REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vilniaus miesto savivaldybei nusprendus „atgaivinti“ Gedimino prospektą pratęsiant jame automobilių eismą, penktadienio vakarą sprendimui nepritariantys vilniečiai rinkosi šioje centrinėje miesto gatvėje, kur itin žaismingai ir kūrybingai parodė, jog Gedimino prospektas gali būti ,,gyvas" ir kitais būdais.

REKLAMA
REKLAMA

Kelių šimtų į akciją „Gyvuok, Gedimino prospekte!“ susirinkusių vilniečių fantazijai nebuvo ribų. Jie šoko lindyhopą, pūtė muilo burbulus, žaidė spalvingais kamuoliais, šachmatais, badmintono raketėmis, šokinėjo per šokdynę ar tiesiog – čia pat ant grindinio rengė piknikus. Akcijos simboliu tapę žali balionai mirgėjo ne tik akcijos atkarpoje, bet ir visame Gedimino prospekte.

REKLAMA

Silvinijos Simonaitytės, akciją ,,Gyvuok, Gedimino prospekte!" inicijavusio ,,Ekoinstituto" vadovės, teigimu, yra labai džiugu, kad miestiečiai taip aktyviai jungiasi prie dėmesį į bendruomenės interesus atkreipiančių kūrybiškų iniciatyvų. ,,Ši socialinė akcija – būdas parodyti, kad intensyvus automobilių eismas Gedimino prospekte turėtų neigiamos įtakos ir sociokultūriniam gyvenimui, ir miestiečių sveikatai. Beveik neribotai leidus mašinoms zuiti Gedimino prospektu, jis taptų triukšminga, užteršta ir gyventojams daug mažiau patrauklia gatve – menkai tinkama įprastiems savaitgaliniams pasivaikščiojimams ar pasivažinėjimams dviračiu. Norisi tikėti, kad miesto valdžia savo vizijose Vilnių mato žmogui ir aplinkai draugišku, o ne užterštu ir triukšmingu miestu", - šurmulingos akcijos metu sakė Silvinija Simonaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Akcijos metu kiekvieno praeivio dėmesį atkreipė net kelios kūrėjų komandos – tai laimikis.lt kolektyvas ir „Fluxus ministerijoje“ įsikūręs judėjimas „Kalbam – daro'om“. Laimikis.lt Žemaitės skverelyje vilniečius kvietė rašyti į „Gatvės blogą“ bei siūlyti „Kaip prikelti Gediminą“, rengė „Gyvo vaizdo“ filmavimą, o renginiui įsibėgėjus buvo „pakuojamas vėjas“ – pučiami milžiniški muilo burbulai. Tuo tarpu judėjimo ,,Kalbam – daro'om" atstovai Gedimo prospekte pasitiesę ilgą, kad net praeiviams užtektų, žalią kilimėlį, virė arbatą,  bendravo siūliniu telefonu bei kitaip skatino pozityvias emocijas ir net auklėjo vairuotojus, kurie, pažeidę kelių eismo taisykles, įvažiavo į ribojamo eismo zoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gedimino prospektas - miesto arterija, kurioje turėtų virti gyvenimas. Tačiau tam, kad prospektas taptų gyva erdve, reikalingos tam palankios sąlygos – transporto eismo apribojimas yra viena iš jų“,- teigia Julius Narkūnas ir Jekaterina Lavrinec, laimikis.lt atstovai. Jaunieji kūrėjai atkreipia dėmesį, kad itin svarbu sukurti miestiečių „traukos centrus“: „Vienas iš tokių centrų yra „Fluxus Ministerija“, dalinis sprendimas yra ir periodiški miesto įvykiai, tokie kaip “Burbuliatorius". Renginys „Gyvuok, Gedimino prospekte!“ irgi puikus pavyzdys, kaip galima suburti miestiečius kūrybinėms veikloms“.

REKLAMA

Akcijos organizatoriai ir partneriai tikisi, kad akcija „Gyvuok, Gedimino prospekte!" atkreips  Vilniaus miesto Savivaldybės dėmesį, ir ji atsižvelgs į miestiečių nuomonę bei persvarstys sprendimą, kuriuo numatoma leisti automobilių eismą Gedimino prospektu beveik neribotai – tiek darbo dienomis, tiek ir savaitgaliais.

Šią naujieną atsiuntė Balsas.lt skaitytoja. Nori pranešti naujieną? Nesivaržyk! Jei žinai ką nors keisto, įdomaus, naujo, nematyto, negirdėto, šokiruojančio būtinai pranešk Balsas.lt komandai. Paspausk nuorodą ir atsiųsk tave dominančią naujieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų