REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštosios mokyklos rudenį skaičiuoja studentus, o studentai priversti skaičiuoti savo ir tėvų pinigus – ar užteks susimokėti už norimas studijas? Jeigu noras studijuoti yra, o lėšų – ne, teks dairytis į bankų pasiūlymus. Pernai, po aukštojo mokslo reformos smarkiai pabrangę mokslai į bankus atveda vis daugiau studentų, o bankai aktyviai siūlo įvairias paskolas, kurias palyginsime šio mėnesio „Ko nepasako bankai“ temoje.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybė nubraukia dalį palūkanų

Kaip rašėme ir pernai, bankai studentų paskolas skirsto į valstybės remiamas (valstybė prisiima garantinius įsipareigojimus) ir studentams pritaikytus vartojimo kreditus (prireiks laiduotojo, nuosavų pajamų ar užstato).

REKLAMA

Valstybinis studijų fondas iš prašymus pateikusių studentų atrinktiems kandidatams nubraukia palūkanų dalį, kuri viršija 5 % . Jeigu skolinatės su 7 % palūkanomis, jums reikės padengti 5 % palūkanų, o valstybė padengs likusius 2 % palūkanų. Paskolos palūkanų norma susideda iš banko maržos ir 3 mėn. EURIBOR ar VILIBOR.

Šį mėnesį palyginsime valstybės remiamas paskolas teikiančių „Nordea“, „DnB NORD“, „Snoras“ ir „Swedbank“ bankų pasiūlymus. Lentelėje lyginame bankų teikiamų paskolų studijoms sąlygas: paskolos rūšį, dydį, laikotarpį ir palūkanas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip matyti iš lentelėje pateiktų duomenų, paskolų su valstybės garantija sąlygos gan panašios, visgi mažiausias palūkanas siūlo „DnB NORD“ bankas – 3,53 %. Pasiskolinę be valstybės garantijos, mokėsite didesnes palūkanas, be to, paskolą galėsite gauti mažesnę, o laikotarpis bus trumpesnis.

Šiemet valstybė studentų paskoloms skirs 150 mln. Lt – 50 mln. daugiau nei pernai. Valstybės remiama paskola pernai buvo suteikta visiems, kurie jos prašė. Šiemet per kelias prašymų priėmimo savaites, pateikta jau 3600.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Papildomi skolinimosi mokesčiai

Uždirba bankai ir neišduodami paskolos – „Snoras“, „Šiaulių bankas“  taiko 50 Lt dydžio „klausimo svarstymo ir dokumentų nagrinėjimo mokestį“. Administravimo mokestis dažniausiai siekia 0,5 % nuo pasiskolinamos sumos – tokį taiko tie patys bankai. „DnB NORD“, „Swedbank“ šių mokesčių netaiko.

Tiesa, „Swedbank“ neišduos paskolos be valstybės garantijos, jeigu nebūsite „ZOOM plano J18+" vartotojas. Besinaudojantys šiuo planu gauna mokėjimo kortelę, kuri suteikia įvairių nuolaidų, bet teks sumokėti po 3 Lt per mėnesį už dalyvavimą minėtame plane.

Taigi, bankų pasiūlymai tik iš pirmo žvilgsnio panašūs – atidžiai analizuokite sąlygas, laikotarpius, taikomus įkainius ir papildomas sąlygas, kad investicija į mokslus kainuotų kuo mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų