REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aštuonioliktoji Laisvės gynėjų diena

Giedrė POTELIŪNAITĖ

Šiandien - Laisvės gynėjų diena. 1991 metais sausio 13-ąją žmonės iš visos Lietuvos rinkosi į sostinę ginti parlamento. Per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą nuversti teisėtą Lietuvos valdžią žuvo 14 žmonių. Dar šimtai buvo sužeisti, kai į prie Vilniaus televizijos bokšto susirinkusius beginklius žmones sovietų kariuomenė paleido šūvius. Lietuva žvelgė į agresyvius sovietų išpuolius, tačiau sugebėjo nepasiduoti ir nugalėti juos savo vienybe.

REKLAMA
REKLAMA

Po 18 metų šią dieną prisimename su jauduliu ir pasididžiavimu, o dažnas susimąsto - kurgi dingo tie bebaimiai patriotai pasiryžę pulti po tankų vikšrais?

REKLAMA

„Akistata“ pasiteiravo savo skaitytojų, ką jiems reiškia Sausio 13-oji

Irmantas Gražulis, (21 m.) apsaugininkas iš Kauno:

Jeigu atvirai – ne kažin ką. Buvau dar mažas vaikas ir nelabai supratau, kas vyksta. Dabar jau baigęs mokyklą, žinau, kad tai svarbi diena mūsų istorijoje ir kad žuvo labai drąsūs žmonės, kovoję už Lietuvą. Kažin ar dabar atsirastų daug tokių, kurie pultų po tankais dėl tėvynės. Nemanau, kad ir aš pulčiau... Šiaip ar taip, tai svarbi diena mūsų valstybės istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vanda Narvidienė, pensininkė iš Antašavos kaimo (Pasvalio r.):

Labai gerai atsimenu tą dieną, nes kaip tik sausio 13-ąją - mano dukters gimtadienis. Tądien iš vakaro pas mus į svečius buvo atvažiavę keletas giminių ir kitą dieną jie visi ruošėsi kažkur vykti švęsti, bet išgirdę per radiją kas darosi Vilniuje, susiruošė vykti tenai. Puikiai pamenu kaip su ašarom užstojau jiems duris ir niekur nenorėjau leisti. Man buvo be galo baisu. Ta diena aplaistyta nekaltų žmonių krauju, todėl dabar, kai kur nors išgirstu šnekant, kiek daug gero Lietuvai padarė rusai norisi juos gerai papurtyti. Geriau tos dienos išvis nebūtų buvę ir tie žuvę žmonės dabar būtų gyvi...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eugenijus Čilinskas, Šventosios (Palanga) seniūnas:

Ta diena man asocijuojasi pirmiausia su Lietuvos nepriklausomybe. Sausio 13-oji primena mano jaunystę, kai buvau iškėlęs trispalvę, dėl to išmestas iš mokyklos ir persekiojamas. Kai mokykloje vaikams pasakoju apie tuos laikus, jie nelabai supranta, kaip galima drausti kelti vėliavą. Jiems Sausio 13-oji yra tolima praeitis, o man ir mano draugams atrodo, kad viskas vyko dar visai neseniai. Pernai šiai dienai paminėti mokykloje vyko šventė ir įvairūs renginukai. Šiemet taip pat apjuosime mokyklą rankomis, vyks vakaronė, pasakosime vaikams apie tų dienų įvykius. Šiaip ar taip, man tai yra labai didelė šventė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų