REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol Balsas.lt kiekvieną savaitę rasite naujos šalies virtuvės aprašymą ir po tris tos šalies patiekalus. Šiame straipsnyje susipažinsite su Tailando virtuve.

REKLAMA
REKLAMA

Tailandas – dešimt kartų už Lietuvą didesnė valstybė pietryčių Azijoje, joje gyvena 65 milijonai gyventojų, o sienos ribojasi su Laosu, Kambodža, Malaizija ir Mianmaru. Tai populiari lietuvių atostogų vieta ir turistus vilioja savo nuostabiais paplūdimiais ir aromatingu maistu. Su pagrindiniais Tailando virtuvės bruožais susipažinsite šiame straipsnyje, tailandietiškų receptų laukite jau netrukus, o kitą savaitę pristatysime Maroko virtuvę.

REKLAMA

Keturių skonių derinys. Lietuviškam skoniui įprasta, kad patiekaluose dominuotų vienas skonis. Tačiau tailandiečiai savo patiekalus ruošia taip, kad lygiavertiškai jaustųsi saldumas, sūrumas, rūgštumas ir aštrumas. Saldus skonis dažniausiai suteikiamas su palmių ar ruduoju cukrumi, sūrus – žuvies padažu, rūgštus –laimo sultimis, aštrus – aitriąja paprika.

Neįprasti prieskoniai. Norint gaminti tailandietiškus valgius, reiks įsigyti šiuos Europoje retai naudojamus, tačiau daugumai tailandietiškų patiekalų reikalingus prieskonius: citrinžolę, žaliosios cirtinos lapelius, aitriąją papriką, česnaką, imbierą (arba į jį panašią alpinijos šaknį, angliškai “galangal"), kalendros lapelius.

REKLAMA
REKLAMA

Iš šių prieskonių ir prieskoninių daržovių dažniausiai ir ruošiamas garsiosios tailandietiškos kario pastos. Tailandietės šiuos prieskonius sudeda į grūstuves ir grūda rankomis, nes taip geriausiai atsiskleidžia prieskonių aromatas.

Tailandietiškas troškinys - karis. Populiariausias tailandietiškas valgis – karis, kuris būna trijų pagrindinių rūšių: žaliasis (su žaliomis aitriosiomis paprikomis), raudonasis (su raudonomis aitriosiomis paprikomis) arba geltonasis (su ciberžole). Išmokus kario gaminimo principus, nesudėtinga improvizuoti ir sukurti naujus tailandietiško kario variantus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausia, jei kario gaminimui naudojama Wok keptuvė, kuri turi išgaubtą dugną ir dėl to tolygiai paskirsto šilumą patiekale. Gaminant beveik visada naudojamas kokosų pienas, žaliosios citrinos lapeliai, žuvies padažas ar druska, rudasis cukrus, citrinžolės. Skirtingi patiekalo variantai sukuriami pasirinktinai įdedant kiaulienos, vištienos, jūros gėrybių ar žuvies, taip pat daržovių (populiariausi bambuko ūgliai, šparaginės pupelės, mažieji kukūruzai).

Tailandas taip pat garsėja savo sriubomis, ypač Tom Yum su krevetėmis (tailandietiškai tai reiškia “virtas skonių mišinys") ir Tom Kha Gai su kokosų pienu (tailandietiškai sriubos pavadinimas reiškia “viralas su alpinijos šaknimi ir vištiena“). Verdant sriubas, neretai gaminamas sultinys, paverdant imbierą ar alpinijos šaknį, citrinžolę, žaliosios citrinos lapelius ir atriąją papriką. Garnyras prie visų patiekalų - ryžiai.

REKLAMA

Garnyras prie visų patiekalų - ryžiai. Kaip ir daugumoje Azijos šalių, prie visų tailandietiškų patiekalų patiekiama ryžių. Populiariausi ryžiai Tailande - Basmati (ilgagrūdžiai) ir Jasmine (kvapnieji ilgagrūdžiai). Jie patiekiami ir prie karių, ir prie sriubų.

Populiariausias gėrimas – arbata. Tailandietiški patiekalai dažniausiai užsigeriami vandeniu, kuris pakvepinamas apelsinų žiedais, ar arbata, tačiau pastaruoju metu prie patiekalų geriamas ir vynas ar alus. Prie tailandietiškų patiekalų labiau tinka mažiau sudėtingo skonio vynas.

Svarbiausia valgyti lėtai. Europoje esame į pratę kavinėse gauti sau skirtą lėkštę su maistu, tačiau Tailande, kaip ir daugumoje kitų Azijos šalių, maistą įprasta dalintis. Ant stalo pateikiami dubenys su sriuba, ryžiais, kariu, keptu maistu. Mandagu į lekštę įsidėti tik tiek maisto, kiek gali suvalgyti keliais kąsniais. Taip pat priešingai nei Europoje,  siurbčiojimas nėra suprantamas kaip nemandagumas; tailandietiškos sriubos su makaronais dažniausiai ir valgomos siurbčiojant tiesiai iš dubenėlio, o makaronus kabinant lazdelėmis. Tačiau dažniausiai valgymui naudojamas šaukštas ir šakutė; peilis nėra reikalingas, nes maistas visada yra pateikiamas supjaustytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų