REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vyriausybės posėdyje planuojama tvirtinti Vyriausybės išvadą dėl Atsinaujinančių išteklių energetikos (AIE) įstatymo projekto, parengto dar šį pavasarį. Neigiama išvada sustabdytų žaliosios energetikos plėtrą šalyje ir šiemet suplanuotas apie 500 mln. Lt investicijas, teigia Lietuvos vėjo elektrinių asociacija.

REKLAMA
REKLAMA

AIE įstatymas buvo pradėtas rengti dar praėjusių metų pradžioje. Darbo grupėje dalyvavo Energetikos ir kitų susijusių ministerijų atstovai, Seimo nariai, visų atsinaujinančios energetikos asociacijų nariai ir kiti socialiniai partneriai.

REKLAMA

„Turime labai lietuvišką situaciją: visų ilgai ruoštas ir suderintas įstatymas staiga tapo nepriimtinas Vyriausybės poziciją atstovaujančiai Energetikos ministerijai, nors jos atstovai aktyviai dalyvavo rengiant projektą“, – sako Saulius Pikšrys, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius.

Pasak jo, visos atsinaujinančių išteklių asociacijos griežtai nepritaria tokiai Vyriausybės pozicijai.

Iki šiol Lietuvoje nebuvo įstatymo, kuris reglamentuotų atsinaujinančios energetikos rinką. Darbo grupės parengtas įstatymo projektas dar šį pavasarį buvo pateiktas Seimui svarstyti, buvo planuota dėl jo apsispręsti gegužės pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak S. Pikšrio, parengtas įstatymas būtų buvęs postūmis atsinaujinančios energetikos plėtrai Lietuvoje.

„Skaudžiausia tai, kad žaliosios energetikos plėtrą stabdo ne ekonominiai, o politiniai motyvai“, - pabrėžia asociacijos direktorius.

Energetikos ministerija dar neįsigaliojusiam įstatymui jau yra parengusi poįstatyminį aktą – atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo elektros energijai gaminti skatinimo tvarkos aprašą (AEI skatinimo aprašas). Pasak Teisingumo ministerijos, poįstatyminiai aktai negali būti rengiami nepriėmus atsinaujinančios energetikos plėtrą reglamentuojančio įstatymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

AEI skatinimo aprašas, pasak asociacijų atstovų, labiau žlugdytų atsinaujinančią energetiką, nei ją skatintų. Apraše įtvirtintos naujos biurokratinės procedūros, nepriimtinos skatinimo schemos, konkurencija tarp žaliosios energetikos gamintojų ir neskaidri kvotų paskirstymo sistema.

AEI skatinimo aprašo projektas buvo rengiamas nedalyvaujant asociacijų atstovams.

Apie Lietuvos vėjo elektrinių asociaciją

Lietuvos vėjo elektrinių asociacija (LVEA) vienija Lietuvos vėjo energetikos rinkos dalyvius: investuotojus ir įrangos gamintojus bei paslaugų teikėjus.

REKLAMA

Asociacija siekia pritraukti naujų investicijų į vėjo energetikos sektorių Lietuvoje ir propaguoti ekologiškai švarią energetiką. Savo veikla asociacija prisideda prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės didinimo ir tarptautinių įsipareigojimų dėl atsinaujinančių energijos šaltinių vykdymo.

LVEA yra Lietuvos elektros energetikos asociacijos, Lietuvos pramonininkų konfederacijos, „Baltijos slėnio“, Europos vėjo energetikos asociacijos (European Wind Energy Association), Pasaulinės vėjo energijos tarybos (Global Wind Energy Council) tikroji narė.

LVEA veiklą pradėjo 2005 m. Asociacijos narių vėjo jėgainės jau pagamino 400 mln. kwh elektros energijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų