REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 m. vasario 3 d., ketvirtadienį, 17 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (406 kamb.) vyks susitikimas su Jokūbu Viliumi Tūru, menininku, nuėjusiu pėsčiomis iš Lietuvos į Santjago de Kompostelos miestą Ispanijoje, kur 2010-aisiais buvo švenčiami Šv. Jokūbo metai.

REKLAMA
REKLAMA

Jokūbas Vilius Tūras - 39 metų teatro ir kino režisierius. 2010 m. sausį jis leidosi į sunkią kelionę, kurios tikslą - Santjago de Kompostelos miestą pasiekė daugiau nei po pusmečio - liepos mėnesį. Renginio metu bus rodomos skaidrės, atskleidžiančios šios įstabios kelionės momentus.

REKLAMA

4500 km piligriminės kelionės maršrutas driekėsi per Lenkiją, Vokietiją, Čekiją, Šveicariją, o Prancūzijoje ir Ispanijoje įsiliejo į Šv. Jokūbo kelią. Tai kelias iš žiemos į vasarą, iš šalčio ir tamsos į šilumą ir šviesą, iš Vilniaus į pasaulio kraštą - Finisterą ir Muxią. Nuo XIII a. piligrimai šiuo keliu traukdavo nusilenkti Šv. Jokūbo palaikams, palaidotiems Santjago de Kompostelos katedroje. Vienui vienas į tolimą kelionę išsiruošęs menininkas norėjo padėkoti apaštalui už gerus pokyčius savo gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvieną kelionės dieną nueidamas po 25-35 km, J. V. Tūras profesionalia vaizdo kamera fiksavo metų laikų kaitą, kraštovaizdžius, pokalbius su sutiktais žmonėmis, bažnyčias, kitus įsimintinus architektūros paminklus, istorines vietas. Šios bei dviejų ankstesnių kelionių Šv. Jokūbo keliu metu surinkta medžiaga bus panaudota kuriant debiutinį dokumentinį filmą „In Via„ („Kelyje“), kuriame atsispindės visos Europos žmonių portretai, jų požiūris į gyvenimą, laisvę, meilę, Dievą. Kaip ir buvo įprasta tradicijos gyvavimo pradžioje, J. V. Tūras į šventąjį miestą keliavo pėsčiomis, siekdamas pajusti, ką išgyvendavo ir patirdavo pirmieji piligrimai. Atskleisdamas šią patirtį, filmo režisierius kelionės metu kalbino įvairiausių tautybių, profesijų, amžiaus žmones, gilinosi į temas apie puikybę, tiesą, laimę, ištikimybę, tikėjimą. Pasiekęs Santjago de Kompostelą liepos 25-ąją, sekmadienį, kuomet buvo švenčiama Šv. Jokūbo diena, keliautojas užfiksavo vieną įspūdingiausių ispanų tautos švenčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką patiria piligrimas išvargusiomis kojomis žengdamas pro Santjago de Kompostelos katedros vartus ir tradiciškai apkabindamas Šv. Jokūbo statulą? Su kokiomis mintimis, jausmais ir išgyvenimais net ir šiais laikais tūkstančiai piligrimų ne vien iš Europos, bet ir Azijos, Amerikos, įveikę bent 100 kilometrų pėsčiomis, traukia į visuotinius Šv. Jokūbo atlaidus? Pačiam režisieriui ši kelionė - tai padėkos Dievui ir atgailos kelionė.

Parengė Milda Gaulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų