REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien atrodo neįtikėtina, kad prieš kelis šimtmečius daugeliu atžvilgiu moterys buvo apribotos. Pagrindinės jų užduotys buvo namų ūkio tvarkymas, vaikų auklėjimas, bet jokiais būdais ne tarnavimas kariuomenėje, verslas ir skrydžiai į kosmosą. Visą padėtį pakeitė pačios moterys. Savo ištverme, atkaklumu ir noru būti lygiomis su vyrais.

REKLAMA
REKLAMA

1766 metai. Pirmoji moteris, keliavusi aplink pasaulį, buvo Jeanne Baret. Žinoma tai, kad persirengusi vyru ir pasivadinusi Jeanu Baret, mergina įsidarbino įžymaus prancūzų botaniko Philiberto Commersono tarnaite. Artimiausiu metu prancūzų mokslininkas turėjo vykti į kelionę aplink pasaulį. Apie tai sužinojusi ir norėdama patekti į komandą, mergina ryžosi tokiam melui.

REKLAMA

Jos noras išsipildė ir kartu su tyrėjų grupe ji išvyko į turnė. Ekspedicijos metu J. Baret pasirodė išties didvyriškai. Pagal vieną iš versijų, jos paslaptis liko neatskleista iki pat atvykimo į Taičio salą, kur moterį demaskavo čiabuviai. Pagal kitą versiją, P. Commersonas atskleidė merginos paslaptį dar prieš išplaukiant, tačiau paėmė ją kartu kaip meilužę. Galų gale, merginą demaskavo laive buvęs gydytojas.

Bet kokiu atveju, merginos paslaptis į viešumą išlindo. Po to, kai buvo nustatyta, kad laive yra moteriškos giminės atstovė, laivo kapitonui buvo sunku ginti moterį nuo jūreivių, besikėsinančių į jos garbę, todėl J. Baret buvo priversta išlipti iš laivo Mavrikijos saloje ir į Prancūziją sugrįžti kitu laivu.

REKLAMA
REKLAMA

1849 metai. Anglė Elizabeth Blackwell tapo pirmąja pasaulyje moterimi, gavusia gydytojo diplomą. Ji ilgai savarankiškai studijavo mediciną, o jos bandymai įstoti į universitetą buvo bergždžiais – absoliučiai visos JAV medicinos mokyklos jos paraiškas atmesdavo. Vienintelis medicinos koledžas nedideliame miestelyje prie Niujorko tapo išimtimi – čia administracija paskelbė apie E. Blaskwell ketinimus studentams ir jie turėjo balsuoti. Studentai, manydami, kad tai tik lošimas, balsavo „už“.

Galiausiai E. Blackwell kuo puikiausiai baigė koledžą (jos pažymiai buvo patys geriausi visame kurse) ir įkūrė medicinos kursus moterims. Vėliau E. Blackwell tapo dėstytoja viename geriausių Didžiosios Britanijos universitetų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1870 metai. Amerikietė Ada Kepley buvo pirmoji moteris, gavusi teisininkės diplomą. Vėliau ji tapo viena iš sufražisčių judėjimo įkūrėjų, kurios kovojo už rinkimų ir kitų teisių suteikimą moterims.

1890 metai. Jeanne Lanvin buvo pirmoji moteris-dizainerė, įkūrusi skrybėlių dirbtuvę. 23 metų mergina siuvo originalius galvos apdangalus ir pardavinėjo juos savo parduotuvėlėje. Tačiau pasaulinės šlovės J. Lanvin susilaukė vėliau, kai pradėjo siūti užsakovėms drabužius. 20-ųjų viduryje ji buvo viena labiausiai pasaulyje pripažintų aukštosios mados dizainerių.

REKLAMA

Jos siūvami apdarai greitai tapo aukščiausios klasės ir kastos požymiu: Lanvin suknelėmis pasipuošusios moterys tekėdavo, buvo karūnuojamos, filmuojamos įvairiuose filmuose.

1898 metai. Prancūzė Camille du Gast buvo pirmoji moteris, dalyvavusi tarptautiniame ralyje „Paryžius-Amsterdamas-Paryžius“. Tarp profesionalų vikrioji prancūzė tapo tikra esktremale. Ji skraidė aerostatais, šokinėjo parašiutu, domėjosi jodinėjimu ir motorinėmis valtimis. Lenktynės – tai dar vienas jos hobių. Ralyje ji nelaimėjo, tačiau moteris privertė į save žiūrėti kaip į deramą varžovę.

REKLAMA

Tikrąjį žinomumą mergina užsitikrino vėliau, kai lenktynėse „Paryžius-Madridas“ ji sustojo, nuvažiavusi nuo ruožo tam, kad padarytų dirbtinį kvėpavimą ir suteiktų pirmąją pagalbą nukritusiam lenktynininkui.

1930 metai. Anglė Ellen Church tapo pirmąja pasaulyje stiuardese. Baigusi medicinos seselės kursus, ji dirbo San Francisko ligoninėje ir kartkartėmis mokėsi valdyti lėktuvą. 1929 metais ji pasiūlė savo paslaugas aviakompanijai „BoeingAirTransit“ (šiandien ši kompanija vadinasi „UnitedAirlines“).

Pasirodo, laiku. Įmonės vadybininkai kaip tik ruošėsi sekti vokiečių pavyzdžiu ir sukurti stiuardo pareigas keleiviniuose reisuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitarę, jie nusprendė, kad stiuardai-moterys būtų puikus propagandinis žingsnis. Jaunų, nebijančių skrydžių merginų būvimas lėktuve padėtų nuraminti keleivius ir jų artimuosius žemėje ilgų skrydžių metu. Po kelių mėnesių pasiruošimo E. Church ėmėsi darbo. Jos buvimas lėktuvo borte, taip pat kaip ir kitų stiuardesių, iš tiesų teigiamai veikė aviacijos populiarizavimą tarp keleivių.

1935 metai. Pirmoji moteris, kuri tapo tolimojo plaukiojimo kapitone, yra rusė Anna Šetinina. 24 metų Anna gavo šturmano diplomą ir po trijų metų išvyko į savo pirmąjį ilgą plaukiojimą. Tais metais ji išgarsėjo visame pasaulyje, laivą „Čavyča“ per poliarinius ledynus nuplukdžiusi į Tolimuosius Rytus.

REKLAMA

1938 metų kovą moteris tapo Vladivostoko uosto viršininke.

Antrojo pasaulinio karo metu Anna buvo Baltijos regione, kur per bombardavimą padėjo evakuoti Talino gyventojus ir plukdė strategiškai svarbius krovinius. Veiklą moteris tęsė ir po karo.

1963 metai. Valentina Tereškova tapo pirmąja moterimi-kosmonaute, kuri įvykdė trijų dienų orbitinį skrydį tarybiniu kosminiu laivu Vostok 6. Skrydžio metu buvo tiriama nesvarumo būklė. Kosmose moteris išbuvo beveik 23 valandas.

V. Tereškovos tarimu, šis skrydis reikalavo nepriekaištingos disciplinos ir atsidavimo. Valentinai buvo paruošta speciali skafandro konstrukcija, priderinta prie moteriško organizmo, taip pat buvo pakeisti kai kurie kosminio laivo elementai.

REKLAMA

2000 metais Britų asociacija „Kasmetinė moterų asamblėja“ suteikė V. Tereškovai „Didingiausios XX amžiaus moters“ titulą.

1970 metai. Anna Mae Hays, medicinos seselių korpuso pulkininkė tapo pirmąją moterimi-generole. Nepaisant to, kad 1967 metais buvo pasiūlytas įstatymo projektas, kuris garantavo moterims aukščiausių karinių laipsnių suteikimą, tik 1970 metais šis įstatymas pirmą kartą įsigaliojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų