REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kosulį vis dar gaubia nemažai mitų. Ar susirgus peršalimo liga mikrobai gali patekti į skrandį? Ar galima kosulį gydyti alkoholiu? 

Kosulį vis dar gaubia nemažai mitų. Ar susirgus peršalimo liga mikrobai gali patekti į skrandį? Ar galima kosulį gydyti alkoholiu? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojai pateikia dešimt įdomiausių faktų apie kosulį ir jo gydymo būdus.

1. Kosulys yra ne liga, o gynybinis refleksas, siekiantis pašalinti iš kvėpavimo takų skreplius, dūmus, dulkes, svetimkūnius. Tačiau kai kosulys tampa nuolatiniu, jį galima vadinti ligos simptomu. Kosulį gali sukelti apie šimtas pačių įvairiausių ligų, tačiau dažniausiai jis pasireiškia sergant gripu arba peršalus.

REKLAMA

2. Pasakymas „kosulys nepavojingas žmogaus sveikatai“ yra mitas. Kosulys gali iššaukti rimtus negalavimus. Jis taip pat gali sukelti krūtinės ar galvos skausmą, balso užkimimą, depresiją, vėmimą ir šlapimo nelaikymą.

3. Chroniškas kosulys yra normalu? Tai  – netiesa. Jeigu Jūs kiekvieną dieną kosite, tačiau negalite atrasti kosulio priežasčių – kreipkitės į gydytojus. Ilgalaikis kasdienis kosulys yra ženklas, kad Jūsų organizme kažkas negerai.

REKLAMA
REKLAMA

4. Pagal kosulį galima spręsti, ar peršalimas yra išgydytas. Jeigu Jūs dar tebekosite, greičiausiai liga nėra iki galo išgydyta. Gydytojai nepataria eiti į lauką kosint – šaltu oru sudėtingiau kvėpuoti, todėl liga ir jos simptomai gali atsinaujinti su nauja jėga.

5. Kosulys yra neatsiejama rūkalių gyvenimo dalis. Deja, šio žalingo įpročio jie neatsisako net ir susirgę peršalimo arba kvėpavimo takų ligomis. Tyrimais įrodyta, kad rūkant peršalimo ligos gydomos ne taip sparčiai.

6. Kai kurie žmonės tikina, kad kosulį galima gydyti alkoholiu. Šis mitas yra itin paplitęs tarp vyrų. Tačiau gydytojai tvirtina, kad alkoholis gali turėti neigiamą efektą peršalimo liga sergantiems žmonėms – jis silpnina imunitetą, yra nesuderinamas su daugeliu peršalimo ligoms gydyti skirtais vaistais ir nesunaikina ligą sukeliančių virusų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Kosulys skirstomas į produktyvų ir neproduktyvų. Kosulys produktyvus, jeigu jis naudingas, pašalina skreplius. Produktyvaus drėgno kosulio slopinti nereikia, nebent jis pavojingas ligoniui. Neproduktyvus sausas, draskantis kosulys nenaudingas, neretai žalingas ligoniui, todėl jį reikia slopinti.

8. Kai kurie žmonės tikina, kad skreplių rijimas yra žalingas žmogaus sveikatai. Galbūt tai ne itin estetiška, tačiau netyčia prarytas skreplys nesukelia grėsmės žmogaus sveikatai – skrandyje esanti rūgštis ir fermentai neutralizuoja kartu su skrepliais į skrandį patenančius mikrobus.9. Gydytojai pataria naudoti preparatus, kurie padeda organizmui iš kvėpavimo takų pašalinti skreplius. Pasak specialistų, skreplių pašalinimas iš organizmo atsikosint yra pats greičiausias būdas atsikratyti kosulio.

10. Stiprų kosulį reikėtų gydyti vaistais, savo sudėtyje turinčiais atsikosėjimą lengvinančios medžiagos – gvajfenezino. Žmogaus organizme ši medžiaga pradeda veikti vos per 15 minučių. Dėl to savo sudėtyje gvajfenezino turintys vaistai padeda labai greitai atsikratyti kosulio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų