REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Balandžio 20 d. Panevėžyje į misiją Afganistane išlydėti Goro provincijos atkūrimo grupės tryliktosios Lietuvos karių pamainos (PAG-13) ir antrosios Policijos operacinės mokymo ir sąveikos grupės (POMSG-2) kariai.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva nuo pat pradžių įsitraukė ir dalyvauja šioje misijoje, tačiau ne visi gal supranta, ką mūsų kariai ten veikia. Ten, toli nuo Lietuvos, yra ginamas ir mūsų saugumas. Daugelis mūsų turbūt jau primiršo, kad 2001 m. rugsėjo 11 d. įvyko tragedija JAV ir būtent iš Afganistano buvo smogta vienai NATO narių – JAV. Visos NATO valstybės, ir ne tik NATO narės dalyvauja šioje operacijoje,  Lietuva yra viena iš jų“, – išlydėdama karius kalbėjo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA

Pasak jos, šios operacijos tikslas labai svarbus – padėti sukurti afganams tokią valstybę, kuri nebekeltų grėsmės pasauliui, kaimynams ir mūsų, demokratinei civilizacijai.

„Jeigu norime, kad ištikus bėdai mūsų partneriai padėtų mums, mes turime būti solidarūs“, – sakė R. Juknevičienė išvykstantiems kariams bei jų šeimoms ir artimiesiems.

Ministrė teigė, kad Afganistane jau didelė darbo dalis padaryta, tačiau jis nėra pabaigtas.

„Šiemet prasidėjo atsakomybės perdavimo kai kuriose Afganistano teritorijose procesas. Tikėtina, kad ir Goro provincija netrukus bus paskelbta tarp tų, kurioje afganistaniečiai galės jau tvarkytis patys“, –  sakė R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrė pabrėžė, kad mūsų karių svarbiausia funkcija – užtikrinti saugumą, padėti vietinei valdžiai, civiliams diegti svarbius projektus.

Išlydėjimo ceremonijoje taip pat dalyvavęs kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius  palinkėjo kariams atsakingai ir sėkmingai vykdyti užduotis.

Misiją Goro provincijoje gegužę pradėsianti PAG-13 suformuota Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Karaliaus Mindaugo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu. Šio bataliono kariai misijoje Afganistano Goro provincijoje dalyvaus jau antrą kartą.  Taip pat šio bataliono pagrindu buvo suformuota šeštoji Lietuvos karių pamaina, bataliono būrys dalyvavo ir pirmojoje Lietuvos karių pamainoje 2005 metais. PAG 13 vadovauja pulkininkas leitenantas Nerijus Stankevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiau nei pusė PAG -13 karių jau dalyvavę tarptautinėse misijose,  iš jų penki į tarptautinę misiją  vyksta jau penktą kartą. Daugiau nei pusė išvykstančių karių gyvena Panevėžyje ar Panevėžio r., todėl pasak karių – tai panevėžiečių PAG'as.

POMLT-2 suformuota iš šešių Lietuvos karių, dviejų Viešojo saugumo tarnybos prie Lietuvos vidaus reikalų ir dvylikos JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos karių.  POMLT-2 vadovauja Karo policijos karininkas majoras  Saulius Gurauskas.

Karių išlydėjimo ceremonijoje taip pat dalyvavo JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Derse,  kiti Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės atstovai, Panevėžio apskrities, rajono ir miesto atstovai, karių artimieji ir kiti svečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų