REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1998 metų Biržų rajono mero Vytauto Zurbos potvarkis padeda prisiminti, kas vilniečiams padėjo užvaldyti ne tik senamiesčio sklypus, bet ir teisę į Likėnų sanatorijos pagrindinį turtą - gydomąjį purvą bei mineralinį vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

Internetinių puslapių komentaruose galima aptikti įdomių pasiūlymų. Pavyzdžiui, pasidomėti vienu ar kitu dokumentu.

REKLAMA

„Pažiūrėkite į Biržų rajono mero 1998 06 16 potvarkį Nr. 262. Kęstučio prie tokių reikalų neprileisdavo."

Savivaldybės archyvuose saugomas dokumentas rodo, kad net iš 12 punktų susidedantis dokumentas kalba apie Biržų rajono savivaldybės siūlymą įvairioms verslo struktūroms išnuomoti žemę 99 metams ir tik vieną, tačiau ypatingą objektą, - 60 metų.

Venos Mozūrienės rengtą potvarkį pasirašė tuometinis Biržų rajono meras Vytautas Zurba. Abu jie kol kas rajono savivaldybėje yra nepakeičiami - pakaitomis dirba ekologais ar eina kitokias pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad 11 metų Biržų rajoną valdęs „valstietis" V. Zurba žemės sklypus dalijo kaip žirnių košę ir daržininkystės patarimus. Geranoriškai ir be jokio atlygio?

Kiek į minėtą 1998 metų potvarkį panašių dokumentų, apie kurių egzistavimą savivaldybės tarybos nariai galėjo net neįtarti, pasirašė dvi kadencijas rajoną valdęs „valstietis„ ir jo komanda, sunku būtų pasakyti. Tačiau dabar, kai „valstiečiai“ vėl pasirengę valdyti rajoną ir toliau, o juos audituoti žadėję konservatoriai peršasi į koalicijos partnerius, pravartu susipažinti su vienu iš „valstietiškų" dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol konservatoriai ir kol kas opozicija save laikantys kiti rajono tarybos nariai rengiasi paremti valstiečių liaudininkų įsitvirtinimą valdžioje dar ketveriems metams, politikams reikia pirštu parodyti faktus, kurių pamiršti negalima.

Išnuomojo miesto sklypus ir gydomojo purvo karjerą

1998 metų Biržų rajono mero V. Zurbos potvarkis - pagrindas, kuriuo besiremianti Panevėžio apskrities administracija galėjo uždarajai akcinei bendrovei „Biržų statyba" 99 metams išnuomoti keturis sklypus Biržuose, J. Basanavičiaus g. 50. Sklypų dydis - 13688 kv. m, 12056 kv. m, 1178 kv. m, 13965 kv. m.

REKLAMA

V. Zurbos potvarkiu akcinei bendrovei „Jovaras" 99 metams buvo išnuomotas 9719 kv. m sklypas Plento g. 8.

Tuo pačiu savo potvarkiu meras pritarė, kad ūkininkui Romaldui Kauniečiui komercinei - ūkinei veiklai būtų parduotas 15640 kv. m žemės sklypas Papilio seniūnijos Šiekštininkų kaime, o vabalninkiečiui Antanui Kuliešiui 99 metams komercinei - ūkinei veiklai būtų išnuomotas 475 kv. m plotas Vabalninke, Martišiūnų g. 11.

Taip pat 99 metams išnuomojo sklypus „Lietuvos dujos„ firmai „Suskystintos dujos“ Biržuose Taikos g. 6A, Plento g. 2 ir Vabalninke B. Sruogos g. 65A.

REKLAMA

Bažnyčiai atiduotas pastatas

1998 06 16 mero ranka pasirašė, kad William Frank Warnock 99 metams išsinuomotų sklypą Biržuose, Stoties g. 9. Kaip žinia, prie geležinkelio stoties esančiame mūriniame pastate veikė metodistų bažnyčia. Kadangi valdžia bažnyčiai suteikė teisę išsinuomoti buvusio karinio komisariato sklypą ir ten įsirengti naują bažnyčią, senajame pastate metodistai atidarė dėvėtų drabužių parduotuvę. 1048 kv. m dydžio sklypas prie šio pastato iki 2196 metų priklauso metodistams. Taip 1998 metais nusprendė V. Zurba, Kęstučio gatvėje, buvusio senojo muziejaus vietoje, įkurdinęs ir kitą - sekmininkų - bažnyčią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydomąjį savo žemės purvą perkame iš vilniečių

„Valstietiško" apsukrumo viršūnė - gydomuoju purvo ir mineraliniu vandeniu garsėjusią Likėnų sanatoriją priversti šiuos išteklius pirkti iš vilniečių verslininkų.

Prieš žemės pardavimą svetimšaliams pasisakantys ir į valstiečių liaudininkų partiją susibūrę „žemės mylėtojai„ biržiečiai savo krašto žemės gelmes patys atidavė kitiems. Vadovaujami V. Zurbos ir veikdami pagal schemą, naudotą turgaus „atidavimo“ vilniečiams verslininkams istorijoje.

REKLAMA

Vilniečiai turguje pirmiausiai nusiperka įrenginius (asfalto arba tvoros gabalą), o po to reiškia pretenzijas valdyti žemę 99 metus. Kas iki šiol vyksta turguje, žinome visi.

Biržų rajono mero V. Zurbos valia uždaroji akcinė bendrovė „Minera", kurios būstinė tik dabar iš Vilniaus persikėlė į Šiaulius, gavo teisę 60 metų nuomotis 57916 kv. m (5,8 ha) sklypą (durpių ir gydomojo purvo karjerą) Likėnuose. Tą savo 1998 metų potvarkiu Nr. 262 įteisino Biržų rajono meras V. Zurba.

Tik apie 4 tūkst. litų per metus už karjero nuomą mokanti UAB „Minera„ kasa Likėnuose purvą, kurį parduoda čia pat įsikūrusiai Likėnų reabilitacijos ligoninei. UAB „Minera“ taip pat Likėnuose valdo mineralinio ir gėlo vandens vandenvietes. Mineralinis vanduo naudojamas gydyklų voniose, gėlą vandenį iš vilniečių perka ir gyventojai.

REKLAMA

Savo verslo žaliavų išteklių atidavimas lyginamas su prostitucija. Ką galima sakyti apie šitaip pasielgusius valstiečius liaudininkus, juos dangsčiusius socialdemokratus, o dabar į jų glėbį besiveržiančius konservatorius ir kitus politikus? Ar siekdami santuokos jie, kaip sakoma, nubraukia visą partnerio praeitį?

O gal būsimi koalicijos partneriai analizuos ir audituos sutuoktinės „kraitį„, sukrautą krašto kultūros paveldo ir paminklų objektuose negrįžtamai įkurdinant privačias struktūras? Pavyzdžiui, turguje - Dmitrijų Vinickį ir jo bičiulį, senajame muziejuje - sekmininkų bažnyčią, Tiškevičių rūmuose - uždarąją akcinę bendrovę „Siūlas“, J. Janonio aikštėje - A. Jankausko prekybos centrą ir t. t. ? O gal konservatoriai ir „nepriklausomieji„ į koaliciją infiltruojami tam, kad visus galimus nusikaltimus kraštui ir paveldui ištirtų, kaip sakoma, „iš vidaus“?

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų