REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žagsulys pats savaime – menka problema. Blogiau kad jis paprastai užpuola pačiu netinkamiausiu metu. Kaip išsivaduoti iš žagsėjimo teroro?

REKLAMA
REKLAMA

Visų pirma išsiaiškinkime, kas tai yra žagsulys. Žagsulys – tai spazminiai diafragmos susitraukimai, sukeliantys staigų oro iškvėpimą ir balso stygų vibraciją. Žagsulys užpuola tada, kai valgoma arba geriama paskubomis, nuryjama daug oro. Taip pat gali pasireikšti persivalgius, išgėrus gazuotų gėrimų, daug juokiantis ir kai kuriais kitais atvejais. Kvėpavimo ritmas sutrinka, diafragma sudirginama ir joje atsiranda spazmai: ritmingi susitraukimai ir per jėgą išstumiamas oras su specifiniu garsu „ik“.

REKLAMA

Kaip jį sustabdyti?

Laimė, dauguma žagsulio priepuolių po keleto minučių praeina savaime. Nors kartais gali trukti ir ilgiau. Atskirais atvejais žagsėjimo epizodai išsitęsia iki dienų ir net mėnesių. Bet taip nutinka itin retai.

Žvelgiant iš mokslinio taško, žagsulys nuraminamas prisotinant kraują angliarūgštės, kuri padeda atpalaiduoti diafragmą.  Kad to pasiektumėte, galite sulaikyti kvėpavimą (tiek ilgai, kiek įmanoma) arba giliai pakvėpuoti į popierinį maišelį. Dar geriau – pasilenkite į priekį ir stipriai ištempkite kaklą, tokioje padėtyje mažais gurkšneliais išgerkite stiklinę vandens.

REKLAMA
REKLAMA

Esama ir kitokių metodų žagsuliui sustabdyti. Ar jie veiksmingi – spręskite iš savo patirties. Įdomiausia tai, kad vieniems žmonėms nuolat padedantis metodas gali būti visai neveiksmingas kitiems.

•    Lėtai ir ritmingai kvėpuokite.Ne itin efektyvus patarimas, bet kartais padeda. Ypač viešose vietose, kai sudėtinga griebtis kitų triukų.

•    Neužsigeriant sučiulpti šaukštą cukraus.

•    Jei žagsulys kilo dėl sutrikusio virškinimo – išgerkite natrio bikarbonato (geriamosios sodos) tirpalo: 1 a.š. geriamosios sodos 1 stiklinėje vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

•    Paprašykite, kad jus kas nors staiga išgąsdintų. Užtenka ir paprasčiausio (bet netikėto!) pliaukštelėjimo rankomis jums prieš veidą. Išgąstis priverčia sulaikyti kvėpavimą,kraujas prisisotina anglies dioksido ir kvėpavimo raumenys gali ir vėl atkurti savo įprastą veiklą.

•    Prie ausies spenelio pridėkite ką nors labai šalto. Neaišku, kodėl, bet daugeliu atvejų šis metodas išties suveikia, juo itin dažnai naudojamasi Lotynų Amerikoje.

•    Su įtampa pakelkite vieną ranką į viršų, o kitą taip pat stipriai nuleiskite žemyn. Pastovėkite tokioje padėtyje keletą minučių.

REKLAMA

•    Išgerkite vandens iš stiklinės, bet ne įprastai, o priglaudusi lūpas prie tolimesniosios stiklinės sienelės – kad kaklas išsitemptų o galvą turėtumėte palenkti. Smakras turėtų įlįsti į stiklinę.

•    Pamasažuokite nosį: smiliumi ir nykščiu tvirtai suspauskite nosies šnerves ten, kur baigiasi kaulas ir prasideda nosies kremzlė. Tai akupunktūrinis taškas, veikiantis tulžies pūslę. Jį spausdama stimuliuojate skrandžio sulčių išsiskyrimą, tad žagsėjimas turėtų netrukus liautis.

REKLAMA

•    Palieskite ryklės liežuvėlį šaukšteliu. Taip, tai sukelia vėmimo refleksą. Tačiau kartu ir gana efektyviai stabdo žagsulį.

•    Užspauskite ausis smiliais, o nosį – mažaisiais pirštais.

Beje, istorijoje žinomas ir atvejis, kai vienas žmogus žagsėjo 20-25 kartus per minutę... 68 metus! Beje,tai nesutrukdė jam du kartus vesti ir susilaukti 8 vaikų. Tikimės, šio žagsėjimo rekordo tikrai neviršysite!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų