tik pasirodė, kad idealogijos tame nėra, užtat prie atrodymo padirbėta nepriekaištingai ir kažkam pelningai“,  - pasakojo vieno leidinio redaktorė Inga Norke.

REKLAMA
REKLAMA

Mergina pasakojo istoriją, kada pažįstamas fotografas Christopheris J. iš vakarėlių prifotografuotų hipsterių nuotraukas parduoda jaunimo drabužių prekės ženklams. Šie pradeda gaminti masines linijas pagal tuos įvaizdžius. Taip mums atrodo, kad hipsteris kiekvienas, kuris užsideda ryškių aksesuarų, bedioptrius akinius, išsiskiriančias tampres, marškinėlius su gilia V formos iškirpte, vintage megztinį. Inga minėjo, kad hipsterių yra pilna Vakaruose, tiesa, matė jų ir Pietryčių Azijoje.

„Mano nuomone, jie atsirado megapoliuose, kuriuose reikia išsiskirti, kad būtum pastebėtas. Be to, tai visų Vakarų kultūrų mišrainė, kuri gimė dvidešimtmečių galvose – už ryškų įvaizdį neišleidžiant daug pinigų, auksinio jaunimo priešingybė. Iš dalies todėl sugrįžome prie senelių spintų ir senų fotoaparatų, atitolome nuo politikos. Iš esmės hipsteriai nepriklausomi nuo nieko, tik saviobsesijos. Ir taip yra visur. Net ir Lietuvoje“, - teigė Inga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas bruožas, kurį įvardino Inga –  hipsteris turi atrodyti taip, lyg absoliučiai neskiria laiko išvaizdai, bet atrodo žaviai. Išties dėl įvaidžio jau, matyt, buvo pavėluota į kelis rytinius autobusus, nespėti suvalgyti pusryčiai. Hipsteriai dažniausiai neturi pinigų nuosaviems automobiliams. Dviratis – pagrindinė transporto priemonė iki pirmojo ledo.

Tamsta muzika 2011 (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)Jaunuolė (nuotr. Balsas.lt/Ruslano Kondratjevo)

„Su kolegomis, mados specialistais, svarstėme, kad hipsteriška kultūra tarnauja mados verslui. Ray-ban'ai (akinius gaminanti firma – aut. past.) vienas geresnių pavyzdžių, todėl, galbūt, netgi galima būtų daryti šventvagišką prielaidą, kad tai yra dirbtinai sukurta subkultūra“, - kalbėjo I. Norke.

REKLAMA

Painioja su žmogeliukais

Hipsterių pilnas visas Vilniaus senamiestis. Tiesa, būtent sostinėje juos nesunkiai galima supainioti su „žmogeliukais“. Inga minėjo, kad tokios „žmogeliukų“ koncentracijos, kaip Vilniuje, nematė jokiame didmiestyje.

,,Žmogeliukai yra gerokai jaunesni, jiems tirpsta kojos, kai pamato spalvotus daiktus, tačiau skirtingai nei hipsteriai, jie ne tik atrodo, kad neskiria daug laiko išvaizdai, jie išties jai ir neskiria to laiko. Manau, kad tuoj masinės gamybos drabužių parduotuvėse nebebus kaip apsirengti, tik hipsteriškai. Londono, Niujorko pogrindžio mada padėjo „Inditex“, Philipui Greenui ir panašiems masinės mados magnatams susikrauti milijonus, o ta mada, natūralu, tokiu būdu ir išsikėlė į mažesnius miestus ir miestelius, tik galbūt kuklesnėms eilutėms. Bet kokiu atveju, visi hipsteriai yra sujungti per tinklą – veidaknyges, blogus, drabužių prekės ženklus“, - pasakojo Inga.

REKLAMA

Hipsterius, kaip ir kiekvieną ryškesnę subkultūrą, jau spėta įrėminti, apkalbėti, žodyne atsirado jų apibrėžimai, atsirado net ir tokie vaizdo klipai, į kuriuos Inga žiūri, kaip į pačių hipsterių saviironiją, o ne kažkieno pasityčiojimą.

„Tiesą pasakius, matyt, sunkiai rastume nors vieną hipsterį, kuris su pasididžiavimu pasakytų – aš hipsteris. Dažniausiai tai būna įvardinama juokų forma, tačiau kiekviename juoke slepiasi dalis tiesos. Tuo jie ir skiriasi nuo kitų seniau susiformavusių subkultūrų“, - kalbėjo redaktorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Hipsteriai – nėra subkultūra

„Vieni lanko siuvimo būrelius ar krepšinį, kiti papildo gotų ar metalistų gretas, vieni ir kiti tą daro dėl saviraiškos“, - portalui Balsas.lt kalbėjo Pilietinių iniciatyvų centro direktorius Girvydas Duoblys.

Specialistas aiškiai įvardino, kad subkultūrų atstovai turi konkrečią madą, stilių, muziką ar filosofiją. To G. Duobys negalėjo pasakyti apie hipsterius: jo nuomone, tai yra judėjimas, būsena, tačiau ne subkultūra.

„Jie visai, kaip kokie emo, kurie taip pat nepriklauso subkultūrai, viso labo mada, judėjimas“, - tvirtino direktorius. Vyro teigimu, galbūt tai išsivystis į kažką konkretesnio ir aiškesnio, tačiau kol kas to nėra.

REKLAMA

Perspėjame, šis vaizdo siužetas gali turėti necenzūrinių žodžių.

Tačiau hipsterių atstovai su direktoriaus nuomone nesutiko. Vilnietė Eglė Kazlauskaitė portalui Balsas.lt pasakojo, kad jaunuoliai turi tvirtą nuomonę, konkrečias stiliaus detales, net vietas, kuriose lankosi.

„Nepuolu kritikuoti žmonių, jeigu jie klausosi popso ar lankosi Absento fėjose, tačiau manęs ten niekas už jokius pinigus nenusitemptų, tai tiesiog ne man. Pati nepuolu sakyti visiems, kad esu hipsterė, tačiau iš draugų ar kitų pažįstamų dažnai išgirstu komentarus, kad būtent tokia ir esu“, - portalui Balsas.lt pasakojo vilnietė.

REKLAMA

Hipsterė neavi aukštakulnių

E. Kazlauskaitė – mergina, kuri negali pakęsti aukštakulnių ir blondinių, nuo rudens studijuosianti drabužių dizainą. Ji ištikima ryškioms spalvoms, aksesuarams  ir valandų valandas dviračiu suka ratus aplink Vilniaus senamiestį. Ją draugai vadina hipstere, nors pati mergina nebuvo linkusi taip vadintis.

Ji minėjo, kad būtent tokių, panašių į ją, galima sutikti Dailės akademijoje. Kas, būsimos studentės nuomone, yra hipsteris? Eglė pasakojo, kad jie laužo standartus  tiek drabužių madoje, tiek gyvenimo būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji derina klasikinius drabužius su margaspalvėmis tamprėmis, taip pat nugarintais džinsais. Neįsivaizduojama diena be skrybėlaitės, liemenės. Didelė stiliaus klaida –aukštakulniai. Jų hipsterės merginos vengia. Situaciją pataiso batai su platformomis, tačiau dažniausiai jas galima išvysi su spalvotais sportbačiais. Būtina stiliaus detalė - akiniai. Mergina šmaikštavo, kad būtent jiems hipsteriai negaili pinigų, akiniai gali būti brangiausias daiktas, ką turi hipsteriai.

 

Hipsterių akiniai (nuotr. weheartit.com) (nuotr. Gamintojo)Hipsterių akiniai (nuotr. weheartit.com) (nuotr. Gamintojo)

 

„Visa laimė, kad dabar gali prekybos centruose rasti akinius už keliolika litų, panašių į firminius“, - pasakojo Eglė. Tiesa, kalbėdama apie prekybos centrus, vilnietė pasakojo, kad jų tiesiog nekenčia: ji mieliau valandų valandas leis centre šalia kavinių ar aikštėse, tačiau slankiojimas po parduotuves – ne hipsteriams.

REKLAMA

Kitas dalykas – muzika, jie klausosi indie, šiek tiek elektronikos. Hipsterio ausinuko dainų sąraše nėra tokių atlikėjų, kaip Lady Gaga, Britney Spears ar Lenny Kravitzo.

Mergina minėjo, kad retai galima sutikti hipsterį, kurio  tikslas yra tapti verslininku. Jiems pinigų užtenka tiek, kiek yra, jų poreikiai nedideli. Kava, cigaretės – kasdieniniai dalykai, kurių galima paprašyti kitų.

„Hipsteris nenori tarnauti kitiems, dirbti aptarnavimo sferoje, to paties siekiu ir aš, būsiu dizainerė.  Neįsivaizduoju savęs kitokia nei po metų, nei po penkerių“ , - buvo įsitikinusi E. Kazlauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų