REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekviename mūsų gyvena vampyras, skirtas mums nuo pat gimimo akimirkos. Netikite? Turbūt dėl to, kad ne visiems jis apie savo egzistavimą teikiasi pranešti. Užtat kitus išsiurbia taip, kad jie tampa panašūs į zombius.

REKLAMA
REKLAMA

Kas toji pabaisa, atimanti nuotaiką, norą dirbti, o kartais – net ir gyventi?

Sveikoji ir nesveikoji

Tas „vampyras“ yra mūsų širdies kraujagyslių sistema ir jos energinis rodiklis – arterinio kraujospūdžio lygis. Kai jis sumažėja, žmogaus organizmas tarsi netenka dalies savo gyvybinės energijos: tampame glebūs, mieguisti, jaučiamės nusilpę ir be nuotaikos. Galiausiai netenkame visiškai jokio noro dirbti, o kartais net ir gyventi.

REKLAMA

Tačiau vieniems žmonėms visi šie hipotonijos požymiai pasireiškia taip ryškiai, kad paverčia kasdienį gyvenimą tikru pragaru, kitiems laimės kūdikiams jie būna vos pastebimi ir susidoroti su jais pakanka rytine mankštele bei puodeliu stiprios kavos.

Kodėl tokie dalykai apskritai nutinka ir ką daryti tiems, kuriuos sumažėjęs kraujo spaudimas kankina tikrąja šio žodžio prasme?

Hipotonija diagnozuojama, kai arterinis kraujospūdis nukrenta žemiau 100 ir 70 mmHg. Tai gali būti ir normali organizmo būsena, ir liga.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikoji“ hipotonija paprastai prasideda dar vaikystėje. Anot terapeutų, nuolat turinčių reikalų su šio energinio vampyro aukomis, normaliems hipotonikams glebumas, silpnumas, prasta nuotaika ir sumažėjęs darbingumas yra kasrytiniai nemalonumai. Tačiau su jais gana paprasta susidoroti, todėl gyvenimo kokybė dėl hipotonijos beveik nenukenčia.

Tačiau kai hipotonija yra liga, energinis vampyras nepaleidžia nei dieną, nei naktį. Visi simptomai ja sergantiesiems pasireiškia smarkiau, o prie jų dar prisideda pykinimas, galvos svaigulys, šąlančios ir tirpstančios galūnės, nuolatinis nerimo, baimės jausmas, depresija, dusulio ir stiprių galvos skausmų priepuoliai. Tačiau baisiausios būna hipotoninės krizės, lydimos nualpimų, siūlinio pulso, suprastėjusio regėjimo, šalto prakaito.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sveikam“ hipotonikui susigrąžinti gerą formą nėra sunku. Pirmiausia reikia gerai išsimiegoti, o iš ryto jokiu būdu staiga nešokti iš lovos. Dar tebesivartant pataluose atlikti keletą fizinių pratimų – net ir penkių minučių gimnastika labai naudinga. Kaip, beje, ir kontrastinis dušas (kaitaliojant šiltą ir šaltą vandenį). Pusryčiams, be puodelio stiprios kavos, derėtų suvalgyti kokį nors aštresnį ir sūresnį patiekalą – apetitui sužadinti, nes jis tokiems žmonėms pirmoje dienos pusėje paprastai būna prastokas.

REKLAMA

Agurkėliai vietoj vaistų

Druską sergantiesiems hipertonija būtina griežtai riboti, o kamuojamiems hipotonijos padeda pakelti arterinį kraujospūdį iki sveikatai nepavojingo lygio. Kasdienę fiziologinę druskos normą (ji yra 5 g) tokiomis aplinkybėmis galima padidinti 1–2 gramais – leisti sau suvalgyti kelis raugintus agurkėlius ar saujelę raugintų kopūstų pusryčiams.

Ir likusią dienos dalį nepamirškite savo maisto pagardinti žiupsneliu druskos.

Tačiau jeigu hipotonija įsigalėjo kaip liga, su ja reikia kuo skubiau susidoroti. Dar neseniai buvo manoma, kad daugiau nei 90 proc. tokio negalavimo atvejų sudaro vadinamosios neurocirkuliacinės hipotonijos, kai sutrinka vazomotoriniame, arba kraujagysles valdančiame, smegenų centre esančių nervinių ląstelių darbas. Ir, reikia pripažinti, gydytojai štampuodavo šią diagnozę, priskirdami ją bet kuriam hipotonijos tipui. Tačiau dabar jau žinoma, kad daugiau nei pusė susirgimų hipotonija atvejų yra užsislėpę kraujoplūdžiai. Dar 10 proc. hipotonijų sukelia endokrininių liaukų ir kitų organų, bet ne smegenų, pažeidimai. Tikroji neurocirkuliacinė hipotonija sudaro mažiau kaip 40 proc. visų atvejų.

REKLAMA

Svarbu, kad nepritrūktų valios

Kad išsiaiškintumėte, koks būtent energinis vampyras siurbia iš jūsų gyvybines jėgas, daug pastangų nereikia. Bėda tai, kad daugelis hipotonikų, išgirdę, jog jiems reikės bent kiek pasijudinti, netenka paskutinio gyvybinės energijos lašo ir net puola į tikrą neviltį, pradėję galvoti, kiekgi gydytojų kabinetų jiems dabar teks aplankyti ir kiek tyrimų pasidaryti. Rezultatas dažniausiai būna labai neprotingas: ligonis nė pas vieną gydytoją taip ir nenueina.

O juk išsiaiškinti negalavimo priežastį iš tiesų nėra sunku. Reikia pradėti nuo pilnos kraujo analizės. Jeigu paaiškėja, kad sumažėjęs eritrocitų kiekis, kraujyje mažai geležies, vadinasi, priežastis – slaptas kraujavimas. Vyrams taip dažniausiai nutinka įsitaisius skrandžio arba dvylikapirštės žarnos opą, moterims – dėl ginekologinių ligų. Bet kuriuo atveju svarbiausia išsiaiškinti tikslią kraujoplūdžio priežastį ir jį sustabdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu stinga skydliaukės, antinksčių, hipofizės hormonų, tai pirminė hipotonijos priežastis turėtų būti kurios nors iš šių liaukų veiklos sutrikimas.

Tačiau jeigu nėra nei kraujavimo, nei endokrininių ar kitų organų, apie kurių veiklos sutrikimus galima sužinoti iš kraujo tyrimo, pažeidimų, gydytojams nebelieka nieko kito, kaip tik įtarti neurocirkuliatorinę hipotoniją.

Tiesa, gydytojai iš karto įspėja: oficiali medicina lig šiol dar nėra radusi nė vieno patikimo vaisto nuo šios ligos – aišku, jei neskaičiuotume preparatų, kuriuos gali suleisti TIK GYDYTOJAS – paprastai greitosios pagalbos, iškviestas dėl pacientą ištikusios hipotoninės krizės. Kasdienei terapijai tie vaistai visiškai netinka.

REKLAMA

Viltis – bobučių receptai?

Hipotoniją veiksmingai galima gydyti liaudies medicinos siūlomais būdais, t. y. mūsų močiučių rekomenduojamomis žolelėmis.

Labai naudingas smegenų vegetacinių centrų – tarp jų ir vazomotorinio – stimuliatorius yra spirituoti mandžiūrinių aralijų arba laisvuogių (eleuterokoko) antpilai. Vartoti juos derėtų po 30–40 lašų į 1/3 stiklinės šilto vandens 2 kartus per dieną iki valgio.

Ženšenio šaknies antpilas siaurina kraujagysles. Jis geriamas po 15–20 lašų stiklinei šilto vandens 3–4 kartus per dieną po valgio.

REKLAMA

Ženšenio šaknies miltelius tokiam gydymo kursui gydytojai paprastai skiria po 0,2–0,3 g gerti 3–4 kartus per dieną. Juos pakanka užgerti šiltu vandeniu po valgio.

Gydymas aralija, laisvuoge ir ženšeniu atliekamas keturiais kursais po mėnesį, darant dviejų savaičių pertraukas. Tačiau visi trys augalai draudžiami vartoti esant ryškiai kraujagyslių sklerozei – ir ypač kai yra vidinių kraujavimų.

Jeigu hipotoniją dar lydi ir tokie simptomai kaip nerimas arba depresija, kaip antidepresantą galima vartoti jonažolės nuovirą: šaukštą smulkintų jonažolių užpilkite stikline verdančio vandens, 15 minučių pavirinkite ant silpnos ugnies, nukoškite ir gerkite po ketvirtadalį stiklinės per dieną pusvalandis iki pusryčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O štai gudobelės antpilas arba ekstraktas užtikrins psichiką stimuliuojantį poveikį. Jis geriamas pusvalandis prieš pusryčius arba pietus. Antpilo galima pasigaminti šaukštą džiovintų gudobelės uogų užpylus stikline verdančio vandens, palaikius 2 valandas šiltoje vietoje ir tada nukošus. Gerti jį reikia po 20 lašų vienam kartui. Gydytojai terapeutai tikina, kad prieš tokį antpilą joks „vampyras“ neatsilaikys ir pasitrauks ilgam.

Autorius Sergejus Stonkus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų