REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausia JAV dirbanti mokytoja – 97 metų Amerikos lietuvė

Lietuvių ilgaamžiškumas - jau vos ne įprastas reiškinys. Ir nesvarbu - ar tėvynėje Lietuvoje, ar Amerikoje. Tačiau šimtamečiai, energingai tebedirbantys penkias dienas per savaitę po aštuonias valandas savo tarnybose, - tikrai yra išskirtiniai atvejai bet kuriame krašte! Nenuostabu, kad ilgaamže moterimi susidomėjo didžioji amerikiečių žiniasklaida - vakarinėje žinių laidoje per ABC televizijos kanalą buvo papasakota nebūdinga vienos Amerikos lietuvės gyvenimo istorija.Pasaulį išvydo anksčiau už Čaplino filmus

REKLAMA
REKLAMA

Agnes Zhelesnik sukasi kaip vijurkas. Viena ranka iš orkaitės ji ištraukia skardą su ką tik iškeptais sausainiais, kitoje - pluoštas kepimo receptų. Iš vienos pusės ją kalbina mokyklos svečias, gi klasės gale - nerimaujantys keturmečiai, kuriuos ji įspėja kultūringai elgtis. Tačiau argi Sundance mokyklos darželinukai ramiai tupės? North Plainfield vaikai - kaip ir visur pasaulyje - trykšta energija, ir nuolat besišypsanti mokytoja Agnes Zhelesnik tai žino - jos „bitutės" nuolat dūzgia tarsi avilyje!

REKLAMA

Mažai kas nervina šią moterį - nebent margarinas, kurį vietoj sviesto jai tenka naudoti kepant sausainius savo darželinukams! Agnes įrodinėja, jog „protui būtini riebalai". Moteris - klasikinis ilgaamžiškumo pavyzdys. Palaidojo vyrą ir vaiką. Išgyveno Didžiąją 1929-ųjų depresiją, įvairias recesijas, jau nekalbant apie du pasaulinius karus. Kai ji gimė, dar buvo gyvas didysis kaubojus Buffalo Bill, jos tėvas žavėjosi beisbolo legenda Joe DiMaggio, o kino ekranuose dar nebuvo pasirodžiusi pirmoji Čarlio Čaplino komedija.

REKLAMA
REKLAMA

„Ji tokia energinga!"

Agnes - mama, močiutė, promočiutė, siuvėja, virėja, azartiška knygų mėgėja ir prityrusi bridžo žaidėja. Vieno negali teigti - kad ši 97-metė yra „sena". JAV švietimo tarybos atstovų bei pajamų mokesčių darbuotojų žiniomis, Zhelesnik yra vyriausia amžiumi visu etatu dirbanti mokytoja ne tik New Jersey valstijoje, bet, ko gero, ir visoje Amerikoje. 2008 m. Tampoje (Floridoje) leidžiamas dienraštis buvo paskelbęs, kad seniausia mokytoja JAV - 93 metų Hazel Haley.

Kai neseniai ponia Zhelesnik užėjo pas vietinį buhalterį užpildyti pajamų mokesčių deklaracijos, iš pirmo žvilgsnio jai galėjai duoti 70-75 metus. Įvedusi duomenis į kompiuterį, raštinės atstovė buvo priblokšta! Sunku buvo patikėti, nes, buhalterės žodžiais, „ponia Zhelesnik tokia energinga!".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų mažybiniai vadinama močiute, Agnes nuolat užsiėmusi - ypač trečiadieniais bei penktadieniais. Tomis dienomis ji tarsi konvejeriu be sustojimo praveda net septynias siuvimo bei virimo pamokas. Per tas aštuonias valandas nelabai kada yra ir prisėsti. Taip, ponia Zhelesnik apsišarvavusi klausos aparatėliu, gelbsti ją ir akiniai, tačiau ji vikri kaip jauniklė ir nesiskundžia jokiais skausmais, būdingais senyviems žmonėms ar net ir gerokai jaunesniems.

Sundance mokyklos steigėja bei savininkė Ginny Tobey tvirtina, jog niekada nėra sulauksi nė mažiausių priekaištų dėl „močiutės„. „Kartą viena mama paklausė, kodėl kitoje mokykloje mokoma mezgimo, o mūsų - ne, - pasakojo ponia Tobey. -Paaiškinau, kad neįmanoma daryti visko, gi nekantrioji mama apsisukusi tuoj pat paprašė mūsų mokyklos „močiutės“ tai įgyvendinti..."

REKLAMA

Nereikia nei vaistų, nei ligoninių

Liekna mėlynakė moteris prisipažįsta nevartojanti vaistų, o ligoninėje, išskyrus gimdymą, lankėsi tik vaikystėje. Tuomet ją užklupo kiaulytė, tačiau sirgti ilgai negalėjo, nes reikėjo prižiūrėti kitus šeimos narius. Nuo to karto praėjo devyni dešimtmečiai, o Agnes vis tebeprižiūri kitus.

A. Navickaitė-Novitzky (vidurinioji penkių vaikų šeimoje) gimė 1914 m. sausio 12 d. Pirmuosius septynerius gyvenimo metus ji praleido Thomase Vakarų Virdžinijos valstijoje. Tai buvo mažas, nereikšmingas kaimelis Apalačų kalnų papėdėje. Tėvai buvo emigrantai iš Lietuvos. Tėvas dirbo angliakasiu, sąžiningai tarnavo iki pat kasyklos uždarymo trečiame dešimtmetyje. Darbo netekęs šeimos galva kartu su žmona ir vaikais persikėlė į Taylor Springsą, Ilinojų. Gyveno be vandens, be elektros, tačiau darbštūs lietuviai emigrantai turėjo keletą kiaulių, porą karvių, pulką vištų. Ką augino - tą ir valgė! Agnes prisimena, kaip vaikystėje iš skardinio puoduko gerdavo ką tik primelžto karvės pieno. Mama nuo mažens skatino vartoti kuo daugiau vaisių ir riešutų. Agnes niekada nerūkė (jos motinai tai nepatiko) ir nevartojo alkoholio (tėvas tam nepritarė), nors šiais laikais kartais neatsisako vyno taurės.

REKLAMA

Kai kiti į pensiją, ji - į darbą

Bene didžiausias jos įspūdis iš vaikystės - pirmąsyk praskridęs virš galvos lėktuvas!

Agnes mokėsi trečioje klasėje, kai šeima persikėlė į Bayonnę New Jersey. Ten tėvas įsidarbino skalbimo miltelių fabrike. Mažajai Agnes mokykloje labiausiai patiko gimnastikos pamokos. O kai tik miestelio savivaldybė išasfaltavo gatves, mergaitė pasileido su riedučiais. Šešiolikmetę užklupo Didžioji depresija. JAV atsirado trylika milijonų bedarbių, pramonė nukrito 45 proc. Agnes privalėjo apleisti mokyklos suolą ir eiti uždarbiauti. Susirado vietą konservų fabrike „American Can Company„. Ji uždirbdavo vos $16 per savaitę, bet tai net keletą metų buvo vienintelės šeimos pajamos. Naktimis Agnes lankė gimnaziją, kurią sėkmingai baigė ir gavo diplomą. 1938 m. ji susituokė su Joe Zhelesnik, „New Jersey Tool and Dye“ fabriko steigėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pora užaugino tris vaikus. Tiesa, vienas sūnus žuvo avarijoje, būdamas vos 12 metų. Su vyru ponia Agnes išgyveno 61 metus - Joe mirė 1999 m. Dar 1995 m. Agnes dukra priminė savo motinai, namų šeimininkei, kad praėjo 60 metų nuo tada, kai ji turėjo apmokamą darbą. Dukra papasakojo savo mamai, kad Sundance mokykla ieško moters, kuri užimtų vaikus mokytojams posėdžiaujant. Ponia Zheslesnik ten įsidarbino, o netrukus jos dviejų valandų pagalbinis darbelis tapo visalaikiu darbu. Iš pradžių Agnes vedė siuvimo ir virimo pamokas, vėliau prisidėjo ir sceninių kostiumų kūrimas. Iš darbo Sundance mokytojos nuolat grįždavo į namus su krepšiais įvairiausių Agnes iškeptų skanėstų - sausainiais, pyragais, duona.

REKLAMA

Tvirtas būdas ilgina gyvenimą

Vakarais savo dukros namuose Agnes skaito. Savo mėgstamiausią knygą - Dickenso „Deividą Koperfildą„ žino, ko gero, atmintinai, M. Twaino „Heklberio Fino nuotykius“ irgi kaipmat „sudorojo„. Tačiau pati mėgstamiausia jos literatūra - virimo ir receptų knygos. Savo miegamajame Agnes taip pat turi siuvimo mašiną. Be kita ko, ji moko darželinukus siūti drabužėlius lėlėms. Ponia Zhelesnik nėra didelė televizijos entuziastė, nors laidos „Dancing with the Stars“ nepraleidžia. Tiesa, per reklamas mezga!

REKLAMA

Naujosios Anglijos šimtamečių tyrimo studijų vadovas Thomasas Perlsas pastebėjo, jog tokie ilgaamžiai kaip Agnes Zhelesnik yra išskirtiniai žmonės. Anot jo, tvirtas žmogaus charakteris tikrai prailgina gyvenimą. Nors T. Perlsas nepažįsta ponios Agnes asmeniškai, išstudijavęs jos būdą, jis daro prielaidą, kad moteris sulauks bent 105-erių, nors nė kiek nesistebėtų, jeigu sulauktų ir 110-ies.

Ką gi, palinkėkime Agnes Zhelesnik dar daug gražių gimtadienių!

R. Lapas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų