REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys šimtai pražydusių tulpių rūšių savaitgalį sutraukė dešimtis tūkstančių lankytojų į spalvingiausią pavasario šventę Radviliškio rajone įsikūrusiame Burbiškio dvare.

REKLAMA
REKLAMA

Gėlyne – šimtai tūkstančių žiedų

Pasigėrėti įvairių spalvų ir formų žiedais į mažąja Olandija virtusį dvarą suplūdo žmonės iš visos Lietuvos ir kelių kaimyninių šalių. Tulpėmis grožėjosi ir Seimo bei Vyriausybės vadovai. Paganyti akių po didžiulius, visomis vaivorykštės spalvomis sužydusius tulpių laukus dvaras pakvietė jau vienuoliktą kartą.

REKLAMA

Gėlininkai tikina, kad Burbiškis šurmuliuos dar keletą savaičių – tol, kol nužydės šįmet dėl šalto pavasario neskubančios prasiskleisti lepiausios rūšys.

Raudonos, geltonos, baltos, violetinės, net juodos, dvispalvės, trispalvės, išmargintos taškeliais ir dryžiais, karpytažiedės ar primenančios puošnias vėjyje plevenančias plunksnas, stambiažiedės ir kukliais smulkių žiedlapių vainikėliais – tokios gausybės tulpių, kaip Burbiškio dvare, Lietuvoje niekur daugiau neišvysi. Kiek dvare žydi šių pavasarinių gėlių, niekas nėra tiksliai suskaičiavęs.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad vienu metu prasiskleidžia keli šimtai tūkstančių žiedų.

Nualino snieginga žiema

Dvaro gėlininkės Vidos Jonušienės teigimu, žiedai Burbiškyje išsiskleidžia jau penkioliktą pavasarį. Teritorija, kurioje šiuo metu žydi gausybė tulpių, kadaise buvo dvaro sodas. Pradžioje jos tilpo į vos keturias lysves. Šiuo metu įstabaus tulpyno plotas siekia hektarą. Romantiškos sielos keliautojus sutraukiančio gėlyno pradininkas – agronomas ir garsus gėlininkas Feliksas Malčauskas.

„Su naujovėmis neeksperimentuojam, orientuojamės į tradiciją“, – tvirtino V.Jonušienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tulpių šventės lauktuvėms galima įsigyti nebent mugėje siūlomų žiedų iš medžio ar drobės: dvaras-muziejus – nepelno siekianti organizacija, todėl nei svogūnėlių, nei žiedų nepardavinėja.

Tradicinės šventės organizatorius šįmet buvo išgąsdinęs šaltas pavasaris. Pasak V.Jonušienės, dar balandžio antroje pusėje prasiskleidžiantys žiedai šiais metais parodyti grožio neskubėjo – dar prieš porą savaičių dvaro gėlynuose švietė vienas kitas žiedas. Šiuo metu žydi maždaug 70 proc. tulpių.

„Dėl vėluojančio pavasario nežydi lelijinės, šerkšnotosios, papūginės tulpės – pats didžiausias grožis dar laukia. Tulpės – labai gražios gėlės. Verta įsižiūrėti į kiekvieną žiedelį. Net tos pačios rūšies žiedų atspalviai ir formos skiriasi“, – teigė V.Jonušienė.

REKLAMA

Anot jos, šiemet tulpėms nebuvo palanki ir žiema. Dėl storos sniego dangos dalis svogūnėlių žuvo iššutę. Dvaro gėlininkams tenka kovoti ir su įkyriausiais tulpių plantacijos priešais – kurmiais.

Dvaras atgimė

Tradicinė tulpių žydėjimo šventė šį kartą ypatinga tuo, kad joje lankytojams pristatytas visiškai atstatytas Burbiškio dvaras. Visi išlikę jo pastatai baigti rekonstruoti. Šiemet atstatytas ir keturių aukštų apžvalgos bokštas. Legenda pasakoja, kad ponas į jį kopdavęs pasiklausyti lakštingalų. Taip pat rekonstruota karvelidė. Kalbama, kad joje įsikurdavo ir pelėdos. Dvaro darbuotojai teigia, jog pelėdų ir dabar Burbiškyje esama, tačiau paukščiai nuo žmogaus akių slepiasi ne po stogu, o medžių drevėse.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų